WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i wcale nie musi zawierać masła, jajek, ani krowiego mleka. W wersji wegańskiej jest bar...

Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i wcale nie musi zawierać masła, jajek, ani krowiego mleka. W wersji wegańskiej jest bardzo puszyste, a jednocześnie ciężkie i idealnie wilgotne. Prezentowany przepis funkcjonuje w mojej rodzinie od dawna, po prostu wykluczyłam z niego jajka, mleko zastąpiłam tym sojowym, a masło olejem. W tej wersji ciasto zawsze się udaje – drożdże spulchniają ciasto bardzo dobrze, a do stworzenia całego rusztowania wystarczy mąka, mleko, cukier i olej. Wypieka się tak łatwo, nigdy nie zawiodło mnie i jest pewnikiem na wszelkie rodzinne spotkania. Zawsze wywołuje zachwyt babć i cioć, że coś wegańskiego może być tak pyszne i niespodziewanie udane w kategorii tradycyjnych wypieków.

Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką to taki klasyk, który nigdy nie znudzi się, chyba że unikamy cukru (kiedy piekę dla siebie dodaję połowę podanej w przepisie porcji cukru ;). Dodatek owoców urozmaica je niewątpliwie. Użyte w przepisie papierówki zmiękły i zlały się ciastem, tworząc wilgotną i lekka jak pianka warstwę. Ta delikatna i słodka deserowa odmiana jabłka o  puszystym, mięciutkim miąższu jest idealna do deserów, ale nie jest pozbawiona wad – jest nietrwała i wrażliwa na transport. Może dlatego jest coraz rzadziej spotykana w polskich sadach. Oczywiście inne słodkie odmiany o delikatnym miąższu też będą doskonałe. Albo dowolne sezonowe owoce, ale to z papierówkami z sadu było przepyszne.


CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - PRZEPIS

SKŁADNIKI na dużą blachę 23x39 cm i bardzo grube ciasto

Ciasto:

750 g (czyli 3/4 opakowania lub teoretycznie 5,5 szklanki) mąki pszennej typ 500 lub 550
1,5 szklanki mleka roślinnego
50 g drożdży
¾  szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
¼ łyżki soli
2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
½ szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego + 2 łyżki do posmarowania blachy
3 łyżki bułki tartej do posypania blachy

Kruszonka:

3/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
¼ szklanki oleju lub 4 łyżki stołowe roztopionej wegańskiej margaryny

6 papierówek lub 2 średnie jabłka

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy przez sitko.

W misce robimy rozczyn - rozcieramy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i czubatą łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Wyrośnięte drożdże łączymy z pozostałą mąką, cukrem, solą i olejem, i wyrabiamy ciasto (to było wyrabiane około 10 minut). 

Miskę z ciastem przykrywamy wilgotną ścierką i stawiamy z ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jabłka myjemy i kroimy na plastry.

Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy w zwartą kulkę. Jeśli ciasto na kruszonkę nie klei się, dodajcie odrobinę więcej oleju lub margaryny.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posmarowaną olejem i oprószoną bułką tartą blachę.

Na górę ciasta wykładamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 40-50 minut, aż wierzch ciasta będzie złoto-brązowy.

NOTATKI

Mleko nie może być zimne, tj. wyjęte z lodówki, ani za gorące - optymalna temperatura dla drożdży to 30 stopni C.

Smacznego :)


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Wygląda obłędnie! Mega pyszne i puszyste :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z gruszkami było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super cieszę się, że wyszło dobrze :)

      Usuń
  3. Zrobilam z brzoskwiniami, wyszlo pyszne! 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, jeszcze z brzoskwiniami nie próbowałam 😍

      Usuń
  4. Witam, chcę upiec z rabarbarem, czy można zrobić na wodzie, czy musi być jakieś mleko roślinne, jesli tak to czy każde się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde się nadaje tak naprawdę, chociaż leprze będą takie "treściwe" i wysokobiałkowe, jak sojowe czy owsiane. Lubię owsiane za smak i łatwość przygotowania, wystarczy zalać pół szklanki płatków gorącą wodą (2 szklanki), odstawić na pół godziny, zmielić nawet blenderem ręcznym i przesyć przez ścierkę :) A ja planuję drożdżowe z rabarbarem w ten weekend ;)

      Usuń
  5. Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń