SEZONOWY STICKI RICE Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM, MALINAMI LUB TRUSKAWKAMI (BEZ NABIAŁU, BEZ GLUTENU)

Dziś pojawia się jeden z dwóch obiecanych przepisów. Jest inspirowany mango sticky rice, niezwykle popularnym deserem z kręgu kuchni azjatyc...

Dziś pojawia się jeden z dwóch obiecanych przepisów. Jest inspirowany mango sticky rice, niezwykle popularnym deserem z kręgu kuchni azjatyckiej (dodałabym serduszka i emotki z serduszkowymi oczami, gdybyśmy byli teraz gdzieś w social media, aby wyrazić moje emocje związane z tym deserem).

Wierny oryginałowi przepis znajduje się w e-booku „Smart vegan. Roślinny street food", który na hasło ZIELONEHISTORIE do 10.06 jest 10 zł taniej. (Tutaj jest link do sklepu).

Z okazji urodzin e-booka organizowane jest też super rozdanie, gdzie możecie wygrać bogaty zestaw akcesoriów kuchennych ufundowanych przez firmę Tadar (link do konkursu).

Cały e-book jest oparty na łatwo dostępnych składnikach, wiele przepisów zawiera też propozycje zastąpienia tych mniej dostępnych (oparty na dżemie sposób zastąpienia pasty z tamarandynowca jest na prawdę genialny ;). Taki jest też sticky mango rice, choć samo mango nie jest owocem sezonowym, a czasami trudno dostępnym. Ten tajski deser urzeka swoją prostotą. Ryż o delikatnym kokosowym smaku, z nutką słoności i słodyczy. Do tego podawane jest aromatyczne, żywiczne mango, które wieńczy prosty i słodki deser, tak popularny na ulicach Bangkoku i tak łatwy do przygotowania w domu. W wersji lokalnej deser możemy podać z dojrzałą brzoskwinią, rabarbarem, truskawkami, malinami. I oczywiście możemy dodać mniej cukru i tak będzie bardzo słodki, albo w ogóle możemy zastąpić cukier ksylitolem, który doskonale się rozpuści, choć nie doda gęstości ryżykowi (i tak gęstemu dzięki tłustemu mleku kokosowemu).  Mango sticky rice to taki ryżyk na mleku, tylko oparty na mleku kokosowym. Do tego ten smak i zapach mango …

Chciałam jakoś nadać potrawie specyficznego, wytrawnego zapachy mango, bez użycia samego owocu, czy to świeżego czy z puszki. Z zapachem mango kojarzy mi się zapach rozmaryny, a z zapachem rozmarynu zapach bluszczyk kurdybanka. Ugotowałam więc ryż z dodatkiem ziół, żeby nie tracić specyficznej terpenowej/żywicznej nuty. Zapach terpenów z rozmaryny jest po ugotowaniu jednak czystszy, oprócz zapachu ziołowego dostajemy też delikatny smak i zapach zielska … Wybór zioła dodanego do gotowania należy do was.

I cukier. Dodałam o wiele mnie słodzika, jednak deser jest wciąż zabójczo słodki. W porównaniu do przepisu oryginalnego mamy tutaj też proporcjonalnie mniej soli, ponieważ to sól ma być przeciwwagą dla smaku słodkiego i zapobiec temu, że deser będzie mdły. Dodatkowa warstwa słodyczy to  karmelizowane owoce, które oprócz naturalnej słodyczy mają jeszcze posmak karmelu.

Karmelizowane owoce są świetnym dodatkiem do deserów, nie tak oczywistym jak te świeże (choć aby uniknąć cukru możemy nie karmelizować owoców, ksylitol nie będzie tutaj działał). Pojawiły się już nie raz, były to:

Rabarbar w przepisie na chałwowy budyń jaglany CHAŁWOWY BUDYŃ JAGLANY Z RABARBAREM - VEGE KOLEKTYW

Śliwki w przepisie na jaglany serniczek JAGLANY SERNICZEK NA ZIMNO Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI EARL GRAY - VEGE KOLEKTYW

A dziś zapraszam was na deser, który jest:

słodki i satysfakcjonujący

wymagający mało nakładu pracy i łatwy do wykonania

zdrowszy od oryginału

A to zdjęcie tego samego deseru zapakowanego do słoika zapowiada mój kolejny e-book.  To naprawdę najbardziej naturalna i praktyczna sprawa. Wpadłam na ten pomysł, kiedy uświadomiłam sobie, że w ciągu tygodnia zjadłam dwa desery i dwie sałatki w słoiki. To są właśnie moje drugie śniadania. Nie za duże porcje, o średniej kaloryczności, znacznie mniejszej niż ta, którą maje lunche, a które zwykle zabieram w pudełku. Możemy do nich wykorzystać jakiś fancy słoik, albo użyć wtórnie jakiś słoik po dżemie. Drugie śniadania przygotowuję sobie zawsze wieczorem, ale mogę rano, żeby lepiej wyglądały na zdjęciach. Będą w nim przepisy na słodko, te najprostsze jak całonocna owsianka, jak i bardziej skomplikowane, typu wegański fit lion w słoiku. Pojawią się też sałatki, ale i potrawy czy zupy (takie jak ta chińska), które smakują dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Co sądzicie o takim zestawie pysznych przepisów idealnych na lekki posiłek w ciągu dnia. Chyba, żeby zrobić też słoiki większe, lunchowe? Ten lunch box – zdrowsza wersja zupki chińskiej, był na przykład wyśmienity, jest tutaj pod linkiem:  Lunch box: zupka chińska ze świeżych warzyw lub kimchi w 5 min - VEGE KOLEKTYWChętnie poznam wasze zdanie :)


Wiem co jem

Dziś opuścimy sobie tę sekcję, o rabarbarze pisałam przy okazji przepisu na rabarbar pieczony w winie  RABARBAR PIECZONY W WINIE - VEGE KOLEKTYW O ryżu i jego zastosowaniu w kuchni i kosmetyce przeczytacie tutaj  w obszernym artykule  RYŻ W KUCHNI I W KOSMETYCE - VEGE KOLEKTYW O rozmarynie nie pisałam, ale o bluszczyku kurdybanku już tak ( ZIELNIK: BLUSZCZYK KURDYBANEK W KUCHNI I W ZIELARSTWIE - VEGE KOLEKTYW

U mnie w pokoju jest już niesamowicie gorąco, więc przejdźmy od razu do przepisu 😉

STICKY RICE Z KARMELIZOWANYMI OWCAMI

Kategoria przepisu: deser

Kuchnia: wegańska, azjatycka

Czas przygotowania:  30 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI

Sticky rice:

1 szklanka ryżu do sushi lub arborio lub tajskiego ryżu arborio (180 g)

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

4 łyżki ksylitolu lub cukru (najlepiej trzcinowego)

2 gałązki rozmaryny lub bluszczyku 

1/4 łyżeczki soli

Karmelizowane owoce:

2 szklanki poszatkowanego rabarbaru lub brzoskwiń, przepołowionych śliwek lub truskawek, malin w całości (300 g) – mogą być owoce mrożone

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)

 

WYKONANIE

1. Ryż płuczemy na sicie, umieszczamy w garnku, zalewamy 3 szklanki wody i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy.

2. Dodajemy 2 szklanki wody i ½ puszki mleka kokosowego, gałązki zioła, gotujemy na wolnym ogniu.

3. W międzyczasie na rozgrzaną patelnie wysypujemy cukier, podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Przesypujemy owoce, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy delikatnie mieszając 3-4 minut, aż puszczą sok.

3. Do ugotowanego ryżu dodajemy resztę mleka kokosowego, słodzik i sól. Wyjmujemy zioła.

4. Mieszamy i sprawdzamy czy odpowiada nam smak, ewentualnie oddajemy więcej słodzika lub soli.

5. Przekładamy do miski lub słoika, podajemy z karmelizowanymi lub świeżymi owocami.

Smacznego!


 A tak w ogóle to deser można zapiec przez 20 minut w 180 stopniach , tutaj z kulkami zrobionymi z nadzienia z białego maku, które też znajduje się w e-booku:





You Might Also Like

0 komentarze