PROSTE I SZYBKIE DONUTY PUMPKIN SPICE

Nie będę pisała o długich przerwach na blogu, dobrze? Gdyby wpisy zawierały tylko przepisy i zdjęcie pojawiały by się tutaj pewnie kilka r...

Nie będę pisała o długich przerwach na blogu, dobrze? Gdyby wpisy zawierały tylko przepisy i zdjęcie pojawiały by się tutaj pewnie kilka razy na tydzień. Ten wpis będzie właśnie taki szybki i prosty, bez skompilowanego wstępu. Od razu przepraszam za błędy ortograficzne i gramatyczne, nie czytałam drugi raz wstępu, sam przepis był trzy razy sprawdzany ;)

Z okazji tłustego czwartku chciałam poczęstować Was pysznymi donutami. Oprócz smaku słodkiego w deserach lubię też inne nuty smakowe, dlatego staram się za pomocą przypraw, czy intensywnych dodatków, przenosić desery w trochę inny wymiar: do tego przepisu trafiła przyprawa pumpkin spice, która jest częstym składnikiem amerykańskich deserów i podstawą słynnej kawy z amerykańskiej sieciówki.

Na blogu pojawiała się kilkukrotnie:
w doskonałym tofurniku pumpkin spice latte (LINK)
w brzydkim ale smacznym jegielniku pumpkin spice latte na daktylowym brownie  (LINK)

W zimę często robię większe porcje tej aromatycznej, bardzo deserowej przyprawy, którą umieszczam w słoiczku i dodaję miesiącami do wegańskiej latte z musem z dyni lub bez, a także do jaglanek czy owsianek. Składa się z cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków i ziela angielskiego, ale możecie stworzyć własną mieszankę czy użyć tylko tych przypraw, które macie pod ręką.

Tym razem przyprawy trafiły do donutów, na które przepis jest bardzo łatwy: mieszamy składniki suche, dodajemy mus i mleko, mieszamy i umieszczamy w formie na donuty. Jeśli nie macie takiej formy uformujcie donuty bezpośrednio na  papierze do pieczenia lub upieczcie muffinki. Jeszcze tylko pieczemy tylko 25 min i donuty prawie gotowe. Na koniec roztapiamy czekoladę, dodajemy olej, wykładamy na donuty i ozdabiamy pokruszonymi orzechami lub płatkami migdałów.


Jedynym punktem limitującym Was jest posiadanie musu z dyni. Ja wciąż mam kilka słoiczków, ponieważ bardzo dużo musu zamroziłam w sezonie. Jak przygotować mus napisałam w specjalnym wpisie (LINK). Zamiast musu z dyni możecie użyć też musu z jabłek czy bananów. Doskonale sprawdzi się tu też mus z pieczonego batata. 





Przepis jest dosyć zdrowy, na pewno zdrowszy niż tradycyjne pączki: jego podstawą jest pełnoziarnista mąka i mus; zawiera mało tłuszczu. Choć ja uważam że jeśli jesteśmy zdrowi, tłustoczwartkowe szaleństwo nie wpłynie na stan naszego organizmu. Dziś na pewno poszukam wegańskich pączków na mieście, choć z doświadczania wiem, że nie jest łatwo załapać się na nie w tłusty czwartek mimo dużej liczby miejsc, w których są sprzedawane.

Jeśli nie macie możliwości kupienia słodkości w tłusty czwartek, albo nie dostaniecie ich, możecie poświęcić 30 minut na zrobienie tych donutów, które są:
łatwe do przygotowania
nie wymagają dużych nakładów pracy
bardzo słodkie, a wy decydujecie czym je słodzicie
lżejsze niż smażone pączki
mieszający kilka doskonałych smaków - dyni, syropu pumkin spice i czekolady
lekkie i wilgotne
zawierające więcej składników odżywczych niż tradycyjne pączki
  Szczerze mówiąc upiekliśmy też drugą formę specjalnie dla dzieci, które wolą delikatniejsze wersje deserów, z aromatem waniliowym jako jedyną przyprawą i też są pyszne ;)

A oto przepis:

DONUTY PUMPKIN SPICE

Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 40 minut w tym 25 pieczenia
Ilość:  8 donutów
 Składniki suche:

1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej*
1/2 szklanki mąki kukurydzianej*
1 łyżeczka proszku do pieczenia* 

Przyprawy:
2 łyżki cynamonu
1 łyżka imbiru
1/2 łyżki kardamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8  łyżeczki goździków (2 zmielone goździki)
1/8  łyżeczki ziela angielskiego (2 zmielone ziarna)

Składniki mokre:
1 szklanka musu z dyni**
1 szklanka tłustego mleka kokosowego lub 1 szklanka innego mleka roślinnego + 2 łyżki oleju (może być rzepakowy lub kokosowy)
sok z 1/2 limonki
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu



Polewa:
100 g gorzkiej czekolady (najlepiej o niskiej zawartści cukru)
2  łyżki płatków migdałów, tłuczonego ziarna kakaowca lub rozdrobionych prażonych orzechów ziemnych


* w wersji 100 % bezglutenowej użyjcie produktów z odpowiednim certyfikatem 

** można zastąpić musem z pieczonego batata lub owoców
Użyte miary: szklanka = 250 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml.

Wykonanie 

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celsjusza.

Mieszamy wszystkie składniki suche oraz przyprawy, dodajemy składniki mokre, mieszamy.

Masę przekładamy do formy na donuty lub formujemy donuty na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bazie tego przepisu możemy też upiec muffiny.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut.

Studzimy. W tym czasie przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej i mieszając z olejem. Polewę przekładamy na donuty lub zanurzamy je w niej. Zanim zastygnie posypujemy orzechami, tłuczonym ziarnem kakaowca lub płatkami migdałów.

Smacznego :) 

 p.s. Donuty można posypać też płatkami róży:








You Might Also Like

2 komentarze

  1. nie wyrobiłam się na dzisiejszy tłusty czwartek ale jutro zrobię , super ciekawy przepis <3

    OdpowiedzUsuń