WEGAŃSKI BLOK LODOWY Z DAKTYLOWYM KARMELEM

Jest to przepis, który bierze udział w konkursie organizowany przez magazyn Kukbuk. Byłoby na bardzo miło, gdybyście Drodzy Czytelniczy zagł...

Jest to przepis, który bierze udział w konkursie organizowany przez magazyn Kukbuk. Byłoby na bardzo miło, gdybyście Drodzy Czytelniczy zagłosowali na nasz przepis. Jeśli przepis podoba Wam się, oto link:  http://kukbuk.com.pl/konkurs/9183. Aby zagłosować na przepis należy się zarejestrować, będziemy Wam wdzięczni za głosy, ale oczywiście zrozumiemy, jeśli nie nie będziecie mieli ochoty na ten krok ;)

Do przygotowania masy lodowej użyliśmy typowych składników często używanych do produkcji wegańskich lodów - bananów i mleka kokosowego. Ale ten blok lodowy swój wyjątkowy smak zawdzięcza daktylowemu karmelowi o smaku pasty tahini. Dodanie karmelu do masy bez mieszania pozwala budować przejścia pomiędzy delikatnym smakiem masy, a zdecydowanym smakiem sezamowego karmelu. Uzupełnieniem tych smaków jest delikatnie pikantna czekolada z kardamonem. Mimo, że opiera się na subtelnej dość grze smaków, deser jest prosty w przygotowaniu. Blok jest formą podania lodów, której niewątpliwą zaletą jest to, że nie wymaga częstego mieszania, jak np. tradycyjne lody. Do tego nie zawiera cukru rafinowanego, jednak dzięki dojrzałym bananom i daktylom jest idealnie słodki.



WEGAŃSKI BLOK LODOWY Z DAKTYLOWYM KARMELEM - przepis

SKŁADNIKI - na blok o wymiarach 4,5 x 20 x 20 cm

3/4 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
3/4 szklanki mąki gryczanej
¾ szklanki daktyli
4 bardzo dojrzałe banany
puszka tłustego mleka kokosowego 
4 łyżki pasty tahini
6 łyżek oleju kokosowego 
20 g gorzkiej czekolady
szczypta kardamonu


PRZYGOTOWANIE

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie odsączamy.

Przygotowujemy karmel: ½ szklanki daktyli miksujemy razem z pastą tahini na gładką masę. Można też dodać szczyptę soli

Mąkę migdałową, mąkę gryczaną, ¼ szklanki daktyli oraz 2 łyżki oleju koksowego miksujemy, tak aby wszystkie składniki dobrze połączyły się. Wykładamy otrzymanym ciastem dno formy do pieczenia o wymiarach 20x20 cm. Wstawiamy na minimum 20 minut do zamrażalnika. 

Banany, mleko kokosowe oraz 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego miksujemy na gładką masę, którą wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Do masy dodajemy karmel daktylowy, po łyżeczce, zachowując 2-3 cm odstępy pomiędzy kolejnymi porcjami i nie mieszając.

Wstawiamy od zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.

Zestalony blok wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, kroimy ciepłym nożem na dowolne porcje.

Podajemy polane roztopioną w kąpieli wodnej i doprawioną kardamonem czekoladą.

Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze