Deser
Jaglanka
Jagody
Kasza Jaglana
Na śniadanie
BUDYŃ JAGLANY Z JAGODAMI
10:22:00
Jaglany budyń czy też jaglanka na zimno już raz pojawił się na naszym
blogu w chałwowej wersji (link).
Tutaj dodanie świeżych jagód do masy sprawiło, że budyń jest jeszcze lżejszy i
letni. W te wakacje jedliśmy też budyń jaglany z dodatkiem malin, można
też do jaglanki dodać borówkę amerykańską lub brzoskwinie. Ważne dla efektu smakowego i
kolorystycznego jest to, żeby owoce znalazły się w zmiksowanej masie budyniu.
Oczywiście jagody będą nie tylko najbardziej efektowne jeśli chodzi o wrażenia
estetyczne, ale i zapewnią nam dużą dawkę bioaktywnych antocyjanów, o których
pisałam w przedostatnim poście (link).
W stosunku do majowego przepisu dodaliśmy też więcej mleka, a
odpowiednią gęstość zapewniła mąka ziemniaczanej, która nadaje budyniowi
słodkawy posmak budyniu z torebki. Budyń uzyskał także swoistą gładkość, której ten oparty jedynie na kaszy jaglanej, nawet najdokładniej zmiksowany, nie będzie
nigdy posiadał. Czyli znów na blogu wracamy do zagadnienia pt. Smaki
dzieciństwa a kuchnia roślinna ;) Jeśli nie mamy pod ręką mąki ziemniaczanej,
kukurydzianej lub skrobi możemy przygotować budyń korzystając z przepisu na wspomnianą wyżej jaglankę chałwową, gdzie użyliśmy jedynie kaszy jaglanej i mleka jako podstawy
budyniu.
Budyń z kaszy jaglanej to pożywne śniadanie, deser, kolacja lub
posiłek po treningu. Można przygotować go wcześniej np. wieczorem na śniadanie
i zostawić na noc w lodówce. Choć wymaga znacznie więcej pracy niż nocna
owsianka (link), doskonale spisuje się w roli "gotowca", który o poranku
czeka na nas w lodówce i pomaga rozpocząć dzień pysznym i wartościowym śniadaniem.
BUDYŃ JAGLANY Z JAGODAMI - PRZEPIS
SKŁADNIKI - na dwie porcje
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
1 łyżka cukru lub ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub skrobi np. z tapioki
1/2 szklanki jagód + dowolna ilość do posypania
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego (tutaj migdałowe)
1 łyżka cukru lub ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej, kukurydzianej lub skrobi np. z tapioki
1/2 szklanki jagód + dowolna ilość do posypania
4 łyżki płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE
Kaszę umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą .
Kaszę umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą .
Przepłukaną kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 2,5 szklanki wody. Kaszę gotujemy
25 minut, ciągle mieszając, aż będzie bardzo miękka i wchłonie całą wodę.
Dodajemy mleko roślinne, cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy 5-6
minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Garnek z budyniem ściągamy z ognia, dodajemy jagody i miksujemy na
gładką masę.
Budyń przelewamy do miseczek i zostawiamy do ostygnięcia, możemy też wstawić do lodówki. Schłodzony posypujemy jagodami i płatkami migdałów, możemy też dodać inne, sezonowe lub
nie, owoce.
Smacznego :)
2 komentarze
Bardzo smakowita propozycja ;-)
OdpowiedzUsuńprzepiękny kolor wyszedł, mniam
OdpowiedzUsuń