CIASTO MARCHEWKOWE Z KAWOWO-ORZECHOWYM KREMEM

Te n wpis to właściwie życzenia świąteczne dla Was i symboliczne pokazanie, że o Was pamiętam. Przedświąteczny czas obfitował w mniej i bard...

Ten wpis to właściwie życzenia świąteczne dla Was i symboliczne pokazanie, że o Was pamiętam. Przedświąteczny czas obfitował w mniej i bardziej ważne wydarzenia w pracy i w domu, które nie pozostawiły nawet marginesu na działanie na blogu. Teraz jest już mało czasu do świąt, więc przepis będzie prosty, choć smakowity. Ci z Was, którzy obserwują profile bloga na Instagramie i Facebooku wiedzą zapewne, że udało się zorganizować w zeszłym tygodniu konkurs, w którym do wygrania był zestaw książek od Wydawnictwa Buchmann. 

Z przepisów zgłoszonych na konkurs na prawdę trudno było wybrać ten najfajniejszy, komentarze pod postami konkursowymi to prawdziwa kopalnia pomysłów. Wybrałam więc ten jeden także na drodze losowania i stworzyłam proste, choć dzięki wyjątkowemu kremowi daktylowemu wyjątkowe ciasto marchewkowe. Jest delikatnie wilgotne, choć puszyste. Samo ciasto jest korzenne, a z kawowo-orzechowym kremem na bazie daktyli doskonale zamyka się w elegancki, naturalnie słodki świąteczny wypiek. 




Jest naprawdę szybkie i proste do wykonania, składniki na nie kupimy w prawie każdym sklepie. Ja akurat użyłam czarnej marchwi, ale z pomarańczową, bardziej słodką będzie nawet smaczniejsze.

Czas nagli, pakujemy się właśnie na wyjazd, pozwólcie że zostawię Was z tym smakowitym świątecznym przepisem i życzeniami spokojnych, rodzinnych Świąt, w jakimkolwiek wymiarze je przeżywacie :)





CIASTO MARCHEWKOWE Z KAWOWO-ORZECHOWYM KREMEM



Kategoria przepisu: deser

Kuchnia: wegańska, opcja bezglutenowa

Czas przygotowania: 1,5 godzina (plus 2 godziny czekania na różnych etapach)

Ilość porcji: 8

Stopień trudności: średnio łatwe





SKŁADNIKI


Składniki suche:

1/2 szklanki mąki owsianej 
1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

W wersji bezglutenowej użyjcie produktów z odpowiednim certyfikatem. 

Składniki mokre:

2 szklanki startej marchwi (około 300 g)

1/2 szklanki oleju
1 dojrzały banan

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/3 szklanki słodkiego syropu (tutaj daktylowy, może być z agawy lub klonowy)

1 szklanka mleka roślinnego (tutaj owsiane)

Składniki na krem:
1 szklanka daktyli (można zastąpić rodzinkami:
1/2 szklanki espresso
1/2 szklanki masła orzechowego
szczypta soli


Jedna szklanka to naczynie o objętości 250 ml.



WYKONANIE


Daktyle zalewamy gorącą kawą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe i sól, miksujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. 

W między czasie ścieramy marchew na drobnej tarce, dodajemy pozostałe mokre składniki i miksujemy chwilę przy pomocy blendera ręcznego. 

W oddzielnej misce mieszamy składniki suche, dodajemy je do mokrych i dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy do formy o średnicy 20 cm, dokładnie rozprowadzamy (będzie dość gęsta)

Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni Celsjusza piekarnika, pieczemy 30 minut, podwyższamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut.

Po ostudzeniu cista wykładamy na nie masę orzechowo-kawową, posypujemy orzechami.

Smacznego!



You Might Also Like

0 komentarze