NADZIEWANE AWOKADO W DWÓCH ODSŁONACH - MARYNOWANE I PIECZONE

Przepis pochodzi jeszcze z moich wegetariańskich czasów, kiedy to w skład prezentowanej wersji nr 1 wchodził także majonez i ser feta zam...


Przepis pochodzi jeszcze z moich wegetariańskich czasów, kiedy to w skład prezentowanej wersji nr 1 wchodził także majonez i ser feta zamiast tofu.  Połączenie delikatnego, kremowego smaku awokado z ostrym i kwaśnym sosem jest idealne. Na bazie tamtego przepisu robię też awokado pieczone, które może być już nie tylko przekąską, ale pełnoprawnym daniem głównym.
Dostałam ten przepis od kogoś, z kim snułam wielkie plany. Z planów nic nie wyszło, jednak danie zawsze będzie mi się kojarzyć z oczekiwaniem na coś ważnego, ciepło i przyjemnie.







NADZIEWANE AWOKADO – WERSJA MARYNOWANA

SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
6 pomidorków koktajlowych, cherry lub jeden nieduży zwykły
1 ząbek czosnku
Kilka plastrów tofu lun garść orzechów nerkowca
1 łyżeczka oleju balsamicznego
Pół łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytrynowy
1 łyżeczka wody
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

WYKONANIE
W małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, wodę, czosnek, cukier, sól i pieprz; odkładamy na bok.
Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę, miąższ nacinamy wzdłuż i wszerz, polewamy  przygotowanym sosem. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub kostkę i układamy wewnątrz awokado. Układamy plasterki tofu na wierzchu lub posypujemy rozdrobionym orzechami nerkowca. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie solą. Można także udekorować wegańskim majonezem, w oryginalnym przepisie była zwykły. Przepis jest na dwie porcje.

INFORMACJE
Można dodać kolejną warstwę – na sam wierzch majonez sojowy, ale wtedy zwartość tłuszczu w potrawie zrośnie dość mocno.


NADZIEWANE AWOKADO – WERSJA PIECZONA

SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
6 pomidorków koktajlowych, cherry lub jeden nieduży zwykły
1 ząbek czosnku
Kilka plastrów tofu
1 łyżka soku z cytrynowy
1 łyżeczka tymianku
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

WYKONANIE
W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, wodę, czosnek, cukier, sól i pieprz; odkładamy na bok.
Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę, miąższ nacinamy wzdłuż i wszerz, polewamy  przygotowanym sosem. Pomidorki kroimy w ćwiartki lub kostkę i układamy wewnątrz awokado. Układamy plasterki tofu na wierzchu lub posypujemy rozdrobionym orzechami nerkowca. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie solą. Pieczemy przez 15 minut w 200oC. Podajemy natychmiast. Przepis jest na dwie porcje.

INFORMACJE

Tofu można wcześniej zamarynować w oliwie czosnkowej lub ziołowej, aby miało bardziej wyrazisty smak. Ja użyłam tufu z czosnkiem firmy NaturAvena.

A.

You Might Also Like

0 komentarze