Czerwona fasola
Grill
Na obiad
Na śniadanie
WEGAŃSKIE KIEŁBASKI Z CZERWONEJ FASOLI NA GRILLA I NIE TYLKO
01:51:00
Przedwczorajsze losowanie dało mi w kość. Prawo Murphiego w
praktyce. Tyle godzin na próbę reanimacji aparatu w telefonie, które można byłoby
poświęcić na coś bardziej kreatywnego. Ostatnio czas przecieka mi między palcami,
mimo że kurczowo zaciskam pięści. Czerwiec przyspieszył i nie wiadomo kiedy
dobiegł do prawie do połowy. Już jest kolejny długi weekend, warto
uruchomić grille, a grill w wersji roślinnej może być naprawdę pasjonujący. No
właśnie - sezon grillowy w pełni a na blogu nie pojawił się w tym roku dopiero
jeden typowo grillowy przepis na roladki z bakłażana nadziewane aromatycznymserkiem z migdałów.
My polecamy niezmiennie także klasyczny przepis na warzywne szaszłyki. Coś zbliżonego do kiełbasek, czyli smakowitego i łatwego do zgrillowania, pojawiło się jakiś czas temu - było to smakowite tofu z mąki z ciecierzycy. A na grilla możecie wrzucić też doskonałe aromatyczne szparagi, które pojawiły się
na blogu w wersji z piekarnika.
Dzisiejszy przepis to przepis dla tych, którzy zrezygnowali
z mięsa, a tęsknią za typowymi i charakterystycznymi dla tego sposobu
przygotowywania dań rytuałami i produktami. Czy odtwarzanie produktów mięsnych
z roślin ma sens? Na to każdy musi odpowiedzieć sobie indywidualnie, ja
podchodzę do tego jako do zabawy, a troszkę powrotu do tradycji gotowania i
serwowania potraw. A kiełbaski są naprawdę poręczne i idealne do
przetransportowania, a potem zgrillowania.

Zapraszamy na kiełbaski z czerwonej fasoli, które są:
pyszne
pikantne
pełne białka i wartościowych składników odżywczych
o zwartej strukturze, choć nie przesuszone
o zwartej strukturze, choć nie przesuszone
łatwe w transporcie
idealne od przypieczenia na grillu
Może nie najpiękniejsze, ale smak kompensuje gorsze doznania
estetyczne :)
Udanego wypoczynku!
Udanego wypoczynku!
WEGAŃSKIE KIEŁBASKI Z CZERWONEJ FASOLI
przepisu: kiełbaski na grilla lub śniadanie
przepisu: kiełbaski na grilla lub śniadanie
Kuchnia: wegańska
Czas przygotowania: 50 minut Czas
oczekiwania: 2 godzin
Trudność
wykonania: średnio łatwe
Ilość: 4 duże kiełbaski lub
5-6 mniejszych
SKŁADNIKI
2 puszki czerwonej
fasoli, odsączonej z zalewy i przemytej wodą
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub owsianej
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub owsianej
2 łyżki oleju + olej do
natłuszczenia
1 mały słoiczek (80 g) przecieru
pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki sosu
sriracha lub suszonej papryki chilli
1 łyżeczka słodkiej
papryki
1 łyżeczka słodkiej
wędzonej papryki
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki cząbru
1 łyżeczka lubczyku
Garść drobno pokrojonej
natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy pociętą na drobną
kostkę cebulę i smażymy aż zeszkli się. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy chwilę, ciągle mieszając.
W misce umieszczamy fasolę, dodajemy podsmażony czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz mąki. Miksujemy wszystko niezbyt dokładnie blenderem, tak aby kiełbaski miały niejednorodną strukturę.
Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
W misce umieszczamy fasolę, dodajemy podsmażony czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz mąki. Miksujemy wszystko niezbyt dokładnie blenderem, tak aby kiełbaski miały niejednorodną strukturę.
Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Na foli aluminiowej, pociętej na kawałki o szerokości większej niż nasze kiełbaski o 8-10 cm i natłuszczonej, formujemy kiełbaski.
Następnie zwijamy folię, cały czas dociskając delikatnie i formując odpowiedni kształt. Po zrolowaniu folii i uformowaniu kiełbaski zwijamy końce folii jak papierek w cukierkach.
Kiełbaski umieszczamy garnku do gotowania na parze i gotujemy 30 minut.
Chłodzimy i odwijamy folię,
Grillujemy na tacce z dwóch stron, aż kiełbaski zarumienią się.
Smacznego!
Następnie zwijamy folię, cały czas dociskając delikatnie i formując odpowiedni kształt. Po zrolowaniu folii i uformowaniu kiełbaski zwijamy końce folii jak papierek w cukierkach.
Kiełbaski umieszczamy garnku do gotowania na parze i gotujemy 30 minut.
Chłodzimy i odwijamy folię,
Grillujemy na tacce z dwóch stron, aż kiełbaski zarumienią się.
Smacznego!
NOTATKI
Kiełbaski można też upiec w piekarniku. Czas pieczenia to 30
minut w 180 stopniach Cesljusza.
Jeśli nie chcecie użyć parownicy, garnka do gotowania na
parze czy piekarnika możecie z masy uformować kotlety (także mokrymi dłońmi) i
smażyć na dość głębokim tłuszczu, po czym w takiej formie zabrać na grilla i
odgrzać na tacce.
23 komentarze
No , nie ,,prawdziwa " kiełbasa" :D
OdpowiedzUsuńJest sezon, "kiełbasa" musi być ;)
UsuńDzięki ! <3 Muszę ja koniecznie zrobić! ostatnio jadłam pierogi z grilla xD bo już nie miałam pomysłu co tam grillowac. PS. a jak ktos sie oczyszcza przechodząc na wege to polecam napar z suszu konopnego : https://konopiafarmacja.pl/hempbrokr/100-suszone-kwiaty-konopi-cbd-20g.html
UsuńSwietny przepis! Uwielbiam czerwona fasole a i ciekawostka o smaku umami fajna:) wypróbuję najpierw w piekarniku a potem niech miesozercy mi wyjadaja moje grillowe jedzonko:) tylko zeby mi chociaz jedna "kielbaske"zostawili:)
OdpowiedzUsuńA czy kiełbasa da się nabić na patyk, tak, żeby ją odgrzac nad ogniskiem?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, rozpadnie się w trakcie nabijania na patyk :)
UsuńTo czekam na jakis przepis na ognisko :)
Usuńhm a jakiś pomysl jak bez tej foli ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że mocno natłuszczony i złożony np. na pół papier do pieczenia też mógłby sprawdzić się w tym przypadku, ale nie próbowałam jeszcze tej opcji :) Są też dostępne w niektórych sklepach internetowych gotowe folie do kiełbas, ale nie wiem jak z ich szkodliwością.
Usuńprzylączam się do pytania o filię aluminiową, pieczenie w niej jest szalenie niezdrowe, jakies altermatywy?
OdpowiedzUsuńMyślę, że mocno natłuszczony i złożony np. na pół papier do pieczenia też mógłby sprawdzić się w tym przypadku, ale nie próbowałam jeszcze tej opcji :) Są też dostępne w niektórych sklepach internetowych gotowe folie do kiełbas, ale nie wiem jak z ich szkodliwością.
Usuńwłaśnie gotuję na parze. jadł już ktoś? :) obawiam się że mogłam za słabo przyprawić chociaż przypraw nie żałowałam. sąsiad smażył właśnie zwykłą kiełbasę więc póki co przyćmił zapach wegańskiej :D
OdpowiedzUsuńdodałam jeszcze owoce jałowca drobno pokrojone bo uwielbiam. do wegańskiego smalcu pasuje obłędnie.
UsuńW każdym przepisie powinno być doprawić według własnego smaku ;) Muszę spróbować z jąłowcem!
UsuńZamiast tamtych mąk może być ryżowa?
OdpowiedzUsuńMąką ryżowa nie skleja tak dobrze jak owsiana czy z ciecierzycy. Myślę, że można jej użyć z odrobiną mąki kukurydzianej lub po prostu dowolnej skrobi np 1/2 szklanki mąki ryżowej + 1/4 kukurydzianej/skrobi. Nie ręczą oczywiści za smak, ale przyprawy sa dość intensywne, więc powinno być ok ;)
UsuńSuper się prezentują! Będziemy robić za jakiś czas - z pewnością :D
OdpowiedzUsuńWprowadziłam zmiany i kiełbaski wyszły super! Dodałam szklankę (szklanka przed gotowaniem, po ugotowaniu wyszło więcej) kaszy jaglanej, 2 łyżki siemienia lnianego i dużo więcej przypraw, np owoc jałowca. Każda kiełbaskę zawiniłam w papier do pieczenia i wszystkie piekłam na tacce w piekarniku przez 30min w 180 C. Kiełbaski po wystygnięciu stwardniały i mają lekko chrupiącą skórkę. Są mega na patelnię lub na grilla!
OdpowiedzUsuńGdybyś szukała grilla gazowego to koniecznie zajrzyj na https://www.taniomania.pl/t/activa-dakota. Znajdziesz tam profesjonalne, duże grille w świetnych cenach. Sama myślę o zamówieniu jednego z nich. Uważam, że grill gazowy jest o niebo lepszy niż grill na węgiel.
OdpowiedzUsuńJesli chodzi właśnie o grille sama też szukałam fajnego grilla i warto zobaczyć tutaj https://polgrill.pl/ . Jeśli chodzi o potrawki z grilla to też eksperymentuje, ale szczerze przyznam że nie jadłam nigdy wegańskich kiełbasek, i muszę spóbować.
OdpowiedzUsuńDa rade z biała fasolą?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńCZy mozna je zamrozic na pozniej? Jesli tak to w jakiej formie? Na parze? Czy takie surowe ze tak powiem?
OdpowiedzUsuń