Dodatki
Dynia
Mus z dyni
Rośliny
MUS Z PIECZONEJ DYNI
03:31:00
Sezon dyniowy jeszcze trwa, warto nacieszyć się tym pięknym
i smacznym warzywem, które może być doskonałą podstawą zarówno dań słonych, jak i słodkich. Ostatnio
wykorzystujemy głównie mus z pieczonej dyni, ponieważ ten sposobów obróbki ułatwia pracę z tym mało poręcznym warzywem, i stanowi wstępny etap do mrożenia dyni i wielomiesięcznego przechowywania. Pieczona
dynia, tak jak i inne pieczone warzywa, zyskuje wyjątkowy słodkawy smak - prawdopodobnie dzięki karmelizacji cukrów w wysokiej temperaturze.
Oczywiście wstępna obróbka powoduje
degradację części witamin oraz związków naturalnych, ale wbrew powszechnej opinii
nie jest on wcale znaczony (troszkę wiadomości dla zainteresowanych jest pod tym linkiem). Jednak korzyści wynikające z oszczędności czasu są znaczne (nie
musimy dyni obierać, ani kroić w kostkę). Mus dyniowy mrozi się także o wiele
lepiej niż dynia surowa lub blanszowana.
Taki mus jest bazą dla różnorodnych przepisów - możemy dodać go do deserów, ciast, zup i innych dań z warzyw np. do zagęszczania curry. Jest
też świetnym dodatkiem do ciast – pół szklanki musu dodanego do ciasta
drożdżowego (na które przepis znajdziecie na blogu - link) sprawi, ze będzie ono
wilgotniejsze i delikatniejsze.
Ostatnio, oprócz królującej przez wiele lat w ogrodach i w warzywnikach dyni polskiej, na naszym rynku pojawiło się wiele nowych gatunków i odmian dyni m.in. dynia Hokkaido, dynia piżmowa czy dynia makaronowa. Mus przygotowujemy z
dyni polskiej, o intensywnie pomarańczowym i gąbczastym miąższu, ponieważ taką dostajemy prosto z pola, ale można
przygotować go z innych gatunków dyni. W tym sezonie na blogu pojawią się także
przepisy z orzechową w smaku dynią Hokkaido dynią makaronową, która ma zupełnie
inną strukturę miąższu, ukształtowanego w podłużne, cylindryczne w przekroju
pasma, które możemy odrywać w postaci podłużnych nitek.
Dynia jest warzywem (a raczej owocem) powszechni uprawianym
na całym świecie. Oczywiście głównie ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe.
Jednak korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia owocu dyni są też znaczne:
- Jest niskokaloryczna, jednak bogata w błonnik, przeciwutleniacze, minerały i witaminy
- Jest swoistym magazynem wielu witamin i prowitamin o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak beta-karoten, witaminy C i witaminy E.
- 100 g świeżego miąższu dostarcza taką ilość karotenu, prekursora witaminy A, która zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 250%. Witamina A jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, jest niezbędna w procesach widzenia i odnowy skóry
- Dynia jest również doskonałym źródłem innych karotenoidów luteiny i zekasantyny - antyoksydantów, które działają na naturalnych zasadzie filtrów UV i chronią plamkę żółtą w oku przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych
- Zawiera spore ilości minerałów, szczególnie żelaza, wapnia, potasu i fosforu.
MUS Z PIECZONEJ DYNI - PRZEPIS
SKŁADNIKI
Dowolna dynia o dowolnej wadze ;) Nasza miała na pewno ponad 7 kg.
PRZYGOTOWANIE
Kroimy dynię na pół lub na ćwiartki.
Usuwamy wszystkie pestki oraz włóknisty miąższ (nasiona
możemy zachować i uprażyć).
Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 minut do miękkości.
Po ostudzeniu zeskrobujemy miąższ ze skórki i przekładamy do
wysokiego naczynia. Miksujemy na gładką masę.
Tak przygotowany mus dzielimy na porcje – u nas po jednej szklance.
Przekładamy do woreczków do mrożenia lub małych pojemników i mrozimy.
Przechowujemy w zamrażalniku aż do następnego sezonu.
Można też przełożyć do czystych wyparzonych słoików i pasteryzować
gotując słoiki w garnku z wodą przez 15 minut, a następnie przechować w chłodnym
i ciemnym miejscu.
NOTATKI
Jeśli nie posiadacie piekarnika, jedynym wyjściem z sytuacji
jest ugotowanie dyni ;) Gotowanie nie jest tak przyjemne, wymaga pokrojenia
dyni w paski, żmudnego obierania i krojenia w kostkę. Należy potem dynię
umieścić w garnku, dodać odrobinę wody na dno i gotować na małym ogniu około 30 minut mieszając w sposób
ciągły, aż rozpadnie się dynia zrobi się miękka. Miksujemy na gładką masę.
2 komentarze
Zapraszam do wzięcia udziału w akcji: http://vegespot.pl/akcje/74/sezon-na-dynie/
OdpowiedzUsuńProszę tylko o umieszczenie banerka. :) Można dodać wiele przepisów.
Dziękuję za zaproszenie, dołączymy do akcji z tym i kolejnymi przepisami :)
Usuń