ZUPA POMIDOROWA Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Zupa ta jest modyfikacją przepisu z książki Kuchnia Kryszny autorstwa  Dasa Adiraja . W oryginalnym przepisie użyty został groch (tur dal),...

Zupa ta jest modyfikacją przepisu z książki Kuchnia Kryszny autorstwa Dasa Adiraja. W oryginalnym przepisie użyty został groch (tur dal), tutaj zastąpiłam go czerwoną soczewicą dzięki czemu przygotowanie zupy zajmuje 15 minut. Zestaw przypraw charakterystyczny dla kuchni indyjskiej pozwala stworzyć pikantne i rozgrzewające danie. Idealne dla głodnego niezapowiedzianego gościa.



SKŁADNIKI dla dwóch osób

100 g czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki asafetidy 
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki posiekanych liści kolendry

1 łyżka oleju
1 łyżeczka kurkumy
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Soczewicę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i dodajemy kurkumę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pięć minut.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy i smażymy kilka sekund mieszając. 3. Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy pięć minut mieszając co jakiś czas.
4. Pomidory wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
5. Zupę podajemy gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry lub natki pietruszki.




You Might Also Like

0 komentarze