WEGAŃSKI SERNIK KRÓLEWSKI
00:37:00
Te święta będą inne niż wszystkie wyjątkowo spokojne i pozbawione
pośpiechu, towarzyszącego zwykle świątecznym przygotowaniom. Nie spotkamy się z rodziną, nie usiądziemy do wspólnego, dużego stołu. W domu zrobimy kilka
prostych potraw, ze składników kupionych w lokalnym sklepie. Chciałam jednak zaznaczyć świąteczny czas w jakiś sposób na blogu,
jagielnik królewski pasował mi tutaj doskonale. Wiem, że to już ekstremalne wykorzystanie
terminu "last minute" jeśli chodzi o święta, ale ta klasyka polskiego
świątecznego stołu wyszła mi tak dobrze i tak przypomina oryginał, że
powinna mieć swoje miejsce na blogu. Sernik królewski to tradycyjny polski
sernik, składający się z masy serowej i dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego
- na spodzie oraz pokruszonego lub startego na wierzchu. Tutaj kasza jaglana
sprawdza się świetnie w roli sera, tak jak i w przypadku innych jagielników,
które znajdziecie na blogu (LINK DO PRZEPISÓW).
Także tofurnik królewski byłby ciekawym pomysłem. Jeśli chodzi o jagielnik w tej wersji, to jak każdy jagielnik dość szybko wysycha, i najlepiej trzymać go w lodówce. Najbardziej puszysty jest też pierwszego i drugiego dnia, choć zbicie masy nie jest duże. Swój smak w moim dom zawdzięczał cukrowi waniliowemu i aromatowi cytrynowemu, takich do dodatków do ciasta używali moi rodzice. Cukier możecie jednak zastąpić ekstraktem z wanilii, zaś aromat cytrynowy skórką z otartą z cytryny.
Zamrożone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
2 komentarze
Iście królewski sernik
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, chętnie wypróbuję przepis, zdjęcia przepiękne <3
OdpowiedzUsuń