TRUFLE CHAŁWOWE Z KAKAO

Mocno sezamowe trufle to nasza propozycja na obchodzony dziś Światowy Dzień Wegetarianizmu. Nie ma lepszego sposobu na świętowanie, niż peł...

Mocno sezamowe trufle to nasza propozycja na obchodzony dziś Światowy Dzień Wegetarianizmu. Nie ma lepszego sposobu na świętowanie, niż pełne smaku i składników odżywczych słodycze. Trufle chałwowe z kakao, oblane gorzką czekoladą są wyszukane w smaku, a jednocześnie łatwe w wykonaniu.

Te niezwykle intensywne kuleczki są oparte na paście tahini (link), która nie stanowi tu dodatku smakowego, ale główny składnik. W masę wmieszane jest kakao, które nie tylko wzbogaca smak, ale dostarcza także dodatkowej porcji składników odżywczych. Trufle nie zawierają cukru rafinowanego, a w zamian pozwalają cieszyć się naturalną słodyczą daktyli. Delikatne i rozpływające się w ustach, swoją subtelną miękkość zawdzięcza dodatkowi mleka ryżowego i oczywiście kakaa. Całości dopełnia czekoladowa polewa, która nadaje też truflom bardziej zwarty kształt. 

Nie wiem czy na rynku dostępne są jakiekolwiek wegańskie słodycze, w szczególności praliny czy trufle, które nie byłby jednocześnie sztucznym produktem opartym na oleju palmowym i cukrze rafinowanym. Nasze proste w sumie w wykonaniu trufelki zaspokoją tęsknotę za bardziej wyszukanymi słodyczami, takimi jak ręcznie robione praliny na wagę.

A Dzień Weganizmu przypada 1 listopada, trudno chyba o mniej szczęśliwą datę dla tego święta ;)


PRZEPIS - TRUFLE CHAŁWOWE Z KAKAO W GORZKIEJ CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI na 10 trufli

1,5 szklanki ziaren sezamu
3/4 szklanki suszonych daktyli 
1/2 szklanki mleka roślinnego w proszku (sojowego lub ryżowego) 
4 łyżki kakao
1 łyżeczka aromatu migdałowego
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego (najlepiej rafinowanego)
szczypta kardamonu

Szklanka to 250 ml, łyżeczka 5 ml, a łyżka 15 ml.

PRZYGOTOWANIE

Daktyle zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy na noc.

Namoczone daktyle miksujemy na gładką masę (nie odsączamy daktyli).

Przygotowujemy pastę tahini według tej procedury (link). Łyżkę uprażonych ziaren sezamu zostawiamy do dekoracji.

Do przygotowanej pasty tahini dodajemy zmielone daktyle i mieszamy za pomocą blendera lub łyżki. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy na jednolitą masę - najlepiej w blenderze, ale np. nasz odmówił współpracy i przegrzał się, dlatego masa została wymieszana ręcznie. Regulujemy gęstość masy - jeśli jest zbyt mała, można dodać więcej mleka w proszku lub łyżkę kakao.

Nadzienie przekładamy do zamykanego naczynia i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie dzielimy masę na równe porcje i formujemy kulki, które następnie wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy olej oraz kardamon. Kulki z masy obtaczamy w tak przygotowanej polewie i wykładamy na talerz lub kratkę do studzenia ciasta. Posypujemy ziarnami sezamu lub poszatkowanymi pistacjami. Zostawiamy do stężenia w lodówce na minimum godzinę.

Można przechowywać z zamrażarce  - wyjmujemy je wtedy na 20 minut przed podaniem.

Smacznego :)

INFORMACJE

Trufle tak pięknie prezentują się na wyjątkowej paterze od Projectorium.pl.







You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ale obłędnie wyglądają <3
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły bardzo dobrze, smak tahiny mocno przebija, ale taka "wytrawna" wersja jest ok.

    OdpowiedzUsuń