Grill
Tofu
Tofu z ciecierzycy
GRILLOWANE TOFU Z CIECIERZYCY
00:47:00
Przepis na fetę z mąki z ciecierzycy zajął trzecie miejsce w konkursie na przepis tygodnia na sronie Weganizm, spróbujesz?. Jest nam z tego powodu bardzo miło :) Z tej okazji trochę odświeżymy przepis i doprawimy (oraz zabarwimy) birmańskie tofu zupełnie inaczej. Forma przepisu pozwala na właściwie dowolne skomponowanie dodatków smakowych, a kiedyś zrobiliśmy nawet tofu na słodko. To po prostu idealny nośnik smaków. Dlatego tak je lubimy.
Tym razem do masy sera dodaliśmy czosnek, cebulę granulowaną, paprykę słodką oraz ostrą paprykę wędzoną. Tak przyprawione tofu jest pikantne, intensywne w smaku i aromatyczne - teoretycznie idealne na grilla. Jednak z grillowanie tofu z ciecierzycy nie jest proste. Jeśli grillujemy je zbyt krótko rozpada się, a jeśli długo skórka zaczyna odchodzić od tofu, dlatego musimy bardzo kontrolowań grillowanie. Znaleźliśmy jednak sposób na ułatwienie grillowania - wcześniejsze opiekanie w piekarniku, które jest też niezbędne przed grillowaniem wegańskich burgerów lub kotletów. Dzięki pieczeniu w wysokiej temperaturze i dość sztywnej strukturze plastry tofu zyskują chrupiącą i pyszną skórkę, która nie przylega do rożna grilla ani patelni grillowej. Możemy także usmażyć je w głębokim tłuszczu, efekt będzie podobny - otrzymamy chrupiące paluszki. Takie chrupiące paluszki można łatwo transportować, bez obawy że ulegną uszkodzeniu. Dzięki przypieczeniu są jeszcze bardziej smakowite, także pyszne na zimno, jako dodatek do kanapek lub sałatek.
Jest to idealna alternatywa dla grillowanego tofu sojowego. Tofu z ciecierzycy jest też szybkie w przygotowaniu, które nie zajmuje więcej niż 20 minut, wymaga jedynie dłuższego oczekiwania, aż tofu zestali się. Potem już tylko nacieramy pokrojony w plastry ser olejem, opiekamy i grillujemy. Albo smażymy. A kładziemy na kanapki. Jeden pyszny blok tofu i tyle możliwości ;)
GRILLOWANE TOFU Z MĄKI Z CIECIERZYCY - PRZEPIS
Tofu przygotowujemy według "szybszego" przepisu na fetę z ciecierzycy (przepis tutaj) używając podanych w nim proporcji mąki i wody (3 szklanki wody i 1 szklanka mąki), ale używając następujących przypraw:
4 łyżki płatków drożdżowych
4 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli granulowanej
1/2 łyżeczki soli
Gotowe zestalone tofu kroimy na plastry - u nas było to 10 plasterków o grubości 1,5 cm.
Piekarnik nagrzewamy na 220oC. Tofu nacieramy olejem, kładziemy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy minimum 20 minut, aż powstanie dość twarda skórka, przerzucając z jednej strony na drugą w połowie pieczenia.
Gotowe paluszki grillujemy z obu stron.
Piekarnik nagrzewamy na 220oC. Tofu nacieramy olejem, kładziemy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy minimum 20 minut, aż powstanie dość twarda skórka, przerzucając z jednej strony na drugą w połowie pieczenia.
Gotowe paluszki grillujemy z obu stron.
Udanego weekendu :)
INFORMACJE
Zdarza nam się masę sera można wlać do foremek silikonowych na kostki lodu. Otrzymujemy wtedy gotowe, równiutkie i gładkie kostki do szaszłyków.
Zdarza nam się masę sera można wlać do foremek silikonowych na kostki lodu. Otrzymujemy wtedy gotowe, równiutkie i gładkie kostki do szaszłyków.
Na zdjęciu widoczne jest tofu grillowane na patelni grillowej, to niestety substytut prawdziwego grilla, ale tofu przygotowaliśmy dziś w domu, a na balkonie nie można niestety grillować ;)
Na tym zdjęciu tofu z zeszłych wakacji, z prawdziwego grilla. Zamiast płatków dodaliśmy wtedy 2 łyżki sosu sojowego, a zamiast wędzonej papryki dym w płynie z orzesznika (więcej informacji o dymie znajdziecie tutaj). Dodany był chyba lubczyk albo tymianek, tego nie zapisałam w naszym opasłym już dość przepiśniku. Też pyszne, smakowało nawet fanom "prawdziwej" kiełbasy ;)
2 komentarze
Świetna propozycja! Przepis zapisany - na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
świetny pomysł! czytam składniki i wyobrażam sobie te smaki, zdecydowanie moje klimaty! pycha :)
OdpowiedzUsuń