CZEKOLADOWE PRALINKI Z PIECZONYM BURAKIEM I DAKTYLAMI
08:07:00
Nie będę dziś pisała o miłości i Walentynkach, choć wiele osób to robi. Czasami narzekając na komercyjny wymiar święta. A może nie warto narzekać i poddać się lekkiej atmosferze tego dość nowego w naszej kulturze święta. Bycie obdarowanym jest zawsze miłe, a kupowanie nie oznacza poddawanie się działaniu komercyjnej machiny. Można przecież kupić coś małego, coś lokalnego, coś etycznego, coś od polskiego twórcy albo zrobić prezent samemu. Choćby pralinki, ciasteczka lub czekoladę. Na blogu znajdziecie sporo pomysłów na tego typu słodycze, choćby:
KULKI MOCY Z MIGDAŁÓW I ZIARNA KAKAOWCA
KRÓWKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
WEGAŃSKIE BAJADERKI
WEGAŃSKIE CZEKOLADKI Z NADZIENIEM O SMAKU MASŁA ORZECHOWEGO
Dzisiejszy przepis jest znów czymś pomiędzy szalenie słodkim deserem a wartościowym posiłkiem. Składa się przecież z warzyw i owoców ;) Podstawą są zmielone pieczone buraki, które dzięki pieczeniu stają się jeszcze słodsze i delikatniejsze w smaku, słodzikiem daktyle, a dopełnieniem czekolada uzyskiwana przecież z owoców kakaowca. Niestety czekolada, której użyłam choć z metką 70%, zawiera cukier. Na pewno on także przyczynił się do szalonej słodkości kuleczek. Oczywiście możecie użyć czekolady słodzonej innym słodzikiem, wybór należy do Was.
Jeśli boicie się buraka w składzie to mogę Was tylko zapewnić, że jest jedynie delikatnie wyczuwalny, a jego smak doskonale współgra ze smakiem czekoladowym i delikatnym karmelowym daktyli. Kto próbował choć raz buraczanego brownie, ten wiem że czekolada i burak to świetny duet. Przełamując kulinarne schematy zyskujemy na prawdę dużo, także w kwestii wartości odżywczych - burak to cenne źródło antyoksydantów, kwasu foliowego czy żelaza. To stanowczo lepszy wypełniacz niż tłuszcz palmowy ;)
O pralinkach z tego przepisu można pisać długo:
są doskonale słodkie
delikatne
wielowymiarowe w smaku
złożone z zaledwie sześciu składników
proste do wykonania
pełne składników odżywczych
Zapraszam na kolejny przepis na zdrowsze słodycze - to już kolejny z rzędu na blogu. Obiecuję, że następny będzie wytrawny.
1/3 szklanki (40 g) mąki z migdałów*
*można zastąpić mąką z dowolnych orzechów lub orzechami samodzielnie zmielonymi
6 komentarze
Ale super pomysł na pralinki, musza być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńSą zaskakująco pyszne ;) Polecam!
Usuńuuu muszę spróbować tych kulek! i można dać komuś w prezencie <3
OdpowiedzUsuńSa pyszne i eleganckie, mimo zastosowania różnie kojarzącego się buraka :) Albo dzięki niemu ;)
OdpowiedzUsuńJa jestem maniaczką wszystkiego co zawiera czekoladę i muszę przyznać, że jak najbardziej brownie właśnie jest na pierwszym miejscu. W szczególności gdy jeszcze robię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to mogę śmiało powiedzieć, że cała rodzina zajada tak dużo, że wszystko znika w mig.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń