10 ROŚLINNYCH PRZEPISÓW IDEALNYCH NA ŚWIĘTA

Zawsze chciałam zrobić takie zestawienie. Ciężko było, ale zebrała się w końcu magiczna dziesiątka przepisów. Wczoraj pokazałam Wam przepis ...

Zawsze chciałam zrobić takie zestawienie. Ciężko było, ale zebrała się w końcu magiczna dziesiątka przepisów. Wczoraj pokazałam Wam przepis na mocno czekoladowe brownie z musem z dyni (LINK do przepisu), które jest świetną świąteczną propozycja na świąteczny stół. Choć na blogu nie pojawi się w tym roku zbyt wiele przepisów na Święta (może jeszcze dwa), to w jego archiwach znajdziecie sporo odświętnych dań. Zapraszam Was na małe zestawienie świątecznych przepisów, które są wyjątkowe i na prawdę świąteczne. To przepisy, które sprawdziłam i często do nich wracam, jako do swoistych klasyków naszej domowej kuchni.


Dania z tej wciąż niedługiej listy nie tylko są smakowite, ale zdrowe i pełnowartościowe. W moim przypadku przygotowywanie świątecznych przepisów to także okazja aby pokazać sceptycznej części rodziny, że kuchnia roślinna to na pewno nie wyrzeczenia jeśli chodzi o smak potraw. Zwykle mi się to udaje, potrawy a moje potrawy znikają w mgnieniu oka. Taka organiczna reklama weganizmu i urozmaicenie rodzinnych rytuałów. Jeśli zastanawiacie się jak zorganizować święta bez produktów pochodzenia zwierzęcego polecam Wam przygotowany przez Aśkę Rzeźnik e-book "Wegańskie Boże Narodzenie" zawierający zestawienie aż 60-ciu przepisów z różnych blogów, w tym na barszczyk od Vege Kolektywu! Możecie go otrzymać zapisując się na newsletter pod tym linkiem: www.smartvegan.pl/promo.


Sama dopiero planuję dania wigilijne i świąteczne. Na naszym stole znajdą się na pewno barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapusta wigilijna zrobione przez mojego tatę, smażona tofuryba, bakłażan a'la śledź, jedno lub dwa wyjątkowe ciasta. Może zrobimy coś z tej krótkiej listy, a może pokuszę się o eksperymenty.  Jeśli wyjdzie nam coś fajnego podzielę się przepisem ;)

Zapraszam Was na dziesięć smakowitych przepisów na święta, a sama wracam do świątecznych przygotowań. Po więcej szczegółów klikajcie zdjęcia :)



TOFU-RYBA Z PIECZARKAMI I DUSZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ 


Jest to odtworzenie klasycznego i najprostszego dania, jakie gościł na wigilijnym stole. Jest to proste, a jednocześnie smakowite połączenie klasycznych, świątecznych smaków - ryby smażonej w najprostszej panierce podawanej ze smażonymi, doprawionymi solą i pieprzem pieczarkami oraz duszoną, słodko-kwaśną czerwoną kapustą.



 
BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE 

Tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym oparty na naturalnych smakach uzyskanych dzięki kwaszeniu buraków i zrobieniu esencjonalnego, smakowitego wywaru z warzyw. Przepis jest na prawdę prosty, a efekt wart zachodu.

 http://vegekolektyw.blogspot.com/2016/12/barszcz-czerwony-na-zakwasie.html


WEGAŃSKI MAJONEZ z aquafaby (W 5 MINUT)

Ten przepis pozwoli wyczarować w 5 minut doskonały pod każdym względem majonez, który to jest idealnym dodatkiem do wszelkich sałatek i przystawek. 




TATAR Z WEGAŃSKIEGO ŁOSOSIA 

Elegancka i pyszna potrawa z marchewką marynowaną w zalewie z dymem z orzesznika a'la łosoś.
http://vegekolektyw.blogspot.com/2017/04/tatar-z-weganskiego-ososia.html 


PASZTET Z CZARNEJ FASOLI

Pasztet z tego przepisu jest dość wyszukany w smaku - przyprawy sprawiają, że jest bardzo aromatyczny, a dodatek gruszki nadaje mu delikatną słodycz. Idealna propozycja na rodzinne świętowanie.





WANILIOWY JAGIELNIK NA SPODZIE Z CIASTECZEK OWSIANYCH I Z POLEWĄ KARMELOWĄ 

Klasyka klasyki -jagielnik, czyli siła waniliowej prostoty. 


 

DYNIOWY TOFURNIK CZYLI PUMPKIN SPICE LATTE W WERSJI DESEROWEJ 

Korzennay, bardzo słodka, o delikatnym posmaku dyni. Śliczny dzięki migdałowo-pistacjowym kwiatuszkom będzie po prostu ozdobą stołu świątecznego

 http://vegekolektyw.blogspot.com/2016/10/dyniowy-tofurnik-czyli-pumpkin-spice.html

TARTA PRALINOWA NA MIGDAŁOWYM SPODZIE 

Doskonała propozycja dla fanów doskonałych pralinek z nadzieniem, które jest niezwykle słodkie, intensywnie orzechowe i mocno czekoladowe.




TRUFLE CHAŁWOWE Z KAKAO

Mocno sezamowe trufle doskonale zastąpią komercyjne pralinki. Nie ma lepszego sposobu na świętowanie, niż pełne smaku i składników odżywczych słodycze. Trufle chałwowe z kakao, oblane gorzką czekoladą są wyszukane w smaku, a jednocześnie łatwe w wykonaniu.




WEGAŃSKI AJERKONIAK LUB BEZJAJECZNY ADVOCAT 

Wegańska wersja ajerkoniaku, o delikatnym jajecznym posmaku, oparta na delikatnym budyniu waniliowym, niesamowicie gładka konsystencja. Pyszna jak nadzienie czekoladek o smaku advocata (obiecuję Wam wegańskie czekoladki z tym nadzieniem na wielkanoc, już testowałam w tym roku przepis).

http://vegekolektyw.blogspot.com/2017/04/weganski-ajerkoniak.html

You Might Also Like

2 komentarze