Smak drożdżowej babki cytrynowej pamiętam z dzieciństwa i
świąt u babci w Płocku. Babcia jest mistrzynią pieczenia ciast, choć robi to
coraz rzadziej. Nie spędzamy też świąt w jej domu, ale spacery z moim
ciotecznym rodzeństwem po typowo polskim, sutym, świątecznym śniadaniu nad
wiślaną skarpę są bardzo żywym wspomnieniem. I jeszcze te lody na Tumskiej na
przeciwko Kina Przedwiośnie ... (czy to możliwe, że były otwarte w święta?).
Tradycyjna babka drożdżowa wpisuje się doskonale w moje ciepłe, wiosenne
wspomnienia.
Przepis na wegańską babkę cytrynową jest bardzo prosty:
przygotowujemy lekkie ciasto drożdżowe, wilgotne dzięki musowi z batata lub
dyni (możemy je zastąpić np. musem z jabłek), dodajemy sok z cytryny, otartą
skórkę z cytryny, drobny cukier i cukier waniliowy, który możecie zastąpić
ksyliotolem. I jeszcze szczypta kurkumy, dla intensywniejszego koloru, choć
kurkuma jest tu niewyczuwalna w smaku. Moim zdaniem urokiem tego ciasta jest
to, że jest tylko delikatnie słodkie, ale wciąż smakowite dzięki
cytrynowo-waniliowym dodatkom.

Odtworzyłam tutaj rodzinny przepis, zamieniając właściwie tylko jaja na
mus z dyni (chyba ostatni już słoiczek z zamrażarki). Jak przygotować mus z
dyni pisałam w oddzielnym wpisie (LINK).
W ten sam sposób możecie przygotować teraz mus z batata albo po prostu zetrzeć
jabłka i dodać w takich samych ilościach do ciasta.
Mam nadzieję, że przyda Wam się ten zweganizwany przepis na
tradycyjną, świąteczną babkę, która jest:
puszysta i delikatna
smakowita i aromatyczna
delikatnie słodka
prosta do przygotowania
idealna na święta
Babka jest oczywiście pełna białej mąki i cukru rafinowanego, który
ograniczamy w domu, na co dzień, ale w czasie świąt kilka kawałków słodkich
ciast nie zaszkodzi, szczególnie, że nasze świąteczne stoły są pełne sałatek i
roślinnych pasztetów, nie przypominają tych suto zastawionych w domu babci. W
przyszłym roku zrobię bez cukru i do tego bezglutenową. Obiecuję :)

Przed świętami na blogu pojawi się co najmniej jeden przepis na święta,
a ja polecam Wam zeszłoroczne zestawienie przepisów idealnych na każde święta (LINK do zestawienia), w
którym znajdziecie miedzy innymi bajeczny likier bezjajeczny, Do zestawienia
powinna dołączyć teraz babka, ale to nastąpi już w przyszłym roku.
WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA
Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, na święta
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: forma o średnicy 24 cm, około 8 porcji
Stopień trudności: średnio łatwe
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki kurkumy
25 g świeżych drożdży piekarniczych½ szklanki musu z dyni lub batata (LINK do przepisu)
3/4 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej)
sok z ½ cytryny
¼ szklanki oleju
Lukier
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
WYKONANIE
Drożdże mieszamy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru
i mąki, ostawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.
Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z połówki
cytryny.
W misce umieszczamy mus z dyni lub batata, olej, skórkę i sok z cytryny
oraz aromat waniliowy, ucieramy aż do rozpuszczenia cukru i połączenia
składników (ja mieszam i ucieram po prostu łyżką).
Masę dodajemy do mleka z drożdżami, dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy przez sito do mokrej masy.
Mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki, aż składniki połączą się. Masa
powinna być lekka, wilgotna i klejąca.
Przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Masę przekładamy do foremki natłuszczonej olejem i odstawiamy w ciepłe
miejsce jeszcze na 15-20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 35-40 minut, pieczemy
aż będzie przyrumienione z wierzchu i będzie odstawać od formy.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Podajemy posypaną cukrem pudrem (lub zmielonym w młynku ksylitolem) lub
polaną lukrem cytrynowym: sok z połówki cytryny podgrzewamy, zdejmujemy z ognia
i dodajemy cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, po czym polewamy lukrem babkę. Czekamy aż zastygnie.
Smacznego!
NOTATKI
Żeby pokryć całą babkę lukrem powinniśmy przygotować podwójną porcję lukru podaną w
przepisie.
5 komentarze
W składnikach nie ma podanej ilości mleka, które pojawia się pierwszym zdaniu wykonania. Ile powinnam go użyć?
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność, przepis jest uzupełniony. Tak to jest, kiedy publikuje się coś szybko, żeby zdążyć przed świętami ;)
UsuńBabka jest przepyszna
OdpowiedzUsuńDziękuję! Taki urok prostoty i tradycyjnych smaków :)
UsuńChyba zrobię taką babkę na święta Bożego Narodzenia, a co tam ; )
OdpowiedzUsuń