GORĄCA CZEKOLADA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Przepis na gorącą czekoladę jest propozycją dla tych, którzy mają dość ciężkich świątecznych ciast, a pragną delikatnej i naturalnej słodyc...

Przepis na gorącą czekoladę jest propozycją dla tych, którzy mają dość ciężkich świątecznych ciast, a pragną delikatnej i naturalnej słodyczy. Czekolada, w gorącej i nawiązującej smakiem do Nutelli wersji, pojawiła się na blogu stowarzyszenia Otwarte Klatki jako jeden z ciepłych deserów na zimne, jesienne dni i została przygotowana specjalnie do tego zestawienia. Ta zimowa, prostsza wersja została zainspirowana przez kreatywną część pracowni ceramicznej projectorium.pl. I oczywiście na paterze od projectorium.pl prezentujemy smakowity efekt inspiracji.

Wykonanie gorącej czekolady jest proste, prostsze niż tej z jesiennego przepisu. Nie wymaga zagęszczania, ani przesączania uzyskanego na pierwszym etapie orzechowego mleka. Otrzymujemy napój nieco mniej gęsty od tamtej płynnej Nutelli, nie tak wspaniale gładki, ale pożywny (nie „pozbywamy się" dużej części orzechów) i także pozbawiony cukru przemysłowego. Smaku i gęstości dodaje za to czekoladzie masło orzechowe. W tym przypadku było to wspaniale gładkie, oparte wyłącznie na orzechach, masło orzechowe Basia Basia, które jest do wygrania w naszym świąteczno-noworocznym konkursie (LINK). Może ktoś z uczestników już na początku przyszłego tygodnia będzie mógł spróbować tego lub dowolnego przepisu z masłem z naszej małej świątecznej paczki?


Masło orzechowe z orzechów ziemnych jest doskonałym i łatwo przyswajalnym źródłem białka, wapnia, fosforu, potasu, magnezu, sodu oraz kwas foliowego. Także orzechy nerkowca są nieocenionym źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz minerałów. Także i w tym przypadku, dokładniejsze rozdrobienie przed spożyciem ułatwi pracę naszego układu pokarmowego i pozwoli na efektywniejsze pozyskiwanie składników odżywczych z mocno rozdrobionego pożywienia.

Czekolada jest więc pożywna, smakowita i lekka, słodka choć pozbawiona cukru rafinowanego. Zapraszamy na zimową wersję gorącej czekolady.


GORĄCA CZEKOLADA Z MASŁEM ORZECHOWYM – PRZEPIS

Czas oczekiwania: 8 godzin Czas przygotowania: 10 minut
Rodzaj przepisu:  wegański, bezglutenowy, gorący napój
Kuchnia: tradycyjna
Liczba porcji: 4 szklanki lub 6 filiżanek

SKŁADNIKI

¾ szklanki orzechów nerkowca – 80 g orzechów                   
½ szklanki suszonych daktyli
¼ szklanki kakao
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Orzechy nerkowca  zalewamy nadmiarem wody, odstawiamy na 8 godzin lub noc, po tym czasie odsączamy.

Daktyle zalewamy ½ szklanki przegotowanej wody, odstawiamy na minimum godzinę lub dłużej np. na noc razem z orzechami.

Odsączone orzechy, daktyle wraz z zalewą, kakao, przyprawy  i masło orzechowe umieszczamy w kielichu blendera ręcznego lub kielichowego. Dodajemy 3 szklani przegotowanej, bardzo gorącej wody, miksujemy całość 3-4 minuty, do jak najdokładniejszego rozdrobnienia orzechów.

Czekoladę przelewamy od razu do szklanek lub filiżanek, tak aby orzechy nie opadły na dno.

Podajemy gorącą, ale napój schłodzony też świetnie smakuje.

NOTATKI

Jeśli nie chcecie czekać aż moczone orzechy zmiękną przez noc, możecie umieścić je w garnku i gotować 15 minut, efekt będzie podobny.



zBLOGowani.pl

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wygląda smakowicie, tylko taka trochę blada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jasna jest pianka na górze, czekolada jest ciemniejsza, choć nie tak ciemna jak ta z przepisu dla stowarzyszenia Otwarte Klatki ;)

      Usuń
  2. Mniam,mniam... Zimowy napój mocy :)
    Im drobniej zmielone orzechy,tym lepsza.

    OdpowiedzUsuń