WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Smak drożdżowej babki cytrynowej pamiętam z dzieciństwa i świąt u babci w Płocku. Babcia jest mistrzynią pieczenia ciast, choć robi to c...


Smak drożdżowej babki cytrynowej pamiętam z dzieciństwa i świąt u babci w Płocku. Babcia jest mistrzynią pieczenia ciast, choć robi to coraz rzadziej. Nie spędzamy też świąt w jej domu, ale spacery z moim ciotecznym rodzeństwem po typowo polskim, sutym, świątecznym śniadaniu nad wiślaną skarpę są bardzo żywym wspomnieniem. I jeszcze te lody na Tumskiej na przeciwko Kina Przedwiośnie ... (czy to możliwe, że były otwarte w święta?). Tradycyjna babka drożdżowa wpisuje się doskonale w moje ciepłe, wiosenne wspomnienia.
Przepis na wegańską babkę cytrynową jest bardzo prosty: przygotowujemy lekkie ciasto drożdżowe, wilgotne dzięki musowi z batata lub dyni (możemy je zastąpić np. musem z jabłek), dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, drobny cukier i cukier waniliowy, który możecie zastąpić ksyliotolem. I jeszcze szczypta kurkumy, dla intensywniejszego koloru, choć kurkuma jest tu niewyczuwalna w smaku. Moim zdaniem urokiem tego ciasta jest to, że jest tylko delikatnie słodkie, ale wciąż smakowite dzięki cytrynowo-waniliowym dodatkom. 



Odtworzyłam tutaj rodzinny przepis, zamieniając właściwie tylko jaja na mus z dyni (chyba ostatni już słoiczek z zamrażarki). Jak przygotować mus z dyni pisałam w oddzielnym wpisie (LINK). W ten sam sposób możecie przygotować teraz mus z batata albo po prostu zetrzeć jabłka i dodać w takich samych ilościach do ciasta.

Mam nadzieję, że przyda Wam się ten  zweganizwany przepis na tradycyjną, świąteczną babkę, która jest:

puszysta i delikatna
smakowita i aromatyczna
delikatnie słodka
prosta do przygotowania
idealna na święta

Babka jest oczywiście pełna białej mąki i cukru rafinowanego, który ograniczamy w domu, na co dzień, ale w czasie świąt kilka kawałków słodkich ciast nie zaszkodzi, szczególnie, że nasze świąteczne stoły są pełne sałatek i roślinnych pasztetów, nie przypominają tych suto zastawionych w domu babci. W przyszłym roku zrobię bez cukru i do tego bezglutenową. Obiecuję :) 








Przed świętami na blogu pojawi się co najmniej jeden przepis na święta, a ja polecam Wam zeszłoroczne zestawienie przepisów idealnych na każde święta (LINK do zestawienia), w którym znajdziecie miedzy innymi bajeczny likier bezjajeczny, Do zestawienia powinna dołączyć teraz babka, ale to nastąpi już w przyszłym roku. 


WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, na święta
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: forma o średnicy 24 cm, około 8 porcji
Stopień trudności: średnio łatwe

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki kurkumy
25 g świeżych drożdży piekarniczych
½ szklanki musu z dyni lub batata (LINK do przepisu)
3/4 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
skórka otarta z jednej cytryny (najlepiej ekologicznej)
sok z ½ cytryny
¼ szklanki oleju

Lukier
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki cukru pudru


Użyte miary: szklanka = 250 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml.


WYKONANIE 

Drożdże mieszamy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i mąki, ostawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.

Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z połówki cytryny. 

W misce umieszczamy mus z dyni lub batata, olej, skórkę i sok z cytryny oraz aromat waniliowy, ucieramy aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników (ja mieszam i ucieram po prostu łyżką).

Masę dodajemy do mleka z drożdżami, dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy przez sito do mokrej masy. 

Mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki, aż składniki połączą się. Masa powinna być lekka, wilgotna i klejąca.

Przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Masę przekładamy do foremki natłuszczonej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na 15-20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na  ok. 35-40 minut, pieczemy aż będzie przyrumienione z wierzchu i będzie odstawać od formy.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Podajemy posypaną cukrem pudrem (lub zmielonym w młynku ksylitolem) lub polaną lukrem cytrynowym: sok z połówki cytryny podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, po czym polewamy lukrem babkę. Czekamy aż zastygnie.

Smacznego!

NOTATKI

Żeby pokryć całą babkę lukrem powinniśmy przygotować podwójną porcję lukru podaną w przepisie.


You Might Also Like

5 komentarze

  1. W składnikach nie ma podanej ilości mleka, które pojawia się pierwszym zdaniu wykonania. Ile powinnam go użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność, przepis jest uzupełniony. Tak to jest, kiedy publikuje się coś szybko, żeby zdążyć przed świętami ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Taki urok prostoty i tradycyjnych smaków :)

      Usuń
  3. Chyba zrobię taką babkę na święta Bożego Narodzenia, a co tam ; )

    OdpowiedzUsuń