Bakłażan
Na świeta
Przekąska
Śledź
WEGAŃSKI ŚLEDŹ Z BAKŁAŻANA W MUSZTARDOWO-KORZENNYM SOSIE
17:11:00
Dla osób stęsknionych za śledziem, dla tych dla których
świąteczny stół bez tego typu przekąski jest pusty, a także dla tych którzy nie
przepadali nigdy za intensywnym smakiem tej ryby mam doskonałą świąteczną
propozycję – bakłażana o delikatnym posmaku ryby, tłustego i słonego jak śledź
połączonego z niebanalną aromatyczną musztardowo-korzenną zalewą.
Śledź to klasyka polskiej świątecznej kuchni, serwowana
zarówno w Święta Bożego Narodzenia, jak i Wielkiej Nocy. Ta pyszna i korzenna
wariacja jest wyjątkowa, pełna delikatnych smaków i intensywnych aromatów, które dzięki dość wykwintnemu
zestawowi przypraw będą doskonałe na każdą okazję. Jest doskonały w smaku, a jego przygotowanie zajmuje tak mało czasu nie licząc czekania ;)
Jeśli macie ochotę na to małe dzieło kulinarne, zapraszam Was
na ten przepis, który jest:
delikatnie rybny w smaku
korzenny i aromatyczny
musztardowy i pikantny
łatwy do przygotowania
po prostu pyszny
Kategoria przepisu: przystawka
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 50 min pieczenia + 10 minut pracy + 24 h czekania + 5 min pracy
Ilość porcji: 2 śledziówki
Stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI
Śledź z bakłażana:
duży bakłażan (tutaj około 380 g)
2 arkusze glonów nori
4 łyżki sosu sojowego
sól do smaku (około ½ łyżeczki)
½ szklanki delikatnego oleju
Zalewa:
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka słodkiego syropu (np. z agawy lub domowego z
mnieszka)
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
4 małe czerwone cebulki lub 1/4 dużej czerwonej cebuli
Przyprawy:
4 liście laurowe
4 goździki
2 laski cynamonu (lub łyżeczka mielonego)
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
4 nasiona kardamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego)
1/2 łyżeczki kuminu
Bakłażana wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Celsjusza i pieczemy 40 minut, lub aż bakłażan będzie miękki.
Po ostygnięciu obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie plastry.
W słoiku lub pudełku do przechowywania żywności układamy
warstwę bakłażana, skrapiamy sosem sojowym, solimy i przykrywamy arkuszem nori
dociętym tak aby przykrywał wszystkie kawałki. Zalewamy olejem, układamy
kolejną warstwę bakłażana i nori, zalewamy olejem. Powtarzamy w miarę potrzeby.
Zamknięte naczynie odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie znad bakłażana zlewamy olej, dodajemy musztardę,
słodki syrop, sok z cytryny, sos sojowy i pieprz, mieszamy.
Na suchą rozgrzaną patelnię wykładamy przyprawy i podgrzewamy
30-40 sekund ciągle mieszając. Dodajemy do zalewy.
Kawałki bakłażana oczyszczone z nori układamy na półmisku,
polewamy zalewą i ozdabiamy pokrojoną w piórka cebulką.
Podajemy bezpośrednio lub jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce.
Smacznego!
2 komentarze
robiłam już boczniaki ala śledzie i wyszły przepyszne ale ten bakłażan- on łudząco przypomina śledzia nawet z wyglądu!
OdpowiedzUsuńOsobiście nie tęsknię za śledziami ale to że można odtworzyć ich smak nie zabijając ryb jest niesamowite. Jak to dobrze że mamy nori!:)
kolendra mielona, czy ziarna?
OdpowiedzUsuń