SZARLOTKA Z KASZĄ JAGLANĄ

W niedzielę zrobiliśmy jaglaną szarlotkę według zwycięskiego przepisu z naszego konkursu inspirowanego książką Nicole Just "La Veganist...

W niedzielę zrobiliśmy jaglaną szarlotkę według zwycięskiego przepisu z naszego konkursu inspirowanego książką Nicole Just "La Veganista. Superfood, Jedzmy szczęśliwie" (LINK do recenzji książki). Przepisy zgłaszane na konkurs miały być pyszne, proste, sezonowe i lokalne. I tak jest właśnie szarlotka, która zaproponowała zwyciężczyni konkursu, Ida. Inne pyszności, które autorka przepisu przygotowuje w swojej kuchni możecie zobaczyć na jej instagramowym profilu - @idainhappyland  💗 (LINK).  Wykonane przez autorkę przepisu smakowite zdjęcie zwycięskiej szarlotki (choć zdjęcia nie były brane pod uwagę przy ocenie), możecie zobaczyć pod konkursowym wpisem na naszym profilu na facebooku (LINK do zdjęcia)

Szarlotka jest bezglutenowa, delikatnie słodka i smakowita dzięki zastosowaniu w przepisie kaszy jaglanej i masła orzechowego. Jest też prosta i szybka w przygotowaniu. Można wykorzystać kaszę, która została z jaglanki z poprzedniego dnia, co jeszcze skróci czas przygotowywania. Upieczoną szarlotkę można zabrać następnego dnia do szkoły lub pracy, jest równie smaczna jak tuż po upieczeniu. Można przechowywać ją w lodówce nawet dłużej, bardzo dobrze smakuje schłodzona :)

To właśnie smakowite i proste jedzenie, które daje szczęście ;) Jaglana szarlotka uszczęśliwi nas nie tylko dzięki temu, że jest po prostu pyszna, ale także dzięki kaszy jaglanej, której przypisywane są właściwości antydepresyjne (o tym poczytacie więcej we wpisie z różano-chałwowym jagielnikiem, które znajdziecie pod tym LINKIEM). A z kolei masło orzechowe to potężna dawka magnezu, bez którego nasz układ nerwowy nie może funkcjonować poprawnie.


SZARLOTKA Z KASZĄ JAGLANĄ - PRZEPIS 

Kategoria przepisy: bezglutenowy (opcja), bez cukru (opcja)
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 6 (blacha o średnicy 22 cm)

SKŁADNIKI 

100 g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej
150 g ( 1 pełna szklanka) mąki np. jaglanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1  łyżka nasion chia lub mielonego siemienia lnianego
ekstrakt waniliowy - u nas 1 łyżeczka
50 (1/3 szklanki) cukru kokosowego/zwykłego/ksylitolu
50 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego
70 g (u nas 4 czubate łyżki) masła orzechowego
4- 5 startych lub pokrojonych na plastry jabłek
cynamon (u nas 1 łyżeczka)

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji z przepisu na budyń jaglany (LINK). Odstawiamy do wystudzenia.

Dodajemy cukier, łyżkę ekstraktu waniliowego lub dowolnego alkoholu, olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy wszystkie składniki oprócz masła orzechowego. Mieszamy. Dodajemy masło orzechowe, stopniowo zagniatając ciasto o konsystencji kruchego. 

1/2 połowę ciasta wylepiamy w  dno tortownicy. 

Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach C. 

Na spód nakładamy masę startych jabłek lub jabłka pokrojone w plastry. Posypujemy cynamonem. Kruszymy na wierzch resztę ciasta. 

Przykrywamy folią aluminiową (żeby wierzch nie przesuszył się). Pieczemy ok. 30 minut .

Podajemy schłodzoną. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

NOTATKI

Ciasto można posypać cukrem pudrem, jednak i bez niego jest bardzo słodka.

Delikatnie zmodyfikowaliśmy oryginalny przepis - zamiast chia dodaliśmy siemię lniane, które wymagało natychmiastowego przerobienia. Z lenistwa pocięliśmy jabłka na plastry, jednak starta warstwa jabłek lepiej połączy się ze spodem i kruszonką.







You Might Also Like

7 komentarze

  1. Można wcześniej ugotować jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej, można chwilę poddusić np. na patelni :)

      Usuń
  2. Rewelacyjne ciasto!!! Upieklam je z mieszanka jablek, gruszek i sliwek, nazbieranych wiele tygodni wczesniej na spacerach i usmazonych z niewielka iloscia cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przydał się :) Musimy też spróbować ciasta w wieloowocowej wersji!

      Usuń