Tradycja wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa. Generalnie zbieractwo jest silnie zakorzenione w naszej kulturze, a grzybobran...

Śniadanie do podstawa jadłospisu, i nawet w gorące lato, kiedy nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest odrobinę niższe, powinno zapewnić nam ...

Dlaczego kaszotto? Ponieważ w tym przepisie kasza przygotowywana jest podobnie jak ryż w risotto. Na pierwszych etapach gotowania podsmażam...

Czym pachnie lawenda? Garderobą starszej elegantki? Apteką lub składem zielarskim ? Zapach lawendy może być kojarzony z szafą i odwieczną wa...

Dzisiaj zapowiedziane kwiaty cukinii i twarożek z nerkowców. Ostatnio przyłączyliśmy się do grupy zakupowej na portalu internetowym Lokaln...

To jeden z takich podstawowych przepisów, bez których nie wyobrażam sobie kuchni bez nabiału. Robię go z nasion słonecznika, orzechów nerkow...

W zeszły weekend na naszym stole, oprócz gładkiego hummusu, gościła inna gładka znakomitość - kokosowo -imbirowa zupa z pieczonej młodej mar...

To przepis dla tych, którzy lubią bawić się jedzeniem, ale i tych którzy lubią bawić się z jedzeniem. To hummus idealny na niezobowiązujące ...

Na targu wciąż królują szparagi, jednak sezon na nie nieubłaganie zbliża się ku końcowi. Udało mi się kupić dość tanio, jak na to warzywo, t...

Sezon na truskawki już w pełni, dzięki ciepłemu i suchemu majowi mamy wysyp pysznych truskawek gruntowych. Właśnie teraz truskawki są najba...

Za sprawą wyjazdu na wieś poprzedni kulinarny tydzień był bardzo zielony. W tym wpisie znajdują się przepisy na dwie sałatki i pastę oparte ...