ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CZOSNKU

Zupa ta wymaga wstępnego pieczenia składników, co jest etapem komplikujący przygotowanie zupy, jednak nadającym dodatkowe walory smakowe. P...

Zupa ta wymaga wstępnego pieczenia składników, co jest etapem komplikujący przygotowanie zupy, jednak nadającym dodatkowe walory smakowe. Pieczone warzywa stają się słodsze, w przodku kalafiora i czosnku w wysokiej temperaturze piekarnika następuje częściowy rozkład związków siarkowych nadających warzywom specyficzny zapach. I tak uzyskujemy zaskakująco delikatny choć smakowity kalafiorowy krem.





ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CZOSNKU

SKŁADNIKI
Olej rzepakowy
1 kalafior
4 ząbki czosnku
1 cebula
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanego rozmarynu
4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka roślinnego
Sól
Świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Kalafior dzielimy na różyczki, obtaczamy w oleju i układamy na blaszce od pieczenia. Obrany czosnek zawijamy w folię aluminiowa i kładziemy na tej samej blaszce. Pieczemy 30-40 minut do uzyskania złotego koloru różyczek.
2. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju , dodajemy poszatkowaną na drobną kostkę cebulę i smażymy aż do miękkości, w miarę potrzeby dodając wody. Dodajemy upieczony kalafior i czosnek, zalewamy 4 szklankami bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5-10 minut.
3. Dodajmy przyprawy, mleko, blendujemy na gładką masę, solimy i pieprzymy do smaku.
Jeśli blendowaliśmy w blenderze kielichowym podgrzewamy zupę i podajemy gorącą.
4. Podajemy ozdobioną pietruszką, rukolą lub wegańskim parmezanem.

You Might Also Like

0 komentarze