Bataty
Daktyle
Deser
Kakao
Lody
Masło orzechowe
KAKAOWE LODY Z BATATÓW, MASŁA ORZECHOWEGO I DAKTYLI
03:56:00
Dzień dobry pourlopowo ;) Wróciliśmy z lasu do miasta, w którym przywitały nas upały Wysokie temperatury
kojarzą się mocno z lodami, choć podobno duże różnice temperatur są zgubne dla
naszych gardeł. Mimo nałogowego wprost zajadania się lodami w wakacje, na ból
gardła nigdy nie narzekam, więc swobodnie aplikuję ten środek chłodzący w
największe upały.
Na blogu mamy poważne zaległości jeśli chodzi o przepisy na
lody, zważywszy ile różnych wersji tych smakołyków powstaje w naszym domu.
Najczęściej są to typowe wegańskie nicecreams na bazie bananów. Wczoraj potrzebowaliśmy jednak błyskawicznego ochłodzenia, a mrożonych bananów w
lodówce po prostu zabrakło. W mikserze wylądowały więc pieczone bataty, które
nie zamroziłam przed urlopem, a które nie doczekały się brownie z batatów. I bardzo dobrze, po dodaniu masła
orzechowego, kakao, cynamonu, daktyli i mleka roślinnego stały się doskonałymi
lodami – słodkimi jak te z popularnych lodziarni, smakowitymi, gładkimi i po prostu rozpływającymi się w ustach.
(lody oczywiście w miseczce od projectorium.pl :)
Lubię takie przepisy – minimum wysiłku, maksimum smaku bez
cukru i oleju rafinowanego. W takie upały nie mam ochoty stać w kuchni, a szkoda
przecież rezygnować z deseru. Chociaż w tej batatowo-orzechowej wersji lody
stanowią całkiem wartościowy posiłek, który nam akurat zastąpił kolację. Dziś znów żar leje się z nieba, pozwolicie że bardzie dociekliwe rozważania na temat użytych składników pozostawimy sobie na inną okazję ;)
Zapraszam więc na lody:
mocno czekoladowe i delikatnie orzechowe
doskonałe w smaku i bardzo słodkie, jak z popularnych lodziarni
pozbawione cukru rafinowanego i oleju
podawane w formie zimnego musu lub kulek po ponownym zamrożeniu
o niezwykle gładkiej konsystencji
pożywne i oparte na wartościowych składnikach roślinnych
proste i szybkie w przygotowaniu, jeśli mamy tylko pieczone bataty w
zamrażalniku ;)
które możemy robić na zmianę z lodami opartymi na bazie mrożonych bananów
LODY Z BATATÓW, KAKAO, DAKTYLI I MASŁA ORZECHOWEGO - PRZEPIS
Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 40 minut pieczenia + 6 godzin
mrożenia + 5 minut pracy
Ilość porcji: 4-6
Stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI
2 średnie bataty – 480 g miąższu po upieczeniu
40 g / 4 łyżki masła orzechowego
40 g / 1/3 szklanki kakao
125 ml / 1/3 szklanki mleka roślinnego – tutaj ryżowe
50 g / 7 sztuk świeżych daktyli
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
orzechy do podania
WYKONANIE
Bataty wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
Celsjusza. Wychodzimy z kuchni i chłodzimy się w innym pomieszczeniu. Pieczemy około 40 minut, aż będą bardzo miękkie. Sprawdzamy stopień
upieczenia nakłuwając skórkę widelcem.
Po ochłodzeniu bataty obieramy, miąższ kroimy w kostkę lub
rozdrabniamy widelcem. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.
Zamrożone bataty wyjmujemy, wkładamy do miski (można je już w misce zamrozić) czekamy kilka minut aż odrobinę roztopią się, tak aby ułatwić pracę blenderowi.
Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość na gładką masę.
Przekładamy do misek, podajemy z orzechami ziemnymi lub kruszonymi
pistacjami.
Masę można przełożyć do pojemnika wstawić do zamrażalnika na
1,5-2 godziny i robić kulki przy pomocy gałkownicy.
Smacznego J
NOTATKI
Masło orzechowe można zastąpić masłem migdałowym lub pastą
tahini, lub ewentualnie olejem kokosowym.
Bataty można ugotować do miękkości w garnku.
Zamiast batatów możecie użyć bardzo dojrzałych bananów,
pociętych w drobną kostkę i mrożonych minimum 6 godzin.
Można dodać daktyle suszone – daktyle mieszamy w szklance,
zalewamy gorącą wodą (tylko tyle wody, aby przykryć daktyl) i ostawiamy do
wystygnięcia na 20 minut. Dodajemy do masy wraz z wodą.
Ja mam ostatnio prawie zawsze świeże daktyle w zamrażarce –
zamawiam ich większe ilości, przechowuję w zamrażarce, aby uniknąć pleśnienia i
wyjmuję po kilka sztuk tuż przed użyciem – nie zamarzają i są gotowe do użycia.
Nie, przed wrzuceniem składników, aż do momentu publikacji
przepisu (z ciekawości wpisałam lody z batatów) nie widziałam lodów batatowych
Weganona. Lody postały na zasadzie czym chata bogata ;)
4 komentarze
Ale cudowne:-)
OdpowiedzUsuńKochana, to brzmi jak najlepsze lody czekoladowe na świecie! :D
OdpowiedzUsuńŁoł! Genialne w swojej prostocie!
OdpowiedzUsuńWygląda super! Muszę spróbować zrobić! Miałam raz podejście do fit lodów z kalafiora ale to była totalna klapa! :D
OdpowiedzUsuń