Kosmetyki
Roślinna drogeria
Ryż
Surowce kosmetyczne
Surowce zielarskie
RYŻ W KUCHNI I W KOSMETYCE
04:21:00
Ziarna zbóż stanowią
podstawowe źródło pokarmu roślinnego dla ludzi, a ryż jest na drugim
miejscu, tuż po pszenicy, wśród upraw światowych. Choćby z tych względów
warto poświęcić mu odrobię uwagi. Jest wiele rodzajów ryżu (odmian i kultywarów
poszczególnych odmian), które znacznie różnią się pod względem wartości odżywczych.
Z łusek ryżu otrzymywany jest olej,
który jest niezwykle cennym źródłem witamin i minerałów. Oprócz jedzenia możemy
zrobić z ryżu doskonałe kosmetyki, choć chyba w przeciwieństwie do mieszkańców
krajów Azjatyckich, jeszcze nie doceniamy jego właściwości pielęgnacyjnych.
TROCHĘ BIOLOGI
Ryż siewny (Oryza
sativa) należy do rodziny wiechlinowatych (Poeaceae), dawniej znanej pod nazwą trawy. Pierwotnie występował w
południowo-wchodniej Azji, teraz jest uprawiany na ciepłych i wilgotnych obszarach
na całym świecie. Kiedyś w wydanej bodajże w latach 70-tych książce o roślinach uprawnych czytałam o
eksperymentalnej uprawie ryżu na terenie Polski, ale chyba nic z tego eksperymentu nie
wyszło. Generalnie właśnie te cenne ziarenka są podstawą wyżywienia dużej
części ludzkości. Ryż zajmuje drugie miejsce po pszenicy (która zresztą należy
do tej samej rodziny) w światowej uprawie zbóż.
Owocem ryżu jest ziarniak – nie chodzi tu oczywiście o
rodzaj nowotworu, ale o jednonasienną niełupkę, czyli suchy i niepękający owoc
traw. Potocznie nie stosuje się nazwy ziarniak, ale po prostu zbiorczą nazwę
ziarno.
WARTOŚCI ODŻYWCZE RYŻU
Ziarna ryżu zawierają dużo błonnika, węglowodanów i białek.
W okrywie owocowo-nasiennej znajduje się sporo witaminy E i witamin z grupy B –
głównie witaminy B1 (tiamina), regulującej funkcjonowanie układu nerwowego,
mięśni i serca. Witamina B1 odstrasza podobno
także owady, na przykład komary – blisko sezonu letniego ta informacja może być
dość cenna, a w wakacje można zwiększyć spożycie ryżu ;) Okrywa jest też bogatym źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i
mikroelementów – żelaza, manganu, wapnia i cynku. Pod okrywą znajduje się warstwa
bielma aleuronowego, bogatego w białko. Głębiej mamy bielmo skrobiowe, które
jest rezerwuarem skrobi.
Różne rodzaje ryżu różnią się oczywiście pod względem
zawartości składników odżywczych. Najbardziej
popularny ryż biały, jest poddawany procesowi polerowania, czyli usunięcia
łuski, kiełka i otoczki aleuronowej, przez co pozostaje samo bielmo, a ryż
pozbawiony jest dużej części błonnika, białka i witamin. Dzięki temu ma jednak delikatny
smak i szybciej gotuje się, ale nie jest zbyt wartościowy jeśli chodzi o
wartości odżywcze. Badania pokazują nawet, że częste spożycie białego ryżu może
wpływać na wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Ryż brązowy, który otrzymywany jest poprzez ściągniecie łuski
ziarna, jest najmniej przetworzy i przez to jest bogaty w składniki odżywcze, w
tym błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga jednak dłuższego
gotowania niż ryż biały i ma ostrzejszy smak. Z kolei ryż paraboliczny
(parboiled) to biały ryż, który jest preparowany termicznie, czyli poddawany działaniu wysokiego
ciśnienia, dzięki czemu zachowuje dużą część swoich wartości odżywczych. Także
bardziej wartościowy niż biały, jest niepolerowany ryż czerwony - jest to ziarno w łupince, w
której zawarte są antocyjany, związki o
potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych. Czarny ryż z kolei charakteryzuję
się bardzo duża zawartością dobroczynnych antocyjan.
RODZAJE RYŻU
Na rynku dostępnych jest bardzo wiele form ryżu. Możemy
podzielić je ze względu na gatunek, kolor, długość i kształt ziarna czy
przeznaczenie w kuchni.
Jeśli chodzi o
podział ryżu ze względu na długość i kształt ziaren, wyróżnia się trzy rodzaje
ryżu: krótko-, średnio- i
długoziarnisty. Krótkoziarnisty charakteryzuję się prawie okrągłymi ziarenkami
o długości około 5 mm i duża zawartością skrobii, bardzo łatwo wchłania wodę, którego
ziarna po ugotowaniu są miękkie, tracą
swój kształt i sklejają się co predestynuje go do zastosowania w takich
potrawach jak sushi, risott, czy paella. Ryż średniozianisty, którego długość
ziaren wynosi około 6 mm, także bardzo dobrze wchłania wodę i stare się kleisty
po ugotowaniu. Bardzo dobrze sprawdzi się do deserów i risotto, ale także
paelli i sushi. Najbardziej chyba popularny długoziarnisty, o podłużnych,
mających ponad 7 mm długości ziarnach,
zawiera mniej skrobi i przez to jest bardziej sypki niż krótkoziarnisty. Dzięki
temu, że po ugotowaniu ugotowaniu ziarenka nie skleja się, dzięki czemu jest idealny do zup i
sałatek. To taka klasyfikacja, która upraszcza dobór ryżu do potrawy.
Generalnie występuje bardzo dużo odmian, a na naszym rynku
obecne są między innymi:
Brązowy (naturalny) -
uprawiany na całym świecie, powstaje na skutek ściągnięcia tylko jednej
zewnętrznej warstwy ziarna, ziarenka są pokryte łuską dzięki czemu zachowuje
wartości odżywcze. Charakteryzuje się
brązowym kolorem i orzechowym smakiem. Pasuje do wytrwanych dań, bardzo
dobrze sprawdzi się też w sałatkach. Czas gotowania tego ryżu wynosi około
30-35 minut.
Ryż biały długoziarnisty – jest to ryż polerowany, o niższej
wartości odżywczej, neutralny w smaku, o szerokim zastosowaniu w kuchni.
Dobrze komponuje się wyraźnymi w smaku potrawami czy np. w zupie pomidorowej. Gotuje się go około 15-20 minut.
Ryż paraboliczny (parboiled) - biały ryż preparowany
termicznie, poprzez poddanie ziaren działaniu
wysokiego ciśnienia. Para wodna wpycha składniki odżywcze z łuski do ziaren,
dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze. Jest to ryż długoziarnisty, o ziarenkach
twardszych niż biały. Nie skleja się, dzięki
czemu sprawdzi się w sałatkach i zupach. Ryż ten gotuje się szybciej
niż brązowy - około 15 minut.
Ryż czerwony - pochodzący
z Indii ryż czerwony to ryż średnioziarnisty, niepolerowany. Charakteryzuje się
lekko słodkim smakiem i orzechowym aromatem. Dobrze komponuje się
z warzywami oraz w sałatkach. Czas gotowania wynosi 35-40 minut.
Czarny ryż - uprawiany głównie w Azji, między innymi w Tajlandii i Indonezji, jest niezwykle bogaty w anotocyjany, czyli związki o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki tym związkom czarny ryż barwi inne składniki podczas gotowania na ciemny, purpurowy kolor. Ryż czarny pasuje dań wytrawnych. Gotuje się około 35-40 minut.
Czarny ryż - uprawiany głównie w Azji, między innymi w Tajlandii i Indonezji, jest niezwykle bogaty w anotocyjany, czyli związki o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki tym związkom czarny ryż barwi inne składniki podczas gotowania na ciemny, purpurowy kolor. Ryż czarny pasuje dań wytrawnych. Gotuje się około 35-40 minut.
Basmati – kultywar ryżu długoziarnistego uprawiany jest
głównie, w Indiach i w Pakistanie u
podnóży Himalajów. Zwany jest księciem ryżu ze względu na delikatne, smukłe
ziarna i wyrazisty orzechowy aromat (basmati znaczy pachnący). Jego ziarenka po
ugotowaniu stają śnieżnobiałe, pęcznieją
tylko wzdłuż i pozostają sypkie. Wykorzystuje
się go w daniach hinduskich, dobrze sprawdzi się w sałatkach.
Ryż jaśminowy - uprawia się go w Tajlandii, jest kultywarem
najwyższej jakości ryżu długoziarnistego. Ma białą barwę, kwiatowy zapach i
delikatnie słodki posmak. Nie skleja się podczas gotowania. Pasuje do deserów, owoców
i bakalii, ale także tajskich potraw z warzyw i sałatek.
Ryż arborio i carnaroli - to odmiany średnioziarniste wyselekcjonowane we Włoszech. Po ugotowaniu są wilgotne, nabierają kremowej konsystencji i staję się kleiste. Nadają się do risotta, paelli, zup, gołąbków i deserów.
Dziki ryż (Zizania wodna, Zizania aquatica) –to bardzo
daleki krewny ryżu, inny gatunek rośliny z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi
z Ameryki Północnej, niegdyś był bardzo popularny w kuchni Indian. Ma
długie ciemne ziarna przypominające ryż, orzechowy smak i aromat. Jest dobry do
potrwa wytrawnych i sałatkę, dobrze komponuje się z innymi odmianami ryżu.
RYŻ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM I NIE TYLKO
Ziarna ryżu przerabia się na makarony, kaszę, mąkę i chrupki, ale też na
klej, krochmal i oczywiście napoje alkoholowe – spirytus, piwo, arak i sake. Ze
słomy ryżowej wyrabia się cienką i mocną bibułę oraz papier, a także koszyki,
maty i szczotki.
OLEJ RYŻOWY
Ryż to nie tylko ziarna do gotowania - z łusek ziaren ryżowych
pozyskiwany jest olej, który jest niezwykle cennym źródłem witamin i minerałów.
Ceniony jest ze względu na delikatny smak i brak zapachu, nie zmienia smaku
potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak. Olej ryżowy jest szczególnie ceniony jest w kuchni azjatyckiej, ale używany jest także
w innych kuchniach np. w kuchni włoskiej. Bardzo dobrze sprawdza się
w pieczeniu ciast i w głębokim smażeniu, ale można stosować go jako
dodatek do sałatek, surówek czy też dań głównych.
Olej ryżowy zawiera
jedynie 15-20 % tłuszczu, dzięki temu jest jednym z najmniej kalorycznych
olei. Ma także wysoką temperaturę
dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Dodatkowo
potrawy smażone oleju ryżowym są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej
absorbowany w jelicie niż inne oleje.
Generalnie uważany jest za jeden z najzdrowszych istniejących na
świecie olei. Jako metodę ekstrakcji oleju ryżowego stosuje się tłoczenie na
zimno, co jest bardzo istotne, ponieważ duża część olejów tłoczonych na ciepło
traci swoje właściwości zdrowotne. Jest
bogaty w witaminę E, która reguluje prawidłowym transport wody, przyspiesza procesy
regeneracyjne skóry i chroni przed działaniem wolnych rodników. Olej wykazuje
też działanie przeciwzapalne, obniża poziom złego cholesterolu i łagodzi objawy
menopauzy. Troszkę więcej o jego składzie przeczytacie niżej, w rozdziale o oleju w kosmetyce.
RYŻ W LECZNICTWIE
Zarówno w lecznictwie, jak i do celów, kosmetycznych
stosowana jest skrobia ryżowa (Oryzae amylum) otrzymywana z bielma ziarniaków.
Jej cechą charakterystyczną bardzo małe ziarna dzięki którym ma większe
zdolności pęcznienie, czyli chłonne. Stosowana zarówno wewnętrznie, jak i
zewnętrznie, jako lek o działaniu łagodzącym stany zapalne. Dodaje się ją do
pudrów, zasypek oraz tabletek (pęcznieje powodując ich rozpad).
RYŻ W KOSMETYCE
W kosmetyce stosowane są zarówno preparaty z surowego
ziarna, jak i olejek ryżowy. Ryż jest ważnym składnikiem kosmetyków w Azji,
głównie Japonii, jest tam także postawą wielu preparatów domowej roboty. Uważa
się, że ryż ma silne właściwości odmładzające, łagodzący, kojącym, nawilżającym
i odżywczym.
Oprócz samego ryżu, cennym surowcem kosmetyczny jest olejek (czyli
olej) ryżowy, co zawdzięcza swojemu bogatemu składowi związków naturalnych. Generalnie dostarcza związków, które odżywiają skórę, chronią przed działaniem wolnych rodników, wspomagają jej regenerację oraz zwiększa produkcję kolagenu w skórze.Dlatego też polecany jest do pielęgnacji skóry suchej oraz ze skłonnościami do przebarwień. Co więcej, olejek wykazuje też działanie kojące i przeciwzapalne, a także usprawnia mikrokrążenie skóry. Tyle dobrego w jednym olejku.
Zawiera on niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nawilżają skórę, pomagając zatrzymać wodę wewnątrz naskórka, a kwas oleinowy i linolowy wspomaga procesy regeneracyjne skóry. Jest bogaty w witaminę E, czyli witaminę młodości, która wspomaga prawidłowy transport wody w komórkach, regeneruje skórę i pomaga w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują starzenie się komórek. Olej ryżowy zawiera również inny naturalnie w nim występujący antyoksydant - kwas ferulowy. Z kolei gamma-orynazol, czyli kompleks estrów fitosteroli (tutaj cykloartenolu, 24-metyleno-cykloartenolu, kampestrolu, stigmasterolu i sitosterolu), działa stymulująco na skórę, przyspiesza powstawanie nowych komórek, wspomagając jej regenerację i powstrzymując procesy starzenia się skóry.
Zawiera on niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nawilżają skórę, pomagając zatrzymać wodę wewnątrz naskórka, a kwas oleinowy i linolowy wspomaga procesy regeneracyjne skóry. Jest bogaty w witaminę E, czyli witaminę młodości, która wspomaga prawidłowy transport wody w komórkach, regeneruje skórę i pomaga w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują starzenie się komórek. Olej ryżowy zawiera również inny naturalnie w nim występujący antyoksydant - kwas ferulowy. Z kolei gamma-orynazol, czyli kompleks estrów fitosteroli (tutaj cykloartenolu, 24-metyleno-cykloartenolu, kampestrolu, stigmasterolu i sitosterolu), działa stymulująco na skórę, przyspiesza powstawanie nowych komórek, wspomagając jej regenerację i powstrzymując procesy starzenia się skóry.
Olej ryżowy często wchodzi w skład kosmetyków do niemal każdym rodzaju cery – suchej, mieszanej, dojrzałej, wrażliwej, tłustej i
starzejącej się. Jest bardzo delikatny, ma lekką konsystencję, nie zatyka porów
i bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Oprócz
kremów do twarzy znajdziemy go także balsamach do ciała oraz w olejkach
(często w mieszaninie z innymi olejami) do ciała i do masażu. W
połączeniu z woskami roślinnymi jest
stosowany w produkcji sztyftów, m.in. w pomadkach ochronnych do ust, w
których pełni rolę plastyfikatora obniżając ich twardość i zwiększając
elastyczność. Olej ryżowy stosuje się również w mydłach, ze względu na
właściwości pielęgnacyjne i przeciwutleniające. Olej ten silnie chroni
skórę przed słońcem, zawierając naturalne filtry UV, dlatego jest
składnikiem kosmetyków przeciwsłonecznych.
A jak możemy użyć olej ryżowy w domu? Olejek można używać
jako składnik składnik fazy tłuszczowej kremów i balsamów domowej roboty,
lub aplikować bezpośrednio na skórę, jako preparat zapobiegający starzeniu
skóry. Na przykład nakładany pod oczy, będzie zapobiegał powstawaniu zmarszczek.
Będzie też nieocenionym kosmetykiem odżywiającym skórę i redukującym przebarwienia na
twarzy. Może sprawdzić się także jako preparat do olejowania włosów, doda im
miękkości i blasku.
DOMOWE PRODUKTY Z RYŻU - WODA RYŻOWA, MLEKO RYŻOWE I
MASECZKA
W domu możemy wykorzystać także preparaty z ziarna ryżu. Według Japonek tonik ryżowy odświeża, łagodzi, rozjaśnia,
no i odmładza skórę. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i możemy zrobić
go po prostu przy okazji, przed ugotowaniem porcji ryżu. Możemy też z ryżu powstałego po przygotowaniu
wody zrobić mleko ryżowe, a pozostałość wykorzystać do stworzenia domowej
maseczki. Przetestowałam tonik, który rzeczywiście doskonale nawilżył i złagodził podrażnienia; zaś po płukance z wody ryżowej włosy były lśniące, choć odrobinę zbyt puszyste. Maseczka także złagodziła podrażnienie po peelingu. Trudno ocenić, jak kosmetyki działają na dłuższą metę, ale może zaufajmy gładkim buziom Japonek :).
Składniki na tonik
ryżowy:
½ szklanki ryżu jaśminowego, czerwonego lub brązowego
2 szklanki ciepłej wody
Ryż zalewamy wodą, odstawiamy na 30 minut, przesączamy przez gazę lub płótno i odcedzamy wodę ryżową. Można
dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kwasu mlekowego – naturalnych konserwantów.
Bez nich wodę przechowujemy w lodówce
3-4 dni, z nimi przedłużymy trwałość do około tygodnia. Aplikujemy na oczyszczoną twarz przy pomocy nasączonego wacika, nie spłukujemy.
Wodę ryżową można także rozcieńczyć wodą w proporcji 1:1,
dodać 1 łyżkę soku z cytryny i użyć jako płukankę do włosów, w celu uzyskania
odżywionych i lśniących włosów. Po umyciu płuczemy włosy i pozostawiamy do wyschnięcia. Taka płukanka też jest jednym z elementów
pielęgnacji urody w Japonii czy Chinach
Można też przeprowadzić fermentację wody ryżowej, będzie wtedy prawdopodobnie jeszcze bardziej skuteczna. Zostawiamy odcedzoną wodę ryżową na dwa dni w ciepłym miejscu i używamy jak wyżej.
Można też przeprowadzić fermentację wody ryżowej, będzie wtedy prawdopodobnie jeszcze bardziej skuteczna. Zostawiamy odcedzoną wodę ryżową na dwa dni w ciepłym miejscu i używamy jak wyżej.
Pozostały po odcedzeniu wody ryż możemy użyć do produkcji
mleka ryżowego:
½ ryżu
3 szklanki przegotowanej wody
Ryż zalewamy wodą, mielimy przy użyciu blendera.
Wykorzystując płótno lub gazę przesączamy do czystego naczynia, odciskając
dokładnie płyn. Pijemy odżywiając naszą skórę od wewnątrz ;)
Postała po zmieleniu pulpę możemy użyć od przygotowania
maseczki na twarz:
około ¼ szklanki zmielonego ryżu
1 łyżeczka oleju ryżowego
Składniki mieszamy i nakładamy na twarz i dekolt,
pozostawiamy na 20 mintu, spłukujemy.
I nic się nie
zmarnowało !
Do przygotowania maseczki możemy użyć także mąki ryżowej –
do łyżki mąki ryżowej dodajemy wodę, mieszamy i otrzymaną pulpę nakładamy na twarz.
Miłego eksperymentowania :)
LITERATURA
"Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa" pod redakcją Haliny Strzeleckiej, PWN 2003
Agata Jabłońska-Trypuć, Romuald Czerepak "Surowce kosmetyczne i ich składniki" MedPharm 2008
Strona escopa.pl
LITERATURA
"Encyklopedia Zielarstwa i Ziołolecznictwa" pod redakcją Haliny Strzeleckiej, PWN 2003
Agata Jabłońska-Trypuć, Romuald Czerepak "Surowce kosmetyczne i ich składniki" MedPharm 2008
Strona escopa.pl
3 komentarze
Ryż w kuchni może być świetnym zamiennikiem ziemniaków. Bardzo dużo osób wybiera ten produkt do swojej diety, żeby zgubić niepotrzebne kilogramy. Ten produkt może mieć bardzo wiele zastosowań, dlatego warto z niego korzystać.
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuń