WEGAŃSKI ŚLEDŹ Z BAKŁAŻANA W MUSZTARDOWO-KORZENNYM SOSIE

Dla osób stęsknionych za śledziem, dla tych dla których świąteczny stół bez tego typu przekąski jest pusty, a także dla tych którzy nie prz...

Dla osób stęsknionych za śledziem, dla tych dla których świąteczny stół bez tego typu przekąski jest pusty, a także dla tych którzy nie przepadali nigdy za intensywnym smakiem tej ryby mam doskonałą świąteczną propozycję – bakłażana o delikatnym posmaku ryby, tłustego i słonego jak śledź połączonego z niebanalną aromatyczną musztardowo-korzenną zalewą.


Śledź to klasyka polskiej świątecznej kuchni, serwowana zarówno w Święta Bożego Narodzenia, jak i Wielkiej Nocy. Ta pyszna i korzenna wariacja jest wyjątkowa, pełna delikatnych smaków i intensywnych aromatów, które dzięki dość wykwintnemu zestawowi przypraw będą doskonałe na każdą okazję. Jest doskonały w smaku, a jego przygotowanie zajmuje tak mało czasu nie licząc czekania ;)

Jeśli macie ochotę na to małe dzieło kulinarne, zapraszam Was na ten przepis, który jest:

delikatnie rybny w smaku
korzenny i aromatyczny
musztardowy i pikantny
łatwy do przygotowania
po prostu pyszny


WEGAŃSKI ŚLEDŹ Z BAKŁAŻANA W MUSZTARDOWO-KORZENNYM SOSIE - przepis


Kategoria przepisu: przystawka
Kuchnia: wegańska,  bezglutenowa

Czas przygotowania:  50 min pieczenia + 10 minut pracy + 24 h czekania + 5 min pracy

Ilość porcji: 2 śledziówki
Stopień trudności: łatwe



SKŁADNIKI



Śledź z bakłażana:
duży bakłażan (tutaj około 380 g)
2 arkusze glonów nori
4 łyżki sosu sojowego
sól do smaku (około ½ łyżeczki)
½ szklanki delikatnego oleju

Zalewa:
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka słodkiego syropu (np. z agawy lub domowego z mnieszka)
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
4 małe czerwone cebulki lub 1/4 dużej czerwonej cebuli 

Przyprawy:
4 liście laurowe
4 goździki
2 laski cynamonu (lub łyżeczka mielonego)
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
4 nasiona kardamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego)
1/2 łyżeczki kuminu

PRZYGOTOWANIE

Bakłażana wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 40 minut, lub aż bakłażan będzie miękki.

Po ostygnięciu obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie plastry.

W słoiku lub pudełku do przechowywania żywności układamy warstwę bakłażana, skrapiamy sosem sojowym, solimy i przykrywamy arkuszem nori dociętym tak aby przykrywał wszystkie kawałki. Zalewamy olejem, układamy kolejną warstwę bakłażana i nori, zalewamy olejem. Powtarzamy w miarę potrzeby.

Zamknięte naczynie odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie znad bakłażana zlewamy olej, dodajemy musztardę, słodki syrop, sok z cytryny, sos sojowy i pieprz, mieszamy.

Na suchą rozgrzaną patelnię wykładamy przyprawy i podgrzewamy 30-40 sekund ciągle mieszając. Dodajemy do zalewy.

Kawałki bakłażana oczyszczone z nori układamy na półmisku, polewamy zalewą i ozdabiamy pokrojoną w piórka cebulką.

Podajemy bezpośrednio lub jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce.

Smacznego!





You Might Also Like

2 komentarze

  1. robiłam już boczniaki ala śledzie i wyszły przepyszne ale ten bakłażan- on łudząco przypomina śledzia nawet z wyglądu!
    Osobiście nie tęsknię za śledziami ale to że można odtworzyć ich smak nie zabijając ryb jest niesamowite. Jak to dobrze że mamy nori!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolendra mielona, czy ziarna?

    OdpowiedzUsuń