SEZONOWE OWOCE ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
12:10:00
Zacznijmy od samego
początku. Pierwszy etap przygotowania przepisu na owoce pod kruszonką jest dość oryginalny: idziemy do
apteki. Składamy tam zamówienie na olejek bergamotowy i czekamy dzień lub
więcej w zależności od szybkości realizacji zamówień. Odbieramy olejek i
cieszymy się wyjątkowym cytrusowym aromatem przez następny rok - na tyle
starcza nawet przy dość intensywnym użytkowaniu. Nie przejmujemy się napisem
"tylko do użytku zewnętrznego" - dwie krople olejku użyte w potrawie
nie powinny mieć wpływu na nasz organizm. Oczywiście można go pominąć i użyć
np. kilku kropel spożywczego aromatu migdałowego, ale to jednak nie będzie to
samo. Olejek uzyskuje się ze skórki pomarańczy bergamotki i jest używany między
innymi do aromatyzowanie herbaty earl gray. Zapach bergamotki jest taki ciepły
i otulającym, dokładnie rodem z filiżanki aromatycznej, gorącej herbaty.
Uwielbiam go w kuchni - przenosi proste potrawy w zupełnie inną sferę
kulinarną. Generalnie olejkowi przypisuje się działanie antystresowe i
relaksacyjne, tak więc możemy pobawić się w aromaterapię w kuchni - zresztą
słowa bawić się w przypadku tego rodzaju terapii jest dobrym określeniem, a
typowe działanie olejków wcale nie jest poparte mocnymi dowodami naukowymi.
Kolejnym magicznym składnikiem jest dżem (lub konfitura), który nadaje kruszonce wyjątkowego smaku i powoduje, że staje się ona bardzie wilgotna. Najlepiej wybrać taki o inensywnym smaku, śliwkowy, porzeczkowy czy z róży - słodzony lub konfiturę smażoną bez cukru. Dziś dodałam płatki róży utarte z cukrem - kruszonka była dzięki nim wyjatkowo słodka i aromatyczna.
Tutaj są jabłuszka pod kruszonką przygotowaną bez mielenia płatków, z ucieranymi płatkami róży i masłem orzechowym na talerzu od Projectorium:
A tutaj mamy śliwki po kruszonką ze zmielonych płatków, dżemu brzoskwiniowego i oleju kokosowego zamiast masła roślinnego:
Po co ta cała opowieść? Chcę pokazać, że gotowanie jest intuicyjne, mimo prostoty zaskakujące. Niewiele pracy i zachodu potrzeba aby zrobić coś smakowitego. Wcale nie musicie ważyć składników - tego typu dania zawsze wychodzą. Zaufajcie swojej intuicji, zmieńcie przepis według własnych upodobań. Może bardziej posmakuje Wam z dodatkową łyżką słodzika? Może do kruszonki warto dodać pół szklanki mielonych orzechów? Albo w ogóle zrobić kruszonkę jak w przepisie z bloga Minimalist Baker (LINK do przepisu ;) Wybór należy do Was.
1 łyżka oleju
2 łyżki dżemu lub konfitury ze śliwek, porzeczek lub róży
1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie zwykle owsiane)
1 komentarze
To musi być pyszne! Jeszcze w takim wydaniu jak na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie. Idealny przepis na wspaniałą i pełnowartościową przekąskę.
OdpowiedzUsuń