LA VEGANISTA: KANAPKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ, AWOKADO I TOFU

To na prawdę ostatnie przypomnienie o konkursie i kolejny wpis na zachętę :) Jeszcze tylko do 23:59 możecie wziąć udział w naszym prostym...

To na prawdę ostatnie przypomnienie o konkursie i kolejny wpis na zachętę :) Jeszcze tylko do 23:59 możecie wziąć udział w naszym prostym konkursie.
Szukajcie wpisu przypiętego na górze naszej strony facebook.com/vegekolektyw :) A na blogu znów przepis z książki La Veganista. Superfood. Jedzmy szczęśliwie. Recenzję książki możecie znaleźć w poprzednim wpisie (LINK), a dziś pojawi się kolejny przepis z tej smakowitej książki. Jest to oczywiście nagroda w naszym konkursie, ufundowana przez wydawnictwo Esteri.
Kanapka z wędzonym tofu, kiszoną kapustą i bezjajeczną pastą z awokado. Nazwana roboczo kanapką drwala :) Zaskakujące dość połączenie składników sprawdziło się doskonale. Kanapka jest pyszna, sycąca i bardzo energetyczna. Zapraszamy na ciepłą kanapkę, która podobno daje szczęście 💚
Nasza wersja jest zmodyfikowana w stosunku do oryginału, nie użyliśmy wędzonego tofu, a marynowane; zmniejszyliśmy też ilość pasty z awokado, aby obniżyć kaloryczność kanapki. I tak jest na prawdę sycąca, nazwaliśmy ją roboczo kanapką drwala :)



KANAPKA Z KAPUSTĄ KISZONĄ, AWOKADO I TOFU - PRZEPIS (delikatnie zmodyfikowany :)
Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 30 minut Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI
Marynowane tofu (można zastąpić tofu wędzonym i pominąć etap marnowania):
100 g twardego tofu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka delikatnego oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka wędzonej papryki 
1 łyżeczka słodkiego syropu lub cukru
1 łyżeczka dymu wędzarniczego z orzesznika

Duszona kapusta kiszona:
300 g kapusty
1/2 łyzeczki mielonego kuminu
1 łyżka oleju
świeżo mielony pieprz

Pasta z awokado:
1/2 dojrzałego awokado
1 łyżka tahini (w przepisie jest masło migdałowe)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli kala namak

Przygotuj:
4 bułki lub 8 kromek chleba do podania

PRZYGOTOWANIE

W płaskim naczyniu umieszczamy pokrojone na 3-4 mm plastry tofu. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, dodajemy do tofu. Marynujemy 30 minut, co jakiś czas mieszając, tak aby tofu zamarynowało się równomierni. 

Przygotowujemy pastę z awokado. Awokado kroimy, wyjmujemy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ z połówki .Przy użyciu blendera ręcznego lub widelca rozdrabniamy awokado, dodajemy tahini lum masło migdałowe, sól kala namak dokładnie mieszamy.  

Kapustę przekładamy na sitko i zostawiamy do odsączenia.

Marynowane tofu wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na mocnym ogniu 3-4 minuty z obu stron, aż się zarumieni. Przekładamy na talerz.

Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę oleju, kapustę kiszoną i smażymy 2-3 minuty.

Chleb lub bułkę opiekamy w tosterze lub podsmażamy na patelni, jeszcze ciepły smarujemy pastą z awokado i wykładamy tofu oraz kapustę, przykrywamy drugą kromką (lub połówką bułki).

Smacznego :)

INFORMACJE

Resztę awokado możecie skropić sokiem z cytryny i użyć jako masło na kanapki następnego dnia lub zużyć do zrobienia słodkiego  - LINK.

You Might Also Like

0 komentarze