NALEŚNIKI BUDYNIOWE Z SERKIEM Z KASZY JAGLANEJ I DŻEMEM Z ROKITNIKA

Gotowanie i smakowanie stało się w ostatnich latach super modne. Świat, ten realny i wirtualny, jest pełen kulinarnych inspiracji. Książki, ...

Gotowanie i smakowanie stało się w ostatnich latach super modne. Świat, ten realny i wirtualny, jest pełen kulinarnych inspiracji. Książki, blogi, fora internetowe, programy radiowe i telewizyjne, wizyty w restauracji lub przypadkowe spotkanie w potrawie składników w kuchni. Ogrom przepisów do wypróbowania działa czasami obezwładniająco, jak na osiołka przy żłobie (porównanie na miejscu w roślinnej kuchni ;). A są przecież sprawdzone przepisy, do których chce się po prostu wracać. W normalnym układzie, kiedy gotowanie nie jest naszym jedynym zajęciem, nigdy nie starczy czasu na przetestowanie wszystkich przepisów, a z nich znów tylko część znajdzie się na blogu (przygotowanie wpisu kosztuje na prawdę dużo czasu). Dlatego każda silniejsza motywacja do przygotowania potrawy i wpisu jest dobra. Tym razem jest to akcja kulinarna z przepisami na zdrowe śniadania wykorzystującymi prozdrowotne dżemy marki Łowicz.

Naszą propozycją na  zdrowe śniadanie są budyniowe, gryczano-kukurydziane naleśniki z karobem, wypełnione delikatnym nadzieniem z kaszy jaglanej i pasty tahini. Sama podstawa jest smakowita, głównie dzięki dodatkowi budyniu (można zastąpić go dowolną skrobią i ekstraktem z wanilii), karobowi (naleśniki smakują jak deser) i paście tahini, która nadaje nadzieniu wyjątkowy smak. Nie są to naleśniki idealne jeśli chodzi o oczekiwaną elastyczność, ale miękkie i dość delikatne, przy tym wyjątkowo smakowite. Naleśnikowa odstawa przepisu byłaby niepełna, gdyby nie kwaskowaty i odrobinę cierpki dżem z rokitnika (100% owoców z Rokitnik), który jest świetnym kontrapunktem dla smaku słodkiego.



Małe, żółte owoce rokitnika są źródłem witamin, minerałów i aktywnych fitozwiązków, o silnych właściwościach prozdrowotnych:

  • Rokitnik niezwykle bogaty w witaminę C, E, beta-karoten i prowitaminę D, które wspomagają nasz układ odpornościowy i chronią przed działaniem wolnych rodników. 
  • Także dzięki właściwościom immunostymulującym jest doskonały na przeziębienia. 
  • Zawiera też dużą ilość fitosteroli, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. 
  • W medycynie ludowej owoce były polecane do stosowania wewnętrznie w chorobach, wątroby, przewodu pokarmowego oraz zewnętrznie - w leczeniu trudno gojących się ran i wielu innych chorób dermatologicznych. We współczesnej fitoterapii zalecane użycie jest bardzo podobne, a badania laboratoryjne potwierdzają opisane wcześniej działania. 

BUDYNIOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM Z KASZY JAGLANEJ I DŻEMEM Z ROKITNIKA

Kategoria przepisu: śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 8  dość grubych naleśników smażonych 
na patelni o średnicy 20 cm


SKŁADNIKI 
Naleśniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g) 
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka + 1/2 szklanki mleka roślinnego  (tutaj kokosowe z puszki)
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-4 suszone daktyle
  • dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik
Dowolne owoce do podania.

PRZYGOTOWANIE


Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w dużej misce, mieszamy mikserem lub ręcznie, aż do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka i znów dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut, a przed smażeniem znów mieszamy.

Olej rozprowadzamy na patelni i mocno rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto, jednocześnie równomiernie rozprowadzając na powierzchni. 

Smażymy z dwóch stron, zdejmujemy z patelni. 

Kaszę zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku, płuczemy pod bieżąca wodą. Umieszczamy w garnku, wlewamy 1 szklankę mleka lub wody, wrzucamy daktyle, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Możemy ją spokojnie rozgotować.

Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pastę tahini, kardamon, pół szklanki mleka i 1 łyżkę soku z cytryny. Miksujemy, aż do uzyskania bardzo gładkiej masy. 

Naleśniki wypełniamy 4 łyżkami kaszy jaglanej i 1 łyżką dżemu z rokitnika.

NOTATKI

Naleśniki możemy podać z dowolnymi owocami, tak aby zwiększyć jeszcze wartość odżywczą naszego śniadania.

Jaglany twarożek można przygotować dzień wcześniej, wtedy rano pozostanie nam  tylko usmażenie naleśników i dodanie nadzienia oraz dżemu. 

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam budyniowych naleśników! Super patent :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są pyszne, choć twardsze niż bez dodatku skrobi :)

      Usuń