KLASYKA: ZUPA GRUSZKOWO-PIETRUSZKOWA

Gruszki i pietruszka w zupie to już właściwie klasyczne połączenie. Zupa ta w pierwotnym, znalezionym w jakiejś gazetce dla pań, przepisi...

Gruszki i pietruszka w zupie to już właściwie klasyczne połączenie. Zupa ta w pierwotnym, znalezionym w jakiejś gazetce dla pań, przepisie była podawana z boczkiem, tu w kontrze do słodkiego i delikatnego smaku gruszek i pietruszki dodałam wędzoną paprykę. Jak dla mnie połączenie świeżego, owocowego smaku właściwie owocowej z dość ciężkim smakiem wędzonej papryki sprawdziło się doskonale.





SKŁADNIKI na cztery porcje zupy

½ średniej cebuli
1 łyżeczka oleju
2 małe korzenie pietruszki
2 gruszki (mogą być ze skórką)
¼ szklanki orzechów nerkowca
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka papryki łagodnej
2 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki wody
2 szklanki szpinaku
Pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1.Orzechy nerkowca rozdrobnić i uprażyć na rozgrzanej patelni, dodać wędzoną paprykę, kontynuować prażenie jeszcze przez 30 s. Odłożyć łyżkę uprażonych orzechów do udekorowania zupy.
2.Ce­bu­lę obrać i po­kro­ić na dość drobną kostkę. Na dnie garnka lub na pa­tel­ni roz­grzać olej, dodać ce­bu­lę, chwile podsmażyć i dodać mała ilość wody; dusić aż będzie szklista, dolewając w miarę odparowywania wodę tak by cały proces odbywał się w jej minimalnej ilości. Na­stęp­nie dodać drobno pokrojoną pietruszkę i dusić aż zmięknie, ciągle dolewając wody. Dodać pokrojoną w kostkę gruszkę (może być ze skórką), dusić kilka minut, aż do odparowania wody. Dodać kolendrę i paprykę.
3.Przełożyć warzywa do garnka, dodać uprażone orzechy nerkowca, zalać bulionem i wodą, gotować zupę 5 minut. Dodać szpinak, gotować jeszcze około minuty. Doprawić pieprzem i solą.
4.Zmiksować przy po­mo­cy blen­de­ra na gład­ką masę. Jeśli zupa wystygła, podgrzać ponownie. Podawać gorąca, posypaną prażonymi nerkowcami.

INFORMACJE

Całą zabawa z duszeniem w minimalnej ilości wody polega na ograniczeniu tłuszczu w potrawie, przy zachowaniu jej walorów smakowych.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej gęstą „zabieloną” zupę możemy dodać więcej nerkowców, jednak wartość kaloryczna zupy znacznie wzrośnie.
Jeśli smak wędzonki jest  za mało intensywny można posypać zupę jeszcze szczyptą wędzonej papryki do podania.

You Might Also Like

0 komentarze