GRZANKI Z BRZOSKWINIAMI I JARMUŻEM

Brzoskwinie słoneczne i ciepłe, to temat niewątpliwie letni, ale kontynuujemy go, mimo że w powietrzu czuć już jesień. Na blogu posty nie po...

Brzoskwinie słoneczne i ciepłe, to temat niewątpliwie letni, ale kontynuujemy go, mimo że w powietrzu czuć już jesień. Na blogu posty nie pojawiają się tak często, aby pokazać wszystkie przepisy z brzoskwiniami, które gościły na naszym stole, ale w przyszłym roku na pewno to nadrobimy. Uwielbiamy brzoskwinie, także za ich właściwości odżywcze. W tym tygodniu słodki brzoskwinie pojawiły się w formie delikatnie słodkiego deseru - brzoskwiniowego tofu z mleka migdałowego (link). Przy okazji tego przepisu możecie poczytać także o ich właściwościach odżywczych i prozdrowotnych.

Brzoskwinie, choć naturalnie słodkie doskonale, sprawdziły się w głównej roli w potrawie zgoła nie deserowej, bo smażone z jarmużem, wędzoną papryką, solą i pieprzem, podane na chrupiącej grzance i posypane prażonym sezamem. Zaskakująco dobre i świeże jest to słono-słodkie połączenie z dymnym smakiem papryki, pikantnym świeżego pieprzu i ostrym smakiem super food, czyli jarmużu, o którego właściwościach pisałam przy okazji serowych chipsów z jarmużu (link).

Oto doskonały początek weekendu, i szybki - szkoda ciepłej, wrześniowej soboty na siedzenie w kuchni.



BRZOSKWINIOWE TOFU Z MLEKA MIGDAŁOWEGO- PRZEPIS

SKŁADNIKI na 4 grzanki

2 brzoskwinie (u nas odmiana saturn vel ufo)
2 garście jarmużu
2-3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżka prażonego sezamu
sól i pieprz do smaku
4 kromki chleba

PRZYGOTOWANIE 

Sezam wsypujemy na rozgrzaną patelnię, prażymy ciągle mieszając, aż będzie miał złoty kolor. Przesypujemy do pojemniczka (można uprażyć więcej lub użyć tego z przygotowywania pasty tahini).

Brzoskwinie oraz jarmuż myjemy, brzoskwinie tniemy na dość grube plastry, jarmuż rozdrabniamy.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy paprykę dokładnie mieszamy.

Na patelnię wykładamy plastry brzoskwini i jarmuż, smażymy 2-3 minuty, aż brzoskwinie będą złoto-brązowe, a jarmuż chrupiący. Przekładamy na talerz.

Na resztce oleju lub po dodaniu dodatkowej łyżki oleju podsmażamy kromki chleba.

Przekładamy jarmuż i brzoskwinie na gorące grzanki, obficie solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz podprażonym sezamem.

Smacznego :)

INFORMACJE

Przepis jest inspirowany przepisem na sałatkę z grillowanych śliwek i jarmużu, który widziałam w którymś z tegorocznych magazynów Shape. Oczywiście brzoskwinie i jarmuż też można grillować lub piec po natarciu olejem i przyprawami.


You Might Also Like

0 komentarze