Awokado
Obiad
Sałatki
Śniadanie
NADZIEWANE AWOKADO W DWÓCH ODSŁONACH - MARYNOWANE I PIECZONE
15:59:00
Przepis pochodzi jeszcze z moich wegetariańskich czasów,
kiedy to w skład prezentowanej wersji nr 1 wchodził także majonez i ser feta
zamiast tofu. Połączenie delikatnego,
kremowego smaku awokado z ostrym i kwaśnym sosem jest idealne. Na bazie tamtego
przepisu robię też awokado pieczone, które może być już nie tylko przekąską,
ale pełnoprawnym daniem głównym.
Dostałam ten przepis od kogoś, z kim snułam wielkie plany. Z
planów nic nie wyszło, jednak danie zawsze będzie mi się kojarzyć z oczekiwaniem na coś ważnego, ciepło i
przyjemnie.
NADZIEWANE AWOKADO –
WERSJA MARYNOWANA
SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
6 pomidorków koktajlowych, cherry lub jeden nieduży zwykły
1 ząbek czosnku
Kilka plastrów tofu lun garść orzechów nerkowca
1 łyżeczka oleju balsamicznego
Pół łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytrynowy
1 łyżeczka wody
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
WYKONANIE
W małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, wodę, czosnek,
cukier, sól i pieprz; odkładamy na bok.
Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę, miąższ nacinamy
wzdłuż i wszerz, polewamy przygotowanym
sosem. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub kostkę i układamy wewnątrz awokado.
Układamy plasterki tofu na wierzchu lub posypujemy rozdrobionym orzechami
nerkowca. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i opcjonalnie solą. Można także udekorować wegańskim majonezem, w
oryginalnym przepisie była zwykły. Przepis jest na dwie porcje.
INFORMACJE
Można dodać kolejną warstwę – na sam wierzch majonez
sojowy, ale wtedy zwartość tłuszczu w potrawie zrośnie dość mocno.
NADZIEWANE AWOKADO –
WERSJA PIECZONA
SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
6 pomidorków koktajlowych, cherry lub jeden nieduży zwykły
1 ząbek czosnku
Kilka plastrów tofu
1 łyżka soku z cytrynowy
1 łyżeczka tymianku
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
WYKONANIE
W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, wodę, czosnek,
cukier, sól i pieprz; odkładamy na bok.
Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę, miąższ nacinamy
wzdłuż i wszerz, polewamy przygotowanym
sosem. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub kostkę i układamy wewnątrz awokado.
Układamy plasterki tofu na wierzchu lub posypujemy rozdrobionym orzechami
nerkowca. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie solą. Pieczemy
przez 15 minut w 200oC. Podajemy natychmiast. Przepis jest na dwie porcje.
INFORMACJE
Tofu można wcześniej zamarynować w oliwie czosnkowej lub
ziołowej, aby miało bardziej wyrazisty smak. Ja użyłam tufu z czosnkiem firmy NaturAvena.
A.
0 komentarze