LITERATURA
Wkrótce podam listę książek kucharskich, z których uczyła się gotować.
Przygotowując opisy roślin korzystam głównie ze strony pubmed.com. A także z innych, także drukowanych, źródeł, które podam niedługo.
ZIELARSTWO I FITOTERAPIA
„Fitoterapie i leki roślinne” Redakcja naukowa: Eliza Lamer-Zarwaska, Barbara
Kowal-Gierczak, Jan Niedworok, PZWL 2007
Książka zawiera opisy surowców, wskazówki stosowania leków
roślinnych , opisy preparatów komercyjnych i proponowane dawkowanie leku. Nie ma tu zastosowania
ludowego czy tradycyjnego, treść
koncentruje się na preparatach medycznych. Znajdziecie tu też opis substancji
biologicznie czynnych, zestawienie leków stosowanych w przypadku danych
jednostek chorobowych i toksykologię. Zawiera bardzo dokładną listę preparatów dostępnych na
rynku, zarówno tych prostych jak i wieloskładnikowych. Jest to książka przeznaczona
dla lekarzy i studentów kierunków medycznych.