POMARAŃCZOWO-DYNIOWA JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

Ostatnio przepisy na blogu zdominował mus z pieczonej dyni. Czy jeszcze nam się nie znudził ? Nie, ponieważ przepisy są na tyle różnorodne, ...

Ostatnio przepisy na blogu zdominował mus z pieczonej dyni. Czy jeszcze nam się nie znudził ? Nie, ponieważ przepisy są na tyle różnorodne, wzbogacone o smaki innych warzyw czy przypraw, że nie mamy w najmniejszy stopniu wrażenia monotonni menu czy powtarzalności przepisów. Wciąż trwa sezon na dynię, i chociaż to warzywo można przechowywać nawet do 3 miesięcy, chcemy nacieszyć się dyniami zebranymi prosto z pola lub krótko przetrzymywanymi w chłodni, czy w naszym przypadku w piwnicy w zaprzyjaźnionym gospodarstwie. Przecież w trakcie przechowywania w chłodniach dynia traci sporo ze swoich drogocennych składników odżywczych,ale też walory smakowe. Oczywiście to nie jedyny produkt, który spożywamy na co dzień, przeplatany jest całą gamą kolorowych warzyw i nasion, które nie zawsze fotografujemy, ale skrzętnie zapisujemy co bardziej udane przepisy.

Dzisiaj proponujemy Wam pyszne śniadanie lub też podwieczorek - smakującą słodką dynia i karmelizowanymi gruszkami, pachnącą pomarańczami i kardamonem, delikatną jak sernik, a do tego pożywną jaglankę. Doskonałą na początek chłodnego jesiennego dnia lub na rozgrzanie po powrocie do domu z listopadowego spaceru lub po dalece mniej aktywnym wyczekiwaniu na autobus na przystanku.

Taką potrawę możemy swobodnie zaklasyfikować, jako comfort food, jedzenie poprawiające nastrój i samopoczucie, dzięki doskonałemu zmieszaniu ciepłych, domowych smaków i aromatów. Po wiosennej (LINK do przepisu) i letniej (LINK do przepisu) wersji jaglanki, zapraszamy gorąco na tę jesienną :)







POMARAŃCZOWO-DYNIOWA JAGLANKA  Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI- PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20-25 min
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

Jaglanka:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka musu z pieczonej dyni (LINK do przepisu)
sok wyciśnięty z 1 średniej pomarańczy
3 łyżeczki skórki otarte ze sparzonej pomarańczy
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki dowolnego słodzika (np. cukru trzcinowego, ksylitolu, ale może być też słodki syrop) lub 6 pokrojonych w drobną kostkę daktyli

Karmelizowane gruszki:
2 gruszki
1 łyżka cukru


PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji z przepisu na budyń jaglany (LINK).

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mleko roślinne oraz mus z dyni  (jeśli używamy daktyli do słodzenia dodajemy je na tym etapie), podgrzewamy 4-5 minuty, zestawiamy z ognia.

Dodajemy sok z pomarańczy, otartą skórkę i przyprawy.

Możemy zmiksować całość przy użyciu blendera lub po prostu dokładnie wymieszać.

W międzyczasie wsypujemy na patelnię cukier i czekamy. aż stopi się. Wykładamy pokrojone na plastry lub ćwiartki gruszki i smażymy 3-4 minut z każdej ze stron, aż gruszki zarumienią się.

Jaglanka najlepiej smakuje na ciepło.

Jaglankę można posypać płatkami migdałów, pistacjami lub rodzinkami oraz oprószyć dodatkowo kardamonem i posypać skórką pomarańczową.

NOTATKI

Jeśli jaglanka jest bardzo gęsta, a wolicie konsystencję budyniu, możecie doprowadzić ja do pożądanej konsystencji dodając więcej mleka roślinnego.

O właściwościach dyni możecie przeczytać tutaj (LINK) o tutaj w o właściwościach kaszy jaglanej (LINK).

You Might Also Like

3 komentarze