JAGLANY SERNICZEK NA ZIMNO Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI EARL GRAY

Ten przepis to kolejna propozycja dla tych, którzy pragną zdrowych, choć niezwykle smakowitych deserów, a nie koniecznie chcą napracować się...

Ten przepis to kolejna propozycja dla tych, którzy pragną zdrowych, choć niezwykle smakowitych deserów, a nie koniecznie chcą napracować się w kuchni. Masę sernika przygotowujemy mniej więcej tak, jak masę na jagielnik. Nie pieczemy jej jednak, a przenosimy do salaterek lub miseczek i chłodzimy w lodówce. Jednak to co tworzy ten deser to karmelizowane śliwki aromatyzowane olejkiem bergamotowym. Delikatny aromat herbaty earl gray jest wspaniały, ostatnio doprawiam nim prawie każdy owocowy deser. Tylko uważajcie, aby nie dodać go zbyt dużo.




Sam olej z bergamotki, którym jest aromatyzowana herbata earl gray, niezwykle mocno pachnie, wystraszy jedynie kropla aby nadać ciastu niebanalny, wyjątkowy aromat (dla fanów herbaty earl gray szczególnie) aromatycznym i niebanalny, dodatkiem, a  można kupić lub zamówić w aptece - mała buteleczka starczy na długi czas, a już niedługo pojawi się w kolejnym przepisie. Używany zewnętrznie olejek ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i dezodorujące. Podany doustnie pobudza trawienie działa wiatropędnie i moczopędnie i wykrztuśnie. Nie powinny spożywać go małe dzieci i kobiety w ciąży.

Jeśli nie macie oleju z bergamotki dodajcie ekstrakt waniliowy, migdałowe lub wodę różaną. Można jednak zamówić go łatwo w aptece i poczekać jeden dzień na dostawę z hurtowni lub zakupić na wielu stronach internetowych. 


JAGLANY SERNICZEK NA ZIMNO Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI EARL GRAY

Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje 

SKŁADNIKI 

Na ciasto:


½ szklanki kaszy jaglanej
Karmelizowane śliwki:
2 łyżki brązowego cukru


Mleko kokosowe – tylko gęsta część z puszki włożonej na co najmniej 24 godziny do lodóoki
źdźbło trawy cytrynowej
1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny


1 łyżka oleju kokosowego
200 g mrożonych śliwek bez pestek Hortex
2 krople olejku bergamotowego

Garść płatków migdałowów

PRZYGOTOWANIE

Kaszę gotujemy według sposobu opisanego w tym przepisie (link), jednak na początku gotowania dodajemy trawę cytrynową, którą wyjmujemy pod koniec gotowania. 

Po ugotowaniu studzimy chwilę.

Do jeszcze gorącej kaszy dodajemy gęstą część mleka kokosowego, sok z cytryny, olej oraz ekstrakt z wanilii, blendujemy na bardzo gładką masę. Studzimy.

Masę przekładamy do miseczek lub salaterek, wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 30 minut.

Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy płatki migdałów i prażymy, aż uzyskają złoty kolor. Przekładamy do miseczki, wycieramy patelnię z okruszków, nie myjemy.

Cukier wysypujemy na patelnię, podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Przesypujemy śliwki, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy delikatnie mieszając 10-15 minut, aż puszczą sok.

Wyjmujemy schłodzoną kaszę jaglaną, wykładamy na nią gorące śliwki i polewamy słodkim syropem.

Smacznego :)


NOTATKI

Trawę cytrynową można zastąpić 1 łyżeczką skórki otartej ze sparzonej wcześniej cytryny.

Przepis bierze udział w akcji w serwisie durszlak.pl organizowanej przez firmę Hortex:


Mój dzień z Hortex





You Might Also Like

6 komentarze

  1. Coś cudownego :) Jestem miłośniczką jaglanki i koniecznie muszę wypróbować :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaglanka jest wspaniała, a te śliwki to cudo, ale tez np. do ryżanki czy puddingu z tapioki :)

      Usuń
  2. Jestem uzależniona od herbaty earl gray i muszę spróbować Twojego deseru:-) Dołączyłam do stałych obserwatorów, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Polecam olejek, to uzależnienie ostatnich miesięcy, którym zarażam kolejne osoby :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten olejek! :) Połączenie kaszy i mleczka kokosowego też mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń