WEGAŃSKIE KIEŁBASKI Z CZERWONEJ FASOLI NA GRILLA I NIE TYLKO

Przedwczorajsze losowanie dało mi w kość. Prawo Murphiego w praktyce. Tyle godzin na próbę reanimacji aparatu w telefonie, które można byłob...

Przedwczorajsze losowanie dało mi w kość. Prawo Murphiego w praktyce. Tyle godzin na próbę reanimacji aparatu w telefonie, które można byłoby poświęcić na coś bardziej kreatywnego. Ostatnio czas przecieka mi między palcami, mimo że kurczowo zaciskam pięści. Czerwiec przyspieszył i nie wiadomo kiedy dobiegł do prawie do połowy. Już jest kolejny długi weekend, warto uruchomić grille, a grill w wersji roślinnej może być naprawdę pasjonujący. No właśnie - sezon grillowy w pełni a na blogu nie pojawił się w tym roku dopiero jeden typowo grillowy przepis na roladki z bakłażana nadziewane aromatycznymserkiem z migdałów.


My polecamy niezmiennie także klasyczny przepis na warzywne szaszłyki. Coś zbliżonego do kiełbasek, czyli smakowitego i łatwego do zgrillowania, pojawiło się jakiś czas temu - było to smakowite tofu z mąki z ciecierzycy.  A na grilla możecie wrzucić też doskonałe aromatyczne szparagi, które pojawiły się na blogu w wersji z piekarnika.

Dzisiejszy przepis to przepis dla tych, którzy zrezygnowali z mięsa, a tęsknią za typowymi i charakterystycznymi dla tego sposobu przygotowywania dań rytuałami i produktami. Czy odtwarzanie produktów mięsnych z roślin ma sens? Na to każdy musi odpowiedzieć sobie indywidualnie, ja podchodzę do tego jako do zabawy, a troszkę powrotu do tradycji gotowania i serwowania potraw. A kiełbaski są naprawdę poręczne i idealne do przetransportowania, a potem zgrillowania.

Sam przepis jest naprawdę prosty – miksujemy lub ugniatamy razem wszystkie smakowite i intensywne składniki, formujemy kiełbaski na folii aluminiowej, co nie wymaga jakiś szczególnych zdolności manualnych i gotujemy na parze. Potem możemy je jeść odgrzane, odsmażone lub wprost z grilla (choć najlepiej z aluminiowej tacki). Mało tłuszczu, dużo białka, maksimum smaku umami (o umami poczytacie TUTAJ). Czego chcieć więcej od grilla?

Zapraszamy na kiełbaski z czerwonej fasoli, które są:

pyszne
pikantne
pełne białka i wartościowych składników odżywczych
o zwartej strukturze, choć nie przesuszone
łatwe w transporcie
idealne od przypieczenia na grillu

Może nie najpiękniejsze, ale smak kompensuje gorsze doznania estetyczne :) 

Udanego wypoczynku!


WEGAŃSKIE KIEŁBASKI Z CZERWONEJ FASOLI 

przepisu: kiełbaski na grilla lub śniadanie
Kuchnia: wegańska
Czas przygotowania: 50 minut Czas oczekiwania: 2 godzin
Trudność wykonania: średnio łatwe
Ilość: 4 duże kiełbaski lub 5-6 mniejszych

SKŁADNIKI 
2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy i przemytej wodą
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub owsianej
2 łyżki oleju + olej do natłuszczenia
1 mały słoiczek (80 g) przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki sosu sriracha lub suszonej papryki chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki cząbru
1 łyżeczka lubczyku
Garść drobno pokrojonej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE


Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy pociętą na drobną kostkę cebulę i smażymy aż zeszkli się. Dodajemy przeciśnięty przez praskę, podsmażamy chwilę, ciągle mieszając.

W misce umieszczamy fasolę, dodajemy podsmażony czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz mąki. Miksujemy wszystko niezbyt dokładnie blenderem, tak aby kiełbaski miały niejednorodną strukturę,

Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Na foli aluminiowej, pociętej na kawałki o szerokości większej niż nasze kiełbaski o 8-10 cm i natłuszczonej, formujemy kiełbaski i zwijamy folię, cały czas dociskając delikatnie i formując odpowiedni kształt. Po zrolowaniu folii i uformowaniu kiełbaski zwijamy końce folii jak papierek w cukierkach.

Kiełbaski umieszczamy garnku do gotowania na parze i gotujemy 30 minut. 

Chłodzimy i odwijamy folię,

Grillujemy na tacce z dwóch stron, aż kiełbaski zarumienią się.

Smacznego!

NOTATKI

Kiełbaski można też upiec w piekarniku. Czas pieczenia to 30 minut w 180 stopniach Cesljusza.
Jeśli nie chcecie użyć parownicy, garnka do gotowania na parze czy piekarnika możecie z masy uformować kotlety (także mokrymi dłońmi) i smażyć na dość głębokim tłuszczu, po czym w takiej formie zabrać na grilla i odgrzać na tacce.


You Might Also Like

3 komentarze

  1. No , nie ,,prawdziwa " kiełbasa" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis! Uwielbiam czerwona fasole a i ciekawostka o smaku umami fajna:) wypróbuję najpierw w piekarniku a potem niech miesozercy mi wyjadaja moje grillowe jedzonko:) tylko zeby mi chociaz jedna "kielbaske"zostawili:)

    OdpowiedzUsuń