Banan
Deser
Jogurt roślinny
Na śniadanie
Płatki owsiane
OWSIANE KOSZYCZKI Z JOGURTEM ROŚLINNYM I OWOCAMI NA ŚNIADANIE LUB DESER
01:56:00
Dzisiejszy przepis pokazuje jak można urozmaicić śniadanie,
nadać mu posmak deseru i atrakcyjną dla oka formę. Oczywiście można po prostu zalać
jogurtem płatki owsiane, pokroić banana, dodać dowolne owoce i dosypać siemienia
lnianego, jednak pieczenie w magiczny sposób zmienia smak owoców i płatków,
karmelizując cukry i mieszając smaki. Oczywiście pieczenie powoduje, że potrawa
jest bardziej lekko strawna, a biodostępność składników odżywczych zwiększa
się. Do tego koszyczki są atrakcyjne wizualnie i mogą zachęcić do zabawy komponowanie śniadania większych i mniejszych niejadków. A przygotowanie ich jest na prawdę proste!
Płatki z bananami zmieniają się więc za dotknięciem magii piekarnika w tym przepisie w wilgotne ciasteczka-koszyczki,
które możemy wypełnić jogurtem i owocami. Tutaj w ciastkach wylądował domowy jogurt sojowy
i truskawki, które w naszym sklepie pod domem są wciąż tańsze niż inne owoce,
smakowite i świeże - o wartościach prozdrowotych truskawek możecie poczytać TUTAJ. Możecie użyć oczywiście innych owoców, wypełnić ciastka
dżemem czy też posypać dowolnymi nasionami czy dodać czekoladę. Tak jak i w przypadku owsianki możliwość kompozycji smakowych jest ogromna.
Jest też kwestia czasu, jednak zrobienie ciasteczek wymaga tylko
kilku czynności: nastawienia piekarnika na odpowiednią temperaturę, niezbyt
dokładnego wymieszania składników na ciasteczka i uformowaniu koszyków, a
następnie wstawieniu blachy do piekarnika na 15 minut oraz delikatnym
przestudzeniu. W tym czasie możemy wykonać czynności niezbędne do rozpoczęcia
dnia, a następnie raczyć się ciepłymi i smakowitymi ciastkami wypełnionymi
pożywnym nadzieniem – nie tylko jogurtem czy owocami, ale też z owocowym smoothie, masłem
orzechowym czy dżemem. Mogą też zostać upieczone wieczorem i poczekać w
uchylonym piekarniku do rana. Na doskonały początek dnia!
Koszyczki owsiane są wyjątkowe:
smaczne i aromatyczne
słodkie choć pozbawione cukru rafinowanego
słodkie choć pozbawione cukru rafinowanego
o delikatnej choć zwartej strukturze
bardzo proste i szybkie do wykonania
dające pole do popisu jeśli chodzi o dobór nadzienia i dodatków
OWSIANE KOSZYCZKI Z JOGURTEM
ROŚLINNYM I OWOCAMI
Kategoria
przepisu: deser, śniadanie
Kuchnia: wegańska,
bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: 12 sztuk
Stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI
180 g (1,5 szklanki) płatków owsianych np. górskich
1 duży banan
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki masła orzechowego lub oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
Olej od posmarowania foremek lub blaszki na muffinki
Jogurt i owoce do podania – tutaj sojowy i truskawki
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzewamy
do 180 stopni Celsjusza.
Banana obieramy, umieszczamy w misce, zgniatamy widelcem na pure, dodajemy płatki
owsiane, cynamon oraz masło orzechowe lub olej. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania luźnego ciasta.
Foremki na muffinki lub blaszkę smarujemy olejem, wykładamy
ciasto i formujemy koszyczki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Wystawiamy z piekarnika, napełniamy jogurtem (tutaj 2 łyżki
na ciastko), wykładamy pokrojone owoce.
Smacznego J
NOTATKI
Domowy jogurt wegański jest bardzo prosty do wykonania, o
czym pisałam przy okazji przepisu na chłodnik z botwinki (LINK). Tutaj mamy sojowy z dodatkiem bakterii jogurtowych. Już niedługo pojawi się długi wpis o wegańskich
jogurtach nie tylko z mleka sojowego, czyli podsumowanie dwóch lat z własną produkcją jogurtów roślinnych.
4 komentarze
Są przeurocze :) Muszę koniecznie zrobić, bo akurat mam nadmiar płatków owsianych :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jeszcze czasami robię wersję koszyczków z musli na bazie mieszanki płatków i nasion, też pyszna opcja :)
UsuńPięknie się prezentuje !!
OdpowiedzUsuńSą śliczne, to prawda ;) z innymi owocami też :)
Usuń