LITERATURA


Wkrótce podam listę książek kucharskich, z których uczyła się gotować.

Przygotowując opisy roślin korzystam głównie ze strony pubmed.com. A także z innych, także drukowanych, źródeł, które podam niedługo.

ZIELARSTWO I FITOTERAPIA


„Fitoterapie i leki roślinne”  Redakcja naukowa: Eliza Lamer-Zarwaska, Barbara Kowal-Gierczak, Jan Niedworok, PZWL 2007

Książka zawiera opisy surowców, wskazówki stosowania leków roślinnych , opisy preparatów komercyjnych i proponowane  dawkowanie leku. Nie ma tu zastosowania ludowego czy  tradycyjnego, treść koncentruje się na preparatach medycznych. Znajdziecie tu też opis substancji biologicznie czynnych, zestawienie leków stosowanych w przypadku danych jednostek chorobowych i toksykologię. Zawiera  bardzo dokładną listę preparatów dostępnych na rynku, zarówno tych prostych jak i wieloskładnikowych. Jest to książka przeznaczona dla lekarzy i studentów kierunków medycznych.