Burak liściowy
Kasza owsiana
Przekąski
Soczewica
SPRING ROLLS'Y Z BURAKA LIŚCIOWEGO Z SOSEM SEZAMOWYM
06:32:00
To właściwie nie burak ćwikłowy, ale burak liściowy,
zwany także boćwiną, jest tradycyjnie polskim warzywem. Tak popularny w naszej kuchni burak ćwikłowy to młodszy kuzyn liściowego, który gościł na polskich stołach już od wieków średnich. Pierwsze odmiany buraka
o grubym korzeniu zostały wyprowadzone we Włoszech dopiero na początku
dziewiętnastego wieku, a w Polsce uprawa buraka ćwikłowego upowszechniła się
dopiero wiek później. Odmiana bulwiasta wyparła liściastą odmianę uprawną, w okresie powojennym już prawie całkowicie. Aktualnie buraka liściowego
spotykamy głównie w uprawie amatorskiej lub w gospodarstwach ekologicznych. Przez jakiś czas najpopularniejsza odmianą buraka liściowego był Vulcano (czasami
występujący pod nazwą Rhubarb) z bardzo ładnie podbarwionymi betalainami liśćmi, ale
ostatnio króluje Lukullus o białych ogonkach liściowych i jasnych blaszkach.
Od lat podrzucamy kilka paczuszek nasion boćwiny
zaprzyjaźnionym ogrodnikom i cieszymy się delikatnymi liśćmi oraz lekko
szparagowymi w smaku ogonkami liściowymi. W tym roku jest to właśnie bledziutki
Lukullus. Najprostszy sposób przygotowania buraka liściowego to duszenie przez
około 15 minut z dodatkiem czosnku i pieprzu, w tej formie doskonale sprawdza
się jako przystawka lub dodatek do bardziej treściwego dania głównego. Choć
jeśli jesteśmy przy treści to boćwina zawiera mnóstwo witaminy K, C,
beta-karotenu, kwasu foliowego, magnezu i żelaza. Burak liściowy jest też bogaty w
flawonoidy - substancje o działaniu antyoksydacyjnym i antynowotworowym. Mam wyrzuty sumienia z powodu tak krótkiego opisu składu biochemicznego i właściwości tej rośliny, ponieważ zawodowo jest mi ona ostatnio bliska, ale może właśnie dlatego nie mam motywacji, żeby po raz kolejny w ciągu ostatnich tygodni pisać o niej szerzej. Ale w przyszłości na pewno poświęcę jej trochę więcej uwagi, może nawet oddzielny wpis ;)
Jeśli chodzi o formę, liście boćwiny osiągają naprawdę duże
rozmiary, często są nawet większe od ludzkiej dłoni, doskonale nadają się do robienia spring rolls'ów czy gołąbków. Tak też
zostały użyte w przepisie. Delikatne w smaku liście doskonale zgrały się z
wyrazistym nadzieniem z kaszy orkiszowej, soczewicy, suszonych pomidorów i mięty,
tworząc danie, które można podawać na zimno z sosem lub też ugotować jak
gołąbki. My najbardziej lubimy je z sosem sezamowym, który jest wariacją na
temat sosu z przepisu Marty Gessler, wiele lat temu opublikowanego w Wysokich
Obcasach. Sos nadaje daniu nieco orientalny charakter, jednak całość potrawy
jest zaskakująco spójna. Jednak sos pomidorowy doprawiony bazylią i czosnkiem
też sprawdziłby się doskonale.
Jeśli nie możecie zdobyć liści buraka, warto wypróbować
przepis z innymi jadalnymi liśćmi lub nadziać farszem np. cukinię. Zapewne do tego przepisu można użyć liści
buraka ćwikłowego, lecz z botwiną nie będzie już tak łatwo, liście mniejsze
będą trudne do zawinięcia, a większe mają już zbyt silny ziemisty posmak, są
nieco gorzkie i włókniste. Także odmiany szpinaku o większych liściach mogłyby
się tu sprawdzić. Takich dylematów nie będą miały osoby mieszkające w krajach,
w których burak liściowy jest popularny w uprawie przemysłowej. Szkoda, że
nie jest powszechnie dostępny w polskich zieleniakach. Jest bez wątpienia wart
spróbowania, nawet jeśli oznacza to samodzielną uprawę ;)
SPRING ROLLS'Y Z BURAKA LIŚCIOWEGO Z SOSEM SEZAMOWYM -
PRZEPIS
SKŁADNIKI
Spring rolls'y:
10 liści buraka liściowego
1 szklanka kaszy orkiszowej
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1/4 szklanki pomidorów suszonych pokrojonych w paski (u nas
w oleju, bez zalewy)
1/2 szklanki poszatkowanej natki pietruszki
1/4 szklanki mięty
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
Sos:
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pasty tahiny
2-3 cm korzenie imbiru
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w niewielkim rondlu, gotujemy 20-25 min co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos rozwarstwia się miksujemy go przy
użyciu blendera ręcznego. Odstawiamy do ostygnięcia.
Soczewicę gotujemy około około 10 minut, aż stanie się w
miękka, odsączamy na sitku.
Kaszę zalewamy 1,5 szklanką wody, gotujemy około 20 minut na
małym ogniu, bez mieszania.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulkę i smażymy aż do zeszklenia.
Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce, przyprawiamy
i mieszamy.
Liście buraka myjemy, odcinamy korzonki i zanurzamy we
wrzątku na 20-30 sekund, aż staną się miękkie.
Nakładamy 3-4 łyżki farszu na jeden liść i zwijamy jak
gołąbki. Nakładamy farsz bliżej dołu liścia, podwijamy dolną część, następnie zawijamy boki i rolujemy w kierunku czubka liścia. Układamy na talerzu do serwowania.
Podajemy z sosem w oddzielnej miseczce lub polane nim na talerzu.
INFORMACJE
Danie można przyrządzić z dodatkiem kaszy
owsianej, jaglanej lub kuskus.
Jeśli spring rolls'ów nie podajemy z sosem sezamowym warto
czosnek i sos sojowy dodać do farszu.
2 komentarze
Ale to super wygląda. Wydaje się nawet proste w przyrządzeniu, więc zapisujemy i będziemy kombinować. :D
OdpowiedzUsuńSą rzeczywiście proste w przygotowaniu, a pyszne i efektowne ;)
Usuń