SEZONOWE OWOCE ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Zacznijmy od samego początku. Pierwszy etap przygotowania przepisu na owoce pod kruszonką  jest dość oryginalny:  idziemy do apteki. Składam...

Zacznijmy od samego początku. Pierwszy etap przygotowania przepisu na owoce pod kruszonką  jest dość oryginalny:  idziemy do apteki. Składamy tam zamówienie na olejek bergamotowy i czekamy dzień lub więcej w zależności od szybkości realizacji zamówień. Odbieramy olejek i cieszymy się wyjątkowym cytrusowym aromatem przez następny rok - na tyle starcza nawet przy dość intensywnym użytkowaniu. Nie przejmujemy się napisem "tylko do użytku zewnętrznego" - dwie krople olejku użyte w potrawie nie powinny mieć wpływu na nasz organizm. Oczywiście można go pominąć i użyć np. kilku kropel spożywczego aromatu migdałowego, ale to jednak nie będzie to samo. Olejek uzyskuje się ze skórki pomarańczy bergamotki i jest używany między innymi do aromatyzowanie herbaty earl gray. Zapach bergamotki jest taki ciepły i otulającym, dokładnie rodem z filiżanki aromatycznej, gorącej herbaty. Uwielbiam go w kuchni - przenosi proste potrawy w zupełnie inną sferę kulinarną. Generalnie olejkowi przypisuje się działanie antystresowe i relaksacyjne, tak więc możemy pobawić się w aromaterapię w kuchni - zresztą słowa bawić się w przypadku tego rodzaju terapii jest dobrym określeniem, a typowe działanie olejków wcale nie jest poparte mocnymi dowodami naukowymi.


Po zdobyciu głównej przyprawy zabieramy się do przygotowania potrawy. Składniki na kruszonkę znaleźć już w każdym sklepie, także tym koło apteki - płatki owsiane, cynamon i masło orzechowe to podstawa sukcesu. Całość płatków owsianych mielimy lub mielimy tylko połowę porcji, możemy dodać też wszystkie płatki bez zmielenia. W zależności od stopnia rozdrobnienia płatków, otrzymamy różne typu kruszonek, choć to trochę kwestia estetyki. Mieszamy je z pozotałymi składnikami i wykładamy na owcowe. Można też użyć dowolnego masła orzechowego - jeśli macie akurat migdałowe sprawdzi się doskonale. Nieco bardziej wytrawnie będzie z pastą tahini (LINK do przepisu na tę domową). Zamiast masła można użyć oleju kokosowego, kruszonka dobrze smakuje z tym nierafinowany.

Kolejnym magicznym składnikiem jest dżem (lub konfitura), który nadaje kruszonce wyjątkowego smaku i powoduje, że staje się ona bardzie wilgotna. Najlepiej wybrać taki o inensywnym smaku, śliwkowy, porzeczkowy czy z róży - słodzony lub konfiturę smażoną bez cukru. Dziś dodałam płatki róży utarte z cukrem - kruszonka była dzięki nim wyjatkowo słodka i aromatyczna.

Do was należy decyzja co do słodzika - może być to zwykły cukier, bardziej aromatyczny cukier trzcinowy lub jego zdrowy zamiennik - erytrol lub ksylitol. Cukru rafinowanego dodajemy tu dość mało, delikatny słodki smak jest swoistym tłem dla pieczonych owoców, masła orzechowego czy przypraw, które czynią deser naprawdę smakowitym.

Teraz wybieramy owoce - mogą to być dowolne owoce sezonowe, kruszonka doskonale sprawdzała w kilku wersjach -  zarówno z wiosennym rabarbarem, letnimi malinami, jak i jesiennymi śliwami czy gruszkami. Przez cały rok potrawa będzie doskonała z jabłkami. Grunt aby owoce były świeże i od lokalnego dostawcy, co gwarantuje że będą pełne witamin i wszelkich składników prozdrowotnych, które lubią rozkładać się w transporcie. Można też użyć owoców mrożonych i upiec je z kruszonką po rozmrożeniu.

Owoce możemy pokroić na połówki lub ćwiartki, a w przypadku tych drobnych piec w całości. Aromatyzujemy je olejkiem lub aromatem migdałowym, nie słodzimy bo po co - naturalnie zawierają sporo sacharozy i glukozy, a po upieczeniu są pyszne bez dodatku cukru rafinowanego. Taka magia pieczenia i karmelizowania owoców lub warzyw. 

Owoce posypujemy kruszonką, możemy jeszcze dodać trochę płatkami migdałów. W każdy przypadku 20-25 minut pieczenia powinno wystarczyć. Podajemy na ciepło lub jemy po schłodzeniu np. w lunch boxie.

Wybieramy w końcu dodatki. Może ich nie być, możemy też polać ciepłe jeszcze owoce roślinnym jogurtem. Doskonałe będą z wegańskimi lodami, szczególnie podane tuż po upieczeniu.




Jakie to proste, prawda? A ile mamy z tego działania korzyści:

otrzymujemy ciepły deser lub śniadanie
używamy zaledwie kilku składników, które prócz olejku bergamotowego możemy kupić w każdym sklepie
nie poświęcamy potrawę zbyt wiele czasu
dostajemy danie pożywne i zdrowe
doskonały smak i aromat pieczonych owoców umili każdy szary dzień (i nie tylko)
w ciągu pół godziny otrzymujemy prawdziwe comfort food na chłodne wieczory

Tutaj są jabłuszka pod kruszonką przygotowaną bez mielenia płatków, z ucieranymi płatkami róży i masłem orzechowym na talerzu od Projectorium:


 A tutaj mamy śliwki po kruszonką ze zmielonych płatków, dżemu brzoskwiniowego i oleju kokosowego zamiast masła roślinnego:






Po co ta cała opowieść? Chcę pokazać, że gotowanie jest intuicyjne, mimo prostoty zaskakujące. Niewiele pracy i zachodu potrzeba aby zrobić coś smakowitego. Wcale nie musicie ważyć składników - tego typu dania zawsze wychodzą. Zaufajcie swojej intuicji, zmieńcie przepis według własnych upodobań. Może bardziej posmakuje Wam z dodatkową łyżką słodzika? Może do kruszonki warto dodać pół szklanki mielonych orzechów? Albo w ogóle zrobić kruszonkę jak w przepisie z bloga Minimalist Baker (LINK do przepisu ;) Wybór należy do Was.

A ja polecam Waszej uwadze ten prościutki i  smakowity przepis na typowe oowcowe crumble, który pokazuję że prowadzeni domowej  kuchni nie musi być ani skomplikowane, ani czasochłonne. A czasami jeden magiczny składnik może zmienić wszystko.

Macie swoje ulubione sposoby na słodkie i proste śniadania lub desery?

[Wybaczcie mi ewentualne błędy - korekta językowa nie działa z jakiś powodów, a nie jestem w stanie wyłapać wszystkich potknięć językowych.]

SEZONOWE OWOCE ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Kategoria przepisu: deser, kolacja
Kuchnia: wegańska, opcja bezglutenowa
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość: 4 porcje
Stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI
Owoce:

800 g owoców
1 łyżka oleju 
2 krople olejku bergamotowego lub aromatu migdałowego 
2 łyżki (14 g) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  
Kruszonka:

2 szklanki (240 g) płatków owsianych (w wersji bezglutenowej użyjcie tych z certyfikatem)
1/4 szklanki (40 g) cukru, ksylitolu lub erytrytolu (w oryginale cukier kokosowy)
2 łyżki dżemu lub konfitury ze śliwek, porzeczek lub róży
1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu  
½ łyżeczki soli
4 łyżki (60 g) masła orzechowego lub oleju kokosowego
1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie zwykle owsiane)

Dodatkowo:
płatki migdałów
wegańskie lody 
jogurt roślinny

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Do dużej miski wsypujemy słodzik, konfituę, masłe orzechowe, mleko i przyprawy, mieszamy jak najdokładniej. Dodajemy płatki - 1 szklankę płatków możemy zmielić, wtedy kruszonka będzie bardziej przypominała ciasto. Mieszamy, aż składniki połączą się.

Owoce myjemy, wyciągamy pestki lub wykrajamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki lub połówki, następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Dodajemy olej, olejek bergamotowy i skrobię, mieszamy.

Kruszonkę rozkładamy równą warstwą na owocach. Możemy posypać płatkami migdałów.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut aż kruszonka nabieże złocistego koloru.

Podajemy z dodatkami opisanymi we wstępie lub pakujemy do pudełka i zabieramy do pracy czy szkoły.

Smacznego!




You Might Also Like

0 komentarze