WEGAŃSKI DYNIOWY RAMEN
09:14:00
Co powiecie na ramen na przykład na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnego rosołu? Dlaczego nie. Przecież jego ugotowanie jest tak samo proste. I tak samo długo gotujemy aromatyczny bulion, który staję się podstawą tej rozkosznie pysznej zupy pełnej smaku umami. W tym przepisie użyłam prostego, gotowanego na włoszczyźnie, która w pęczku zawiera wszystkie potrzebne do bulionu warzywa. Akurat pęczek włoszczyzny wystarczy, żeby przygotować małą porcję bulionu do tego przepisu. Przyznam się, w sekrecie, że czasami zamiast domowego bulionu dodaję dobrą kostkę bulionową, oczywiście warzywną. Cóż, to zdrada japońskiej sztuki kulinarnej, ale dzięki temu pyszny i sycący ramen powstaje w 20 minut.
Istnieje wiele wersji tej tradycyjnie japońskiej zupy, której podstawą
jest pszeniczny, gruby makaron, esencjonalny bulion, świeże lub pieczone
warzywa i makaron ramen (może być też udon, soba, choć znów się przyznam,
że ze przygotowałam kiedyś ramen ze spaghetti ugotowanym na miękko i nikt nie
narzekał). Ramen to pszenny makaron, który zazwyczaj, na szczęście,
jest bezjajeczny. Często to bardzo gruby makaron (choć cieńszy niż udon), ale
może mieć różną grubość i przekrój. Wywodzi się z makaronu lamian i
podobno Japończycy podobno wciąż uznawany dania oparte na nim za dania kuchni
chińskiej.
W tym przepisie do zupy została dodana dynia – w formie musu, choć
można użyć też świeżego warzywa. Dodała ona zupie delikatną słodycz i
kremową konsystencję. Pieczone plastry batata często pojawiają się w tej zupie
jako dodatek i świetnie smakują, dlaczego wiec nie dodać od zupy czegoś
słodkiego i pełnego skrobi? Efekt jest doskonały, choć jeśli szukacie
tradycyjnego ramenu, pomińcie dynię lub dodajcie jej upieczone plastry, jako
dodatek do zupy wraz z kapustą pok choi i grzybami. Też będzie pysznie,
ponieważ nie ma jednej drogi do kulinarnej satysfakcji.
Co spożywamy jedząc dynię?
- mnóstwo witamin i prowitamin o właściwościach antyoksydacyjnych,
takich jak beta-karoten, witamina C i witamina E.
- 100 g świeżego miąższu dostarcza taką ilość karotenu, prekursora
witaminy A, która zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 250%.
Witamina A jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, jest też niezbędna w
procesach widzenia i odnowy skóry
- dynia jest również doskonałym źródłem innych karotenoidów luteiny i
zekasantyny - antyoksydantów, które działają na naturalnych zasadzie filtrów UV
i chronią plamkę żółtą w oku przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, co ma znaczenie też zimą, kiedy w słoneczne dni, kiedy do ok dociera dużo promieni, też odbitych od śniegu
- dynia zawiera spore ilości minerałów, szczególnie żelaza, wapnia,
potasu i fosforu.
Oczywiście nie tylko podkręca właściwości odżywcze, ale też smak zupy,
pozostawiając ją jednak wciąż pełną umami i jak najbardziej w japońskiej konwencji kulinarnej.
Zapraszam więc na przepis na zupę, która jest:
pełna smaku umami i pikantna
wyjątkowa dzięki musowi z dyni
odżywcza i sycąca
prosta do przygotowania
po prostu pyszna.
WEGAŃSKI DYNIOWY RAMEN
Kategoria przepisu: obiad, lunch, zupa
Kuchnia: azjatycka, japońska, wegańska
Czas wykonania: 40 min
Czas przygotowywania bulionu: 2-4 h
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: średni
SKŁADNIKI
Miary użyte w przepisie: szklanka - 250 ml, łyżka - 15
ml, łyżeczka - 5 ml
W przypadku tego przepisu nie musimy trzymać dokładnych mas, ważne są proporcje
składników.
Pęczek włoszczyzny
6 szklanek wody (1,5 litra)
makaron do ramenu lub inny twardy makaron pszeniczny (200 g)
4 szklanki domowego bulionu (1 litr)
1 szklanka musu z dyni (200 g) – przepis na mus jest pod
tym LINKIEM, lub świeżej dyni obranej i pokrojonej w kostkę
2 łyżki jasnego lub ciemnego miso (można zastąpić dodatkowym sosem
sojowym) (30 ml)
3 łyżki sosu sojowego (45 ml)
2 łyżki tahini lub japońskiej pasty neri goma (45 ml), można pominąć
2 łyżki oleju (30 ml)
1 średnia cebula lub por (120 g)
5 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego lub 1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Dodatki:
1 kostka miękkiego tofu (180-200 g)
1 szklanka fasoli edamame (tutaj zamrożona i wrzucona do wrzątku na 5 min) lub zielonego groszku, można pominąć, lub dodać więcej zamiast tofu
1 kapusta pak choi lub 2 szklanki szpinaku
1 pomidor
100 g świeżych grzybków enoki (z puszki nie polecam) lub innych grzybów
np. 16 małych pieczarek
4 + 2 źbła szczypioru z dymki
2 łyżeczki prażonego sezamu z mielony z płatkami chilli w proporcji 1:1
do posypania lub samego prażonego sezamu
Po 1 garści kiełków – tutaj mniej, bo użyłam ostrych kiełków brokuła,
ale już delikatne kiełki fasoli mung mogą zostać dodane w większych ilościach.
Przygotowujemy bulion na ramen. Warzywa z włoszczyzny obieramy i kroimy
w słupki, pora kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5
litra wody. Gotujemy na wolnym ogniu 3-4 godziny, choć po 2 też będzie dobry. Bulion przesączamy przez sito, lub dekantujemy znad warzyw.
Pomidor kroimy na plastry, nacieramy olejem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego na 180 stopniach Celsjusza i pieczemy 15-20 minut. Możemy go też usmażyć na patelni.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
starty imbir, cebulkę, szczypiorek (4 źdźbła), miso, sos sojowy, ocet i pastę tahini.
Smażymy 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Dodajemy mus z dyni. Jeśli nie mamy musu z dyni, na tym etapie dodajemy
pokrojoną kostkę dynię i smażymy 2-3 minuty.
Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 5 minut lub aż dynia stanie się
miękka.
Miksujemy dokładnie, jeśli chcemy uzyskać gładką zupę. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
Dodajemy grzybki enoki podzielone na mniejsze pasam (i z odciętymi
korzeniami) lub pokrojone na plastry pieczarki i gotujemy 1 minutę.
Dodajemy makaron i gotujemy minutę lub zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Ramen rozdzielamy do czterech misek.
Dodajemy pokrojone w kostkę tofu – tutaj zostało użyte miękkie, świeże
tofu, ale dla uzyskania lepszego smaku można je podsmażyć na złoto na oleju.
Podajemy z pieczonym pomidorem, świeżym szczypiorkiem, kapustą pok choi, świeżym szpinakiem i poszatkowany szczypiorkiem, fasolą edamame lub zielonym groszkiem.
Posypujemy prażonym przez 20-30 sekund na rozgrzanej, suchej patelni
sezamem, zmieszanym z płatkami chilli.
Ramen można też podawać z kiełkami, kolendrą i pietruszką.
Smacznego!
1 komentarze
Dynia nadaje unikatowy smak
OdpowiedzUsuń