NOCNA OWSIANKA O SMAKU CIASTA MARCHEWKOWEGO CZYLI PRZEDSMAK ŚWIĄT

Siadałam  dziś już do tego wpisu z pięć razy, ale zawsze panika nie pozwalała mi go skończyć. Strasznie dużo rzeczy jest do skończenia przed...

Siadałam  dziś już do tego wpisu z pięć razy, ale zawsze panika nie pozwalała mi go skończyć. Strasznie dużo rzeczy jest do skończenia przed końcem roku, mnóstwo deadline'ów skumulowało się w krótkim przedziale czasu. Gotujemy szybko, pożywnie, smacznie, ale często brzydko i już po zmroku, więc na sesje na bloga nawet nie ma mowy.

Zbliżają się święta a na blogu nie pojawił się żaden świąteczny wpis - pewnie będzie ich niewiele w tym roku, choć w planach było 12,  a my sami przygotujemy resztę świątecznego menu w ostatniej chwili. Jednak dziś coś co daje nam przedsmak świąt - korzenna, słodka owsianka, która przywołuje smak i aromat ciasta marchewkowego. Być może jest to właśnie idealna pora na jego publikację, jeśli nastawicie owsiankę teraz, będzie jak znalazł na jutrzejsze leniwe, niedzielne śniadanie.


Nocna owsianka już raz pojawiła się na blogu, w postaci płatków owsianych z kakao i czekoladą. Cała idea owsianki opiera się na szybkim przygotowaniu posiłku, bez dużego nakładu czasu i energii. Trzeba tylko  wieczorem pamiętać o zalaniu płatków mlekiem i dodaniu wybranych przypraw i dodatków. W zamian dostajemy pożywne śniadanie lub inny posiłek, który robi się właściwie sam. W tym przypadku sprawa jest trochę bardziej skomplikowana - musimy zetrzeć marchewkę. Jednak marchewka i zastosowane przyprawy składają się na pyszne śniadanie, które wynagrodzi nam ten trud ;)

Śniadanie oparte na płatkach owsianych jest też niezwykle pożywne. Płatki zawierają sporo białka (jedna porcja, czyli pół szklanki suchych płatków, dostarczy nam go prawie 10 g), dużo węglowodanów i porządną dawkę żelaza - 3,6 mg, czyli aż 40 % przeciętnego spożycia. Nic tylko się zajadać (na zmianę z jaglanką :)




NOCNA OWSIANKA O SMAKU CIASTA MARCHEWKOWEGO (BEZ GOTOWANIA) - PRZEPIS

Kategoria przepisu: śniadania 
Kuchnia: wegańska
Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania: 8-10 godziny
Ilość porcji: 2


SKŁADNIKI 
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 - 1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
  • 1 duża marchewka - 1 szklanka startej marchewki
  • 1 łyżka dowolnego słodzika (cukier, słodki syrop, a tutaj ksylitol)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE

W misce lub innym naczyniu umieszczamy płatki, dodajemy przyprawy i słodzik, zalewamy mlekiem. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę. Posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy na noc lub dzień do lodówki lub odstawiamy w miarę chłodne miejsce.

Smacznego :)

INFORMACJE

Oczywiście płatki owsiane możemy ugotować tuż przed spożyciem, a do ugotowanych płatków dodać przyprawy i  startą marchewkę.

Do owsianki można też dodać poszatkowane orzechy laskowe, włoskie czy migdały, tuż przed podaniem dodatkowo dosłodzić polewają łyżeczką syropu klonowego lub zastąpić słodzi poszatkowanymi daktylami lub rodzynkami. 


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Uwielbiam każdą owsiankę :)
    www.jedzorosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń