BRZOSKWINIOWE TOFU Z MLEKA MIGDAŁOWEGO

Dzisiejszy deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, delikatnie słodki  i przyjemnie chłodny -będzie idealny nie tylko na upalne dni, któr...

Dzisiejszy deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, delikatnie słodki  i przyjemnie chłodny -będzie idealny nie tylko na upalne dni, które być może mamy już w tym roku za sobą. Migdałowe tofu, czyli mleko migdałowe w postaci kostek, do których zestalenia używa się agaru lub skrobi, jest wdzięcznym nośnikiem wszelkich smaków. To danie charakterystyczne dla kuchni chińskiej. jednak przypomina także włoską panna cottę. Choć tradycyjnie przygotowywane jest z samego mleka, to prezentowana wersja zawiera dodatkowo mus z brzoskwiń i aromat migdałowy, robiliśmy je już także z malinami, morelami, mango i kakao.


Uwielbiamy takie desery, które nie tylko zaspakajają potrzebę słodyczy, ale także zapewniają porcję surowych owoców w diecie. Brzoskwinie są niskokaloryczne oraz zawierają niewiele cukru. Owoce te są za to wyjątkowo bogate w beta-karoten, zawierają też dużo witamin z grupy B, witaminę PP oraz C. Brzoskwinie są także cennym źródłem wapnia, żelaza  i magnezu, dlatego polecane są osobom chorym na anemię, kobietom w ciąży, a także wegetarianom. 

Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomagają trawienie, przeciwdziałając zaparciom. Działają także moczopędnie. Mogą przyczynić się do oczyszczania organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, co jest korzystne dla osób cierpiących na schorzenia reumatyczne oraz schorzeniami układu moczowego. Dzięki obecności niacyny, witaminy z grupy B, która łagodzi niepokój, mogą łagodzić stresowi oraz zmniejszać stany lękowe. 

Wpływają także pozytywnie na stan skóry, głównie dzięki obecności beta-karotenu, który chroni skórę przed działaniem wolnych rodników oraz działaniem promieni słonecznych w trakcie opalania i opóźnia jej starzenie. Poprawia także jej wygląd, ponieważ reguluje funkcjonowanie gruczołów łojowych i zapobiega powstawaniu przebarwień. Ponadto, witaminy z grupy B działają tonizująco oraz odświeżająco na skórę. Mus z brzoskwini może posłużyć jako łatwo dostępna i prosta w przygotowaniu domowa maseczka. Oczywiście brzoskwinie zjedzone w postacie tego pysznego deseru, także będą miały dobroczynny wpływ na naszą skórę.

BRZOSKWINIOWE TOFU Z MLEKA MIGDAŁOWEGO- PRZEPIS

SKŁADNIKI na 4 małe porcje

1 szklanka mleka migdałowego w kartonie lub własnej roboty (link do przepisu)
1 szklanka miąższu z brzoskwiń (z 4 dużych brzoskwiń) lub innych owoców
2 łyżeczki agaru 
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE 

Mleko migdałowe przelewamy do garnka, dodajemy agar i odstawiamy na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut, aż agar rozpuści się.

Dodajemy obrane i pozbawione pestek brzoskwinie oraz aromat, całość miksujemy na gładką masę.

Przelewamy do silikonowych form na kostki lodu i zostawiamy w temperaturze pokojowej do zestalenia - na około godzinę.

Zestalone tofu przekładamy do małych miseczek, zalewamy mlekiem roślinnym i wstawiamy do lodówki.

Podajemy dobrze schłodzone z sosem czekoladowym lub pokruszoną czekoladą oraz listkami bazylii. 

INFORMACJE

Tofu można także przygotować w większej formie, tak jak tofu z ciecierzycy (link do przepisu) i pociąć na mniejsze kawałeczki.

Deser jest naturalnie delikatnie słodki, jeśli macie ochotę użyjcie 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub syropu klonowego do posłodzenia mleka użytego do przygotowania tofu :)

Smacznego :)





You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mega kreatywne! I pewnie pyszne ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://snowarskakarolina.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne :) Pozdrawiam i chętnie będę obserwować Twojego bloga :)

      Usuń