OWSIANE KOSZYCZKI Z JOGURTEM ROŚLINNYM I OWOCAMI NA ŚNIADANIE LUB DESER

Dzisiejszy przepis pokazuje jak można urozmaicić śniadanie, nadać mu posmak deseru i atrakcyjną dla oka formę. Oczywiście można po prostu z...

Dzisiejszy przepis pokazuje jak można urozmaicić śniadanie, nadać mu posmak deseru i atrakcyjną dla oka formę. Oczywiście można po prostu zalać jogurtem płatki owsiane, pokroić banana, dodać dowolne owoce i dosypać siemienia lnianego, jednak pieczenie w magiczny sposób zmienia smak owoców i płatków, karmelizując cukry i mieszając smaki. Oczywiście pieczenie powoduje, że potrawa jest bardziej lekko strawna, a biodostępność składników odżywczych zwiększa się. Do tego koszyczki są atrakcyjne wizualnie i mogą zachęcić do zabawy komponowanie śniadania większych i mniejszych niejadków. A przygotowanie ich jest na prawdę proste!


Płatki z bananami zmieniają się więc za dotknięciem magii piekarnika w tym przepisie w wilgotne ciasteczka-koszyczki, które możemy wypełnić jogurtem i owocami. Tutaj w ciastkach wylądował domowy jogurt sojowy i truskawki, które w naszym sklepie pod domem są wciąż tańsze niż inne owoce, smakowite i świeże - o wartościach prozdrowotych truskawek możecie poczytać TUTAJ. Możecie użyć oczywiście innych owoców, wypełnić ciastka dżemem czy też posypać dowolnymi nasionami czy dodać czekoladę. Tak jak i w przypadku owsianki możliwość kompozycji smakowych jest ogromna.

Jest też kwestia czasu, jednak zrobienie ciasteczek wymaga tylko kilku czynności: nastawienia piekarnika na odpowiednią temperaturę, niezbyt dokładnego wymieszania składników na ciasteczka i uformowaniu koszyków, a następnie wstawieniu blachy do piekarnika na 15 minut oraz delikatnym przestudzeniu. W tym czasie możemy wykonać czynności niezbędne do rozpoczęcia dnia, a następnie raczyć się ciepłymi i smakowitymi ciastkami wypełnionymi pożywnym nadzieniem – nie tylko jogurtem czy owocami, ale też z owocowym smoothie, masłem orzechowym czy dżemem. Mogą też zostać upieczone wieczorem i poczekać w uchylonym piekarniku do rana. Na doskonały początek dnia!

Koszyczki owsiane są wyjątkowe:
smaczne i aromatyczne
słodkie choć pozbawione cukru rafinowanego
o delikatnej choć zwartej strukturze
bardzo proste i szybkie do wykonania
dające pole do popisu jeśli chodzi o dobór nadzienia i dodatków

Zapraszam na prosty i niezwykle przyjemny przepis J




OWSIANE KOSZYCZKI Z JOGURTEM ROŚLINNYM I OWOCAMI

Kategoria przepisu: deser, śniadanie 
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 12 sztuk
Stopień trudności:  łatwe


SKŁADNIKI

180 g (1,5 szklanki) płatków owsianych np. górskich
1 duży banan
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki masła orzechowego lub oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
Olej od posmarowania foremek lub blaszki na muffinki

Jogurt i owoce do podania – tutaj sojowy i truskawki

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Banana obieramy, umieszczamy w misce, zgniatamy widelcem na pure, dodajemy płatki owsiane, cynamon oraz masło orzechowe lub olej. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania luźnego ciasta.

Foremki na muffinki lub blaszkę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i formujemy koszyczki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Wystawiamy z piekarnika, napełniamy jogurtem (tutaj 2 łyżki na ciastko), wykładamy pokrojone owoce.

Smacznego J

NOTATKI

Domowy jogurt wegański jest bardzo prosty do wykonania, o czym pisałam przy okazji przepisu na chłodnik z botwinki (LINK). Tutaj mamy sojowy z dodatkiem bakterii jogurtowych. Już niedługo pojawi się długi wpis o wegańskich jogurtach nie tylko z mleka sojowego, czyli podsumowanie dwóch lat z własną produkcją jogurtów roślinnych.



You Might Also Like

4 komentarze

  1. Są przeurocze :) Muszę koniecznie zrobić, bo akurat mam nadmiar płatków owsianych :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze czasami robię wersję koszyczków z musli na bazie mieszanki płatków i nasion, też pyszna opcja :)

      Usuń