ROZGRZEWAJĄCE CURRY Z PIECZONĄ DYNIĄ I BURAKIEM

Trwa nasz konkurs ( LINK ), a my kontynuujemy spotkanie z super zdrową dynią ( LINK ). Na stronie zrobiło się bardzo pomarańczowo, dlatego p...

Trwa nasz konkurs (LINK), a my kontynuujemy spotkanie z super zdrową dynią (LINK). Na stronie zrobiło się bardzo pomarańczowo, dlatego pewnym urozmaiceniem będzie ten buraczkowy przepis.Tutaj dynia występuje w roli drugoplanowej, ponieważ zagęszczacza i dosładza pikantną potrawę. Drugim słodkim i dominującym smakowo składnikiem jest burak ćwikłowy, który nadał curry piękny kolor. Smaki obu warzyw są przeciwwaga dla pikantnych, orientalny przypraw. To wielowymiarowe w smaku danie nie jest jednak skomplikowane, a do tego jest jednogarnkowe (prawie, ponieważ ryż ugotowaliśmy osobno ;). Warto zrobić je na dwa dni - jest to danie, które zyskuje po jednym dniu w lodówce.


Macie ochotę na smakowite, pikantne, rozgrzewające i  pożywne danie, przy którym nie musicie napracować ? To curry z buraków i pieczonej dyni jest idealną propozycję na jesienne chłody.

CURRY Z PIECZONĄ DYNIĄ I BURAKIEM - PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20-25 min
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

2 szklanki musu z dyni (LINK do przepisu)
4 średnie buraki
2 marchewki
2 pietruszki
2 łyżeczki garam masali
3 cm świeżego imbiru
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
ryż do podania

PRZYGOTOWANIE

W garnku na oleju podsmażamy 2-3 minuty pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i starty imbir. Dodajemy garam masalę i smażymy jeszcze 20 sekund.

Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, smażymy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut.

Dodajemy mus dyniowym i gotujemy jeszcze pięć minut, lub do momentu kiedy warzywa będą bardzo miękkie, a sos zgęstnieje.

Podajemy z ugotowanym ryżem.

NOTATKI

Bardzo dobrze smakuje ze skórką otartą ze sparzonej cytryny lub ze świeżymi liśćmi kolendry.

Jeśli nie macie gotowej garam masali, możecie dodać np. 1 łyżeczkę kolendry, 1/2 kuminu, 1/4 cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej,

A przepis bierze udział w akcji Sezon na dynię organizowanej na stronie Vegespot.pl :)

You Might Also Like

0 komentarze