CZEKOLADOWY MAZUREK Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI,RUMEM I MALINAMI

Po wytrawnym przepisie na pastę bezjajeczną pora na kolejną wielkanocną propozycję. Tym razem na stronie pojawia się przepis na generalnie s...

Po wytrawnym przepisie na pastę bezjajeczną pora na kolejną wielkanocną propozycję. Tym razem na stronie pojawia się przepis na generalnie słodki mazurek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza lekko słonemu spodowi z orzechów oraz delikatnie słodkiej czekoladowej masie, która została doprawiona masłem migdałowym i rumem. To przepis na ciasto, które tak jak wiele słodkości na blogu, nie jest bardzo słodkie, ale nie pozostawia niedosytu dzięki dodatkowym nutom smakowym. Jeśli nie chcecie alkoholu możecie użyć po prostu aromatu rumowego. Smak wyroby jest doskonały choć nie wiem, czy odpowiada inspiracji - migdałowo-rumowej tarcie z cukierni Lukkulus, którą kiedyś widziałam w ich ofercie, a której nie próbowałam. Dieta roślinna wymaga wyrzeczeń, choć nie zawsze. Próbując naszego smakowitego mazurka nie czułam się zupełnie pokrzywdzona.

Sama masa zawdzięcza swoją gęstość i aksamitną konsystencję mleku koksowemu. Do tego przepisu musicie użyć mleka o dużej zawartości ekstraktu kokosowego, które po włożeniu do lodówki rozdzieli się na wodę i tłuszcz kokosowy.  Niestety nie zawsze zawartość kokosa a takim mleczku nie jest tożsama z zawartością tłuszczu, ale uzyskanie gęstej śmietanki, jest niezbędne do otrzymania masy mazurka o odpowiedniej gęstości. Druga sprawa to emulgatory dodawane do tego typu produktów - dodane do mleczka powodują, że nie rozwarstwia się i nie uzyskamy gęstej części oddzielanej od wody. Ja ostatnio kupuję dość drogie mleko firmy Aroy-D, bez emulgatorów, zagęszczaczy i konserwantów, ale praktycznie jedynie na dnie zostaje odrobinę wody, a prawie cała puszka to gęsty ekstrakt.





Odświeżającym i dodającym lekkości mazurkowi elementem są maliny, choć to teraz owoce nie sezonowe i znów dość drogie. Moim zdaniem do tego mazurka pasują najlepiej, ale możecie zastąpić je także mrożonymi czarnymi jagodami lub jagodą amerykańską. Także te mrożone można wykorzystać w tym przepisie, jednak po rozmrożeniu nie będą tak ozdobne. My zamroziliśmy mazurek po sesji i nie wiem w jakim stanie dotrwają maliny do świąt, ale na pewno nie będą tak zachęcające jak na zdjęciach. 

CZEKOLADOWY MAZUREK Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI, RUMEM I MALINAMI

Kategoria przepisu: deser 
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 30 minut Czas oczekiwania: 3 godziny
Ilość: tortownica o średnicy 16-18 cm
Stopień trudności: średnio łatwe

SKŁADNIKI 

Na spód:

200 gramów (1,5 szklanki) migdałów lub 200 g mąki migdałowej
180 gramów (1,5 szklanki) płatków owsianych lub 180 g mąki owsianej 
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wody
1 łyżka brązowego cukru, ksylitolu lub innego słodzika
1/4 łyżeczki soli 

Na masę:

puszka tłustego mleka kokosowego (wstawionego wcześniej na 24 godziny do lodówki)
40 g kakao (1/2 szklanki)
4 łyżki masła midgałowego z prażonych migdałów
4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki rumu 

Do podania:

dwie garście malin 

PRZYGOTOWANIE

Mleko kokosowe wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, migdały wysypujemy na blachę do pieczenia, prażymy 10 minut, aż zacznie intensywnie pachnieć. Mielimy drobno np. przy użyciu młynka do kawy lub malaksera, ale nie za długo, żeby nie otrzymać masła migdałowego. 

Zmielone migdały oraz pozostałe składniki na spód umieszczamy w kielichu blendera ręcznego lub w malakserze, mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy. 

Dno foremki (tutaj 35 x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy migdałowe ciasto na spód, dociskając do dna. Wstawiamy do zamrażarki na czas przygotowywania masy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą, ale tak aby nie zależałą się w wodzie) lub w mikrofali.

Oddzieloną gęstą część mleka kokosowego i pozostałe składniki nadzienia umieszczamy w misce, w której roztapialiśmy czekoladę, dokładnie mieszamy łyżką aż do połączenia. Na tym etapie możecie spróbować masy i jeśli pragniecie czegoś bardziej słodkiego,  dodajcie jeszcze łyżkę lub dwie słodzika.

Masę wykładamy na spód, rozkładamy równomiernie. 

W masie układamy maliny. Możemy ozdobić też jadalnymi kwiatami.

Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny do zastygnięcia.

Smacznego :)


(miseczka pochodzi od projectorium.pl)



You Might Also Like

5 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, że w sumie odmieni to smak, ale chciałabym wykorzystać te składniki, które mam akurat w domu - czy mogę zmielone migdały zastąpić mąką arachidową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że smak będzie też bardzo dobry z mąką arachidową zamiast mielonych migdałów :)

      Usuń
    2. Zrobiłam tak jak napisałam wyżej i wyszedł przepyszny! Zniknął w mgnieniu oka :D Bardzo dziękuję za ten przepis :)

      Usuń
    3. Cieszę się niezmiernie, że przepis przydał się i mazurek smakował !

      Usuń