BUDYŃ JAGLANY Z JAGODAMI

Jaglany budyń czy też jaglanka na zimno już raz pojawił się na naszym blogu w chałwowej wersji ( link ). Tutaj dodanie świeżych jagód do mas...

Jaglany budyń czy też jaglanka na zimno już raz pojawił się na naszym blogu w chałwowej wersji (link). Tutaj dodanie świeżych jagód do masy sprawiło, że budyń jest jeszcze lżejszy i letni. W te wakacje jedliśmy też budyń jaglany z dodatkiem malin, można też do jaglanki dodać borówkę amerykańską lub brzoskwinie. Ważne dla efektu smakowego i kolorystycznego jest to, żeby owoce znalazły się w zmiksowanej masie budyniu. Oczywiście jagody będą nie tylko najbardziej efektowne jeśli chodzi o wrażenia estetyczne, ale i zapewnią nam dużą dawkę bioaktywnych antocyjanów, o których pisałam w przedostatnim poście (link).



W stosunku do majowego przepisu dodaliśmy też więcej mleka, a odpowiednią gęstość zapewniła mąka ziemniaczanej, która nadaje budyniowi słodkawy posmak budyniu z torebki. Budyń uzyskał także swoistą gładkość, której ten oparty jedynie na kaszy jaglanej, nawet najdokładniej zmiksowany, nie będzie nigdy posiadał. Czyli znów na blogu wracamy do zagadnienia pt. Smaki dzieciństwa a kuchnia roślinna ;) Jeśli nie mamy pod ręką mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub skrobi możemy przygotować budyń korzystając z przepisu na wspomnianą wyżej jaglankę chałwową, gdzie użyliśmy jedynie kaszy jaglanej i mleka jako podstawy budyniu.

Budyń z kaszy jaglanej to pożywne śniadanie, deser, kolacja lub posiłek po treningu. Można przygotować go wcześniej np. wieczorem na śniadanie i zostawić na noc w lodówce. Choć wymaga znacznie więcej pracy niż nocna owsianka (link), doskonale spisuje się w roli "gotowca", który o poranku czeka na nas w lodówce i pomaga rozpocząć dzień pysznym i wartościowym śniadaniem.

BUDYŃ JAGLANY Z JAGODAMI - PRZEPIS

SKŁADNIKI - na dwie porcje
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
1 łyżka cukru lub ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub skrobi np. z tapioki
1/2 szklanki jagód + dowolna ilość do posypania
4 łyżki płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE

Kaszę umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą .

Przepłukaną kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 2,5 szklanki wody. Kaszę gotujemy 25 minut, ciągle mieszając, aż będzie bardzo miękka i wchłonie całą wodę. 

Dodajemy mleko roślinne, cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy 5-6 minut, aż masa zacznie gęstnieć. 

Garnek z budyniem ściągamy z ognia, dodajemy jagody i miksujemy na gładką masę.  

Budyń przelewamy do miseczek i zostawiamy do ostygnięcia, możemy też wstawić do lodówki. Schłodzony posypujemy jagodami i płatkami migdałów, możemy też dodać inne, sezonowe lub nie, owoce.

Smacznego :)


You Might Also Like

2 komentarze