NAJPROSTSZA TARTA CZEKOLADOWA Z OWOCAMI

Dzień dobry pod długiej przerwie :) Mam nadzieję, że nie będę zaczynała każdego wpisu takim wstępem. I robiła tak długich przerw. Prawie dw...

Dzień dobry pod długiej przerwie :) Mam nadzieję, że nie będę zaczynała każdego wpisu takim wstępem. I robiła tak długich przerw. Prawie dwa miesiące minęły od ostatniego wpisu, a obiecywałam sobie, że przerwy nie będą dłuższe niż dwa tygonie, to nawet w ciężkim okresie pracy czy życia racjonalne minimum.  Życie nabrało rozpędu i jest w tym tak mało czasu na coś poza rodziną i pracą. Do tego wakacje rozleniwiają. W takich chwilach jednak jedzeniem szczególnie to proste to podstawa  To także dobry start wakacyjnych wycieczek i podstawa regeneracji na urlopie. No bo kiedy jak nie w dni wolne jeść dobrze i zdrowo? W wakacje, czy to te na urlopie czy w pracy,  chce nam się stać w kuchni, gotujemy prosto i szybko.

Gotujemy dużo dań jednogarnkowych, wszelkie roślinne gulasze, kasze i makarony, robimy także proste desery, mimo upałów także pieczone, choć krótko. Często schłodzone w lodówce, naładowane owocami. Właśnie  taka jest tarta z tego przepisu:

prosta - to kilka składników ciasta, dużo czekolady i dużo owoców,

szybka - zagniatanie ciasta to kilka minut, pieczenie to 25 minut,

obłędnie czekoladowa - dzięki czekoladzie i jest bardzo głęboki

z gładkim, rozpływającym się w ustach czekoladowo-budyniowym nadzieniem,

otwarta na zmiany - dzięki różnym aromatom i przyprawom oraz owocom możemy wyczarowywać zupełnie różne w smaku nadzienie,

z małą ilością cukru - to zaledwie odrobina w cieście i cukier dodany do czekolady - możemy wybrać inne słodziki (zobaczcie notatki),

może być wykonana z mąki bezglutenowej (na przykład z kukurydzianej lub owsianej z certyfikatem) - wtedy ciasto jest bardziej półkruche lub z pszenicznej (białej lub orkiszowej) mąki -  ciasto jest uformowane i sklejone tak, że tartę możemy wyjąć w całości z formy.




Takie przepisy powinny pojawiać się na początku działalności bloga, robię ten rodzaj tart, prościutki i ze składników dostępnych w sklepie pod domem, bardzo często od wielu lat, zmieniając rodzaje mąki do ciasta w zależności od zapasów w domowej spiżarni i podążając za sezonowymi owocami. Często na życzenie dzieci i z owocami, które one wybierają. Ulubioną opcją mojego syna jest ta z borówką amerykańską i ekstraktem z wanilii.

Tak niewiele wysiłku trzeba aby zrobić coś słodkiego i opierającego się na zdrowszych niż sklepowe słodycze składnikach.  Może czekanie na schłodzenie masy jest pewnym problemem, ale to już kwestia cierpliwości nie pracy. Gotujemy takich potraw i deserów na prawdę dużo, nasz stół jest ich pełen w przeciwieństwie do bloga. Więcej zdjęć z domowego, i nie tylko, gotowania można zobaczyć na Istagramie Vege Kolektywu (https://www.instagram.com/vegekolektyw/) ale wiem że nie wszyscy korzystają w tego portalu. Po prostu tam łatwiej coś opublikować, bez przepisu i z krótkim komentarzem.  Dziś przygotowuję bardzo proste ciasto ze śliwkami, które już piekę już sześć lat i ten prosty przepis też postaram się wrzucić szybko na bloga przed kolejnym urlopem. Brak tych dwóch prościutkich przepisów jest poważnym przeoczeniem, które należy nadrobić ;)



Moje kolejne postanowienie dotyczące bloga, to umieszczanie za każdym razem choćby krótkiej informacji na temat jednego z zastosowanych produktów, takie przecież było założenie bloga – to blog o tych cudownych roślinach, które jemy, którymi leczymy się czy nakładamy codziennie na skórę. Dziś napiszę troszkę o czekoladzie, trochę mityczne źródło magnezu i antyoksydantów. De facto te zachwyty powinny płynąc w stronę ziaren kakaowca, które  niezwykle bogatym źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów wyłapujących wolne rodniki i chroniących nasz organizm przez nowotworami, chorobami serca czy spowalniając procesy starzenia się organizmu. Zawierają też dużo żelaza, chromu, cynku, potasu i przede wszystkim magnezu, którego niedobory warto uzupełnić w trakcie sesji czy w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego. Magnez bowiem wspomaga procesy uczenia, łagodzi skutki stresu i wpływa generalnie na poprawę samopoczucia. Co więcej poprawia pracę układu krwionośnego, chroniąc także serce. Niestety w  trakcie produkcji czekolady oraz kakao w formie sypkiej ziarna kakaowca poddawane są intensywnej obróbce termicznej i mechanicznej, tracąc wiele ze swych właściwości. Gorzka czekolada jest zwykle gorzka tylko z nazwy - często zawiera więcej cukru niż miazgi kakaowej, więc najlepiej wybierać taką która nie ma cukru na pierwszym miejscu na liście składników lub jest słodzona zdrowszą substancją.

Smacznego  i do usłyszenia :)

I wybaczcie kilka rodzajów trzcionek w przepisie, nie wiem skąd to formatowanie, następny wpis będzie mam nadzieję porządniejszy pod tym względem ;) 


PROSTA TARTA CZEKOLADOWA Z OWOCAMI

Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, opcja bezglutenowa
Czas przygotowania: 30 minut i 2 godziny chłodzenia
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI 
Ciasto na formę o średnicy 22 cm:

2 szklanki mąki pszennej lub w opcji bezglutenowej 1 szklanka mąki owsianej*+ 1 szklanka kukurydzianej*
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/3-1/2 szklanki zimnego mleka roślinnego lub wody
2 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrytolu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny 

* z certyfikatem dla osób z nietolerancją glutenu lub alergią

Masa czekoladowa:

2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
gorzka czekolada
¼ szklanki kakao
3-4 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub z tapioki.
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, migdałowego lub rumowego. Można dodać 4 łyżki rumu.

Do przybrania:

1 szklanka drobnych owoców – malin, jagód, truskawek, porzeczek, jeżyn 
mięta lub bazylia dla chętnych

UWAGA! Mam zapisane masy poszczególnych składników, ale jeśli użyjemy szklanki o pojemności 250 ml i standardowych łyżek tarta na pewno wyjdzie, wyjdzie nawet jeśli odchylenia od przepisu będą większe – ta tarta zawsze wychodzi i taka jest idea tego przepisu – szybko, bez ważenia i obawy czy ciasto upiecze się.

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Mąkę umieszczamy w dużym naczyniu, dodajmy sól, mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy ciasto zagniatając lekko. Dodajemy 1/3 szklanki zimnego mleka lub wodę, dobrze zagniatamy. Ciasto powinno być jak mokry piasek – dość sypkie, ale po ściśnięciu między palcami trzymać formę. Jeśli jest zbyt sypkie dodajemy więcej mleka lub wody. 

Przekładamy ciasto do posmarowanej olejem formy do tarty, rozsypując je po całej powierzchni. Dociskamy do podłoża od środka do rantu formy, na końcu formujemy boki ciasta na wysokość około 1,5 cm.

Ciasto stawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

W tym czasie możemy przygotowywać składniki na nadzienie, ale zaczynamy przygotowywać je dopiero po wyjęciu tatry z piekarnika. 

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i stawiamy w pobliżu kuchni, tak aby szybko przełożyć do niego masę.
Do garnka wlewamy mleko roślinne, dodajemy kakao i budyń, mieszamy trzepaczką aż nie będzie grudek. 

Dodajemy czekoladę, aromat i zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Kiedy nadzienie zacznie gęstnieć i będzie miało konsystencję budyniu szybko przelewamy je na upieczone ciasto, rozprowadzamy równomiernie i wykładamy owoce – jeden rodzaj lub miks podanych w przepisie.

Odstawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Podajemy schłodzone lub kilka minut po wystawieniu z lodówki.

Smacznego :)


NOTATKI

Jeśli chcecie przygotować tartę bez cukru rafinowaneo możecie kupić czekoladę słodzoną stewią lub innym słodzikiem.

Pamiętajcie, że czas pieczenia może różnić się od piekarnika mimo tego samego nastawu - być może w waszym będzie to 20 lub 30 minut - tarta musi mieć dość twardą powierzchnię i wyrażeni złoty kolor.

Tartę można posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, poszatkowanymi orzechami lub ozdobić miętą, ale moje dzieci za tym nie przepadają, ja za to bardzo ;)






Tarta z mieszanki mąki kukurydzianej i owsianej jest minimalnie bardziej krucha:





You Might Also Like

4 komentarze

  1. Często jest tak, że nawet najprostsze ciasta wychodzą pyszne. Mi bardzo smakuje tarta czekoladowa z porad od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i jak już jest gotowa to dosłownie mogę zjadać się bez opamiętania. Zresztą staram się dość często ja robić więc nie ma problemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z wedlem różnie bo często mają mega słodkie wszystko. Mowie o ich słodyczach. Ale przepisy pewnie opierają się na ich produktach więc jakoś mnie nie skusili do siebie.

      Usuń
  2. Dominika Palowska17 maja 2019 06:26

    Mi najbardziej w tego typu daniach podoba się to, ze można je zrobić w bardzo szybki i zarazem przystępny sposób. Chętnie również korzystam ze sprawdzonych przepisów https://basiazsercem.pl/ które lubię wykonywać jak mam tylko chwilę wolnego. W końcu wszelkie dania gdzie występuje mąka są moimi ulubionymi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej. Moj mąż zrobił dwa spody tarty jedna standardowo zrobiliśmy ala reeses (nie wiem czy to sie tak pisze) a na druga szukałam inspiracji. Wykorzystałam Twoj przepis na masę, jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie na górę dałam banany i chce jeszcze przykryć bitą śmietaną. Wielkie dzięki za inspirację :) 🙂

    OdpowiedzUsuń