PASTA BEZJAJECZNA Z AWOKADO I Z CIECIERZYCĄ NA ŚWIĄTECZNE ŚNIADANIE I NIE TYLKO

Czas zacząć przygotowania do świąt. Na razie na blogu oczywiście i od najbardziej chyba związanego ze Świętami Wielkanocnymi smak, czyli sm...

Czas zacząć przygotowania do świąt. Na razie na blogu oczywiście i od najbardziej chyba związanego ze Świętami Wielkanocnymi smak, czyli smaku jajek. Raczej nie będę siliła się na odtworzenie kształtu i wyglądu jajek (może kiedyś podejmę wyzwanie, kto wie), a wysiłek włożę w przygotowanie pasty bezjajecznej, niezwykle smakowitej, ale i pożywnej. Nie wiem czy na stole znajdzie się akurat ta wersja, ale bez wątpienia będzie to pasta oparta na kanwie ciecierzycy i awokado. Te dwa składniki sprawdziły się już raz jako baza doskonałej pasty beztuńczykowej, tym razem - wzbogacone  o czarną sól, suszone pomidory i papryczkę chilli - są podstawą pasty o delikatnym, jajecznym smaku.

Czarna sól, czyli kala namak jest bardzo ważnym składnikiem pasty, ponieważ nadaje jej jajeczny smak i zapach.  W skład czarnej soli wchodzi oczywiście chlorek sodu, czyli także podstawowy składnik soli kuchennej, ale zawiera także śladowe ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza oraz siarkowodoru. To one nadają jej specyficzny smak i kolor od różowo-brązowego aż do ciemnofioletowego. Sól można kupić w sklepach typu Kuchnie Świata lub przez internet. Warto zapatrzyć się w niewielką porcję, nie używamy jej codziennie, wiec nieduża paczka powinna starczyć nam na długo.


My bez soli Kala Namak nie wyobrażamy sobie kuchni roślinnej. Stoi w naszej szafce obok torebki z glonami Nori, słoika z płatkami drożdżowymi, butelki z dymem wędzarniczym z orzesznika i butelki z sosem sojowy, a w lodówce czeka jeszcze pasta miso. Dzięki tym składnikom można wyczarować wiele tradycyjnych potraw opartych oryginalnie na składnikach pochodzenia zwierzęcego. Albo zaskoczyć rodzinę na świątecznym śniadaniu pyszną pastą o smaku jajek bez grama jaja.


Pasta z awokado i ciecierzycy


PASTA BEZJAJECZNA Z AWOKADO I Z CIECIERZYCĄ  

Kategoria przepisu: pasta
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4-5 porcji 
Stopień trudności: łatwe



SKŁADNIKI 

1 dojrzałe awokado

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki

4-5 cebulek dymek lub 1/2 szalotki

1/2 szklanki suszonych pomidorów (tutaj w oleju)

1 zielona papryczka chilli

1/2 łyżeczki soli kala namak

1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu


PRZYGOTOWANIE

W wysokim naczyniu lub kielichu blendera umieszczamy odsączone nasiona ciecierzycy (pamiętajcie o pozostawieniu aquafaby). Przy użyciu blendera ręcznego miksujemy ciecierzycę, niezbyt dokładnie, tak aby uległy tylko częściowemu rozdrobnieniu.

Do ciecierzycy dodajemy obrane i rozgniecione widelcem awokado oraz czarną sól, mieszamy lub miksujemy składniki blenderem, tak aby składniki połączyły się, ale nie powstała gładka masa. 

Cebulę dymkę tniemy w piórka, pomidory na paski, papryczkę chilli na plastry, dodajemy do zmiksowanej wcześniej masy, mieszamy. Przekładamy do naczynia do serwowania.


Smacznego :)


NOTATKI


Zamiast papryczki chilli możemy użyć chilli w proszku (1/2 łyżeczki) lub więcej mielonego pieprzu (do smaku)

Pasta będzie świetnie smakowała bezpośredni na chlebie lub z liściem sałaty.

Podając ją na świątecznym stole możecie pokusić się o ładniejszą formę serwowania np. podać na liściu sałaty, czy ozdobić kilkoma plastrami papryczki chilli, pokrojonym szczypiorkiem lub plastrami czerwonej papryki.
Dodaj napis

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo chętnie spróbuję:-) I może tu mi ciecierzyca posmakuje, bo humusu nie lubię - choć to pewnie przez tahini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, to jeden z tych przepisów, gdzie ciecierzyca jest tylko nośnikiem smaków :) A w hummusie pewnie rzeczywiście tahini może dominować :)

      Usuń