Zupa ta wymaga wstępnego pieczenia składników, co jest etapem komplikujący przygotowanie zupy, jednak nadającym dodatkowe walory smakowe. Pieczone warzywa stają się słodsze, w przodku kalafiora i czosnku w wysokiej temperaturze piekarnika następuje częściowy rozkład związków siarkowych nadających warzywom specyficzny zapach. I tak uzyskujemy zaskakująco delikatny choć smakowity kalafiorowy krem.
ZUPA KREM Z
PIECZONEGO KALAFIORA I CZOSNKU
SKŁADNIKI
Olej rzepakowy
1 kalafior
4 ząbki czosnku
1 cebula
½
łyżeczki kurkumy
½
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka
posiekanego rozmarynu
4
szklanki bulionu warzywnego
1
szklanka mleka roślinnego
Sól
Świeżo
mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik
nagrzewamy do 180oC. Kalafior dzielimy na różyczki, obtaczamy w oleju i
układamy na blaszce od pieczenia. Obrany czosnek zawijamy w folię aluminiowa i
kładziemy na tej samej blaszce. Pieczemy 30-40 minut do uzyskania złotego
koloru różyczek.
2. W garnku
rozgrzewamy 1 łyżkę oleju , dodajemy poszatkowaną na drobną kostkę cebulę i smażymy
aż do miękkości, w miarę potrzeby dodając wody. Dodajemy
upieczony kalafior i czosnek, zalewamy 4 szklankami bulionu, doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5-10 minut.
3. Dodajmy
przyprawy, mleko, blendujemy na gładką masę, solimy i pieprzymy do smaku.
Jeśli
blendowaliśmy w blenderze kielichowym podgrzewamy zupę i podajemy gorącą.
4. Podajemy
ozdobioną pietruszką, rukolą lub wegańskim parmezanem.
0 komentarze