Kosmetyki
Kuchnia polska
Rośliny jadalne
Surowce kosmetyczne
Truskawki
GARŚĆ WIADOMOŚCI O SMACZNEJ I ZDROWEJ POZIOMCE TRUSKAWKOWEJ CZYLI TRUSKAWKA W KUCHNI I KOSMETYCE
00:19:00
Potraktujcie proszę tytuł i wpis trochę z przymrużeniem oka. Nie znajdziecie tu wspaniałych przepisów, a informacje o truskawce są dość ograniczone. Szkoda było mi jednak pozostawić w tym roku wpis o jednym z moich owoców nie opublikowany. Jest dla mnie ważna i mimo dobiegającego do końca sezonu poświęcę jej chociaż trochę uwagi oraz podzielę się podstawowymi przepisami z jej udziałem. Nie znam zresztą osoby, która nie lubi truskawek. A truskawka to po prostu superfood – bogata w witaminy, minerały i polifenole. Związki te odżywiają nasze ciało, regulują pracę naszego organizmu, przeciwdziałają wpływowi wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia. Do tego są niskokaloryczne. A ten smak, doskonały nawet bez dodatku cukru!
ODROBINA BIOLOGI
Truskawka, zwana także poziomką ananasową czy, poziomka wielkoowocowa, a
właściwie poziomka truskawka (Fragaria × ananassa Duchesne) to mieszaniec
dwóch gatunków poziomki z rodziny pochodzącej ze wschodniej Ameryki
Północnej poziomki wirginijskiej (F. virginiana Mill.) z chilijską (F.
chiloensis (L.) Mill.), Należy do rodziny różowatych (Rosaceae),
czyli jest daleką krewną jabłoni, gruszy czy czeremchy.
Owoce powstają dna kwiatowego, które rozrastając się po zapyleniu tworzą owoc zbiorowy, który jest jagodą pozorną. Truskawka jest wieloorzeczkowcem, a orzeszki, które znajdują się na jej powierzchni to owoce właściwe.
Owoce powstają dna kwiatowego, które rozrastając się po zapyleniu tworzą owoc zbiorowy, który jest jagodą pozorną. Truskawka jest wieloorzeczkowcem, a orzeszki, które znajdują się na jej powierzchni to owoce właściwe.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I ZWIĄZKI AKTYWNE
Truskawka jest owocem niskokalorycznym (100 g to około 32 kcal, a kubek ugniecionych to 74 kcal), a to ze względu na
niską zawartość węglowodanów, a dużą wody. Są też bardzo dobrym źródłem magnezu
regulującego pracę układu nerwowego, więc mogą idealnie zastąpić czekoladę w
roli wspomagającej uczenie i redukującej stres przekąski np. w trakcie sesji.
Co więcej zawierają sporo wapnia, który wzmacnia nasze kości, wpływa na
pobudliwość układu nerwowego i pełni rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Owoce truskawki zawierając za to ogromne ilości witamy C.
Już kubek truskawek zaspakaja nasze zapotrzebowania na tę witaminę w ponad 100
%. To dobry moment, żeby napisać odrobinę szerzej o witaminie C, chyba
najbardziej popularnej wśród witamin. Nie jesteśmy w stanie syntetyzować
witaminy C i musimy przyjmować ją z pożywieniem. Witamina C, czyli kwas
askorbinowy, jest powszechnie przyjmowana w celu wzmocnienia odporności, jednak
prowadzone w ciągu ostatnich lat badania wykazały, że tylko w niewielkim
stopniu wpływa na profilaktykę przeziębień i walkę z już rozwiniętą infekcją
O ile temat witaminy C jako leku na przeziębienia jest
dyskusyjny, to wiemy na pewne że jej niedobór przyczyna się do rozwoju
niedokrwistości (zwiększa wchłanianie żelaza), do osłabienia naczyń
krwionośnych, rozwoju szkorbuty, astmy czy zmian w kościach, a także trudności
w gojeniu się ran.
W kosmetyce witamina C jest stosowana jako substancja rozjaśniającą,
substancja przeciwzapalna, a także związek przyczyniający się do spowolnienia
procesów starzenia skóry - jest kofaktorem wielu enzymów m.in.
hydroksylazy biorącej udział w biosyntezie kolagenu. Jest polecana
osobom z trądzikiem różowatym i cerą naczynkową. Niestety w bardzo małym
stopniu jest wchłaniana przez skórę, dlatego aplikacja witaminy C w formie
naturalnej, w owocowej maseczki ma ograniczone działanie. Jednak w owocach
truskawki jest cały wachlarz innych związków, które mają szansę przeniknąć
choćby do naskórka i poprawić wygląd skóry.
Truskawki dostarczają także znaczne ilości polifenoli m.in.
słynnego resweratrolu, występującemu w dużym stężeniu w owocach winorośli i w
winie, któremu przypisuje się wiele właściwości medycznych m.in. ochronę układu
krwionośnego i wspomaganie pracy serca. To jeden z najlepiej przebadanych
związków pochodzenia roślinnego, a truskawka jest kolejny źródłem tego
polifenolu.
Wydaje się także, że polifenole zawarte w truskawkach maja
także właściwości antynowotworowe. Są także bogatym źródłem innych związków,
które mogą mieć udział w prewencji nowotworów – kwasów fenolowych, antocyjanów i innych flawonoidów. Związki te jako silne przeciwutleniacze wyłapują wolne rodniki,
które mogą uszkadzać błony komórkowe zaburzając pracę komórek naszego
romanizmu, uszkadzają materiał genetyczny prowadząc do powstawania nowotworów,
czy zaburzeń układu krążenia, i przyspieszać proces starzenia organizmu.
Truskawki zawierają ogromne ilości fizetyny, flawonoidu, który wykazuje silne właściwości prozdrowotne. W badaniach in vitro związek ten hamował namnażanie komórek nowotworowych. Chronił także neurony przed degradacją, więc możemy mieć nadzieję że zadziała także w naszym mózgu i ochroni nas przed utratą pamięci, demencją starczą czy niedokrwieniem.
Truskawki zawierają ogromne ilości fizetyny, flawonoidu, który wykazuje silne właściwości prozdrowotne. W badaniach in vitro związek ten hamował namnażanie komórek nowotworowych. Chronił także neurony przed degradacją, więc możemy mieć nadzieję że zadziała także w naszym mózgu i ochroni nas przed utratą pamięci, demencją starczą czy niedokrwieniem.
Tyle dobra produkuje dla nas ten pyszny owoc, który (przynajmniej przez kilka tygodni) jest niedrogim i ogólnie dostępnym superfood. A jeśli go zamrozimy, zachowamy jego właściwości na długie miesiące.
TRUSKAWKA KULINARNIE
Owoce spożywamy na świeżo lub w formie przetworów. Wytwarza się z nich
dżemy, kompoty, suszy i mrozi. Doskonała do deserów i jako słodko-kwaśny
dodatek do sałatek.
Tym razem zapraszam Was na garść podstawowych przepisów, którymi raczymy się
co rok, niegdyś z udziałem nabiału, teraz z jego roślinnymi odpowiednikami. To
właściwie jeden przepis, tylko w wielu formach. To proporcje idealne, choć często modyfikujemy przepisy dodając mniej lub więcej jogurtu roślinnego czy mleka. Taki kulinarny banał, ale moim
zdaniem truskawki naprawdę nie wymagają niezwykłych kulinarnych zabiegów.
Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć je z bardziej wyszukanymi
dodatkami, jak choćby woda różana i kardamon- takie połączenie znalazło się na
blogu w zeszłym roku w truskawkowym lassi.
Truskawki w wegańskiej śmietance lub jogurcie w trzech wersjach.
Składniki na 2-3 porcje:
1 szklanka jogurtu lub śmietanki wegańskiej (np. owsianej) - można zastąpić mlekiem roślinnym
2 szklanki truskawek
Szczypta cukru lub ksylitolu, słodkiego syropu lub 2 łyżeczki inuliny
Schłodzony jogurt lub śmietankę rozlewamy do miseczek,
umieszczamy w niej umyte truskawki, posypujemy cukrem lub inuliną.
Możemy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować, a następnie koktajl
przelać do szklanki czy kubka:
Po zmiksowaniu koktajl możemy rozlać do foremek na lody i wstawić do
zamrażarki na minimum 6 godzin – otrzymamy doskonałe lody na patyku:
Jeśli macie ochotę możecie mocniej dosłodzić truskawki, a zamiast śmietanki
lub jogurtu użyć mleka roślinnego (LINK do przepisów na mleko roślinne). Przygotowuję
duży wpis o produkcji wegańskich jogurtów, ale o tym jak jest to łatwe
wspomniałam już jakiś czas temu przy okazji przepisu na chłodnik z botwinki.
TRUSKAWKA W KOSMETYCE
Świeże i suszone owoce
Z owoców uzyskuje się substancje zapachowe często używane w kosmetyce.Napary oraz maseczki ze świeżych owoców mogą być stosowane w stanach zapalnych skry. Sok z truskawek regeneruje
skórę, łagodzi trądzik, ujędrnia i oczyszcza. Napina też skórę i zapobiega
przesuszeniu. Dzięki dużej zawartości witaminy C może być polecana do skóry trądzikowej,
naczyniowej i skłonnej do przebarwień.
Truskawki możemy aplikować na twarz i włosy bezpośrednio po zmiksowaniu
lub wyciśnięciu soku, lub też w formie maseczek. Poniższy przepis na maseczkę to przepis podstawowy, w którym możemy użyć także innych owoców - malin czy choćby brzoskwiń. Maseczka jest gęsta i lepka, dobrze aplikuje się na skórę.
Maseczka truskawkowa - przepis podstawowy.
Składniki:
3-4 truskawki
1 łyżka jogurtu sojowego
1 łyżeczka ulubionego oleju (tutaj nierafinowany kokosowy)
1 łyżka mielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
Truskawki, jogurt i olej miksujemy (blenderem, ale możemy też dokładnie rozdrobnić widelcem), dodajemy płatki owsiane i
odstawiamy na 10 minut. Otrzymaną papkę nakładamy na skórę i pozostawiamy na 20
minut. Dokładnie spłukujemy chłodna wodą.
Olejek z nasion truskawki
W kosmetyce używany jest także olej tłoczony z nasion truskawki jest cennym źródłem tokoferolu oraz podstawowych
nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, alfa-linolenowego i oleinowego. Dzięki dużej zawartości
niezbędnych kwasów tłuszczowych chroni skórę przed nadmierną utratą wody. Polecany jest w
pielęgnacji skóry suchej uszkodzonej, dojrzałej i starzejącej się. Działa nawilżająco, ochronnie i odżywczo i
lekko ściągająco. Olej z pestek truskawki zawiera (podobnie jak olej z pestek malin)
kwas elagowy o potencjalnych właściwościach przeciwnowotworych, przeciwbakteryjnym
i przeciwwirusowym.
Może być stosowany bezpośrednio na skórę w formie czystej, jak i w
połączeniu z innymi substancjami, a także jako substrat do produkcji do
preparatów pielęgnujących skórę normalną, suchą, dojrzałą, mieszaną. Może być
stosowany jako składnik olejków i płynów dwufazowych do demakijażu oraz dodatek
do kosmetyków do pielęgnacji włosów – odżywek, masek, mieszanek do
olejowania lub serum.
0 komentarze