NALEŚNIKI BUDYNIOWE Z SERKIEM Z KASZY JAGLANEJ I DŻEMEM Z ROKITNIKA
04:21:00
Gotowanie i smakowanie stało się w ostatnich latach super modne. Świat, ten realny i wirtualny, jest pełen kulinarnych inspiracji. Książki, blogi, fora internetowe, programy radiowe i telewizyjne, wizyty w restauracji lub przypadkowe spotkanie w potrawie składników w kuchni. Ogrom przepisów do wypróbowania działa czasami obezwładniająco, jak na osiołka przy żłobie (porównanie na miejscu w roślinnej kuchni ;). A są przecież sprawdzone przepisy, do których chce się po prostu wracać. W normalnym układzie, kiedy gotowanie nie jest naszym jedynym zajęciem, nigdy nie starczy czasu na przetestowanie wszystkich przepisów, a z nich znów tylko część znajdzie się na blogu (przygotowanie wpisu kosztuje na prawdę dużo czasu). Dlatego każda silniejsza motywacja do przygotowania potrawy i wpisu jest dobra. Tym razem jest to akcja kulinarna z przepisami na zdrowe śniadania wykorzystującymi prozdrowotne dżemy marki Łowicz.
Naszą propozycją na zdrowe śniadanie są budyniowe, gryczano-kukurydziane naleśniki z karobem, wypełnione delikatnym nadzieniem z kaszy jaglanej i pasty tahini. Sama podstawa jest smakowita, głównie dzięki dodatkowi budyniu (można zastąpić go dowolną skrobią i ekstraktem z wanilii), karobowi (naleśniki smakują jak deser) i paście tahini, która nadaje nadzieniu wyjątkowy smak. Nie są to naleśniki idealne jeśli chodzi o oczekiwaną elastyczność, ale miękkie i dość delikatne, przy tym wyjątkowo smakowite. Naleśnikowa odstawa przepisu byłaby niepełna, gdyby nie kwaskowaty i odrobinę cierpki dżem z rokitnika (100% owoców z Rokitnik), który jest świetnym kontrapunktem dla smaku słodkiego.
- Rokitnik niezwykle bogaty w witaminę C, E, beta-karoten i prowitaminę D, które wspomagają nasz układ odpornościowy i chronią przed działaniem wolnych rodników.
- Także dzięki właściwościom immunostymulującym jest doskonały na przeziębienia.
- Zawiera też dużą ilość fitosteroli, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
- W medycynie ludowej owoce były polecane do stosowania wewnętrznie w chorobach, wątroby, przewodu pokarmowego oraz zewnętrznie - w leczeniu trudno gojących się ran i wielu innych chorób dermatologicznych. We współczesnej fitoterapii zalecane użycie jest bardzo podobne, a badania laboratoryjne potwierdzają opisane wcześniej działania.
na patelni o średnicy 20 cm
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g)
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka + 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj kokosowe z puszki)
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-4 suszone daktyle
- dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik
Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pastę tahini, kardamon, pół szklanki mleka i 1 łyżkę soku z cytryny. Miksujemy, aż do uzyskania bardzo gładkiej masy.
Naleśniki możemy podać z dowolnymi owocami, tak aby zwiększyć jeszcze wartość odżywczą naszego śniadania.
Jaglany twarożek można przygotować dzień wcześniej, wtedy rano pozostanie nam tylko usmażenie naleśników i dodanie nadzienia oraz dżemu.
5 komentarze
Nigdy jeszcze nie jadłam budyniowych naleśników! Super patent :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam, są pyszne, choć twardsze niż bez dodatku skrobi :)
UsuńKonopny syrop z Rokitnikiem jest bombą witaminową, którą mogą stosować dorośli kobiety w ciąży i dzieci. Zbawienne działanie konopi jest nam znane od setek lat i jest nadal stosowane w wielu krajach. Konopie posiadają wiele substancji odżywczych, witamin i kwasów nienasyconych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Naukowcy potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie, zawiera w sobie bowiem ponad 190 aktywnych biologicznie składników oraz praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Posiada 3 razy więcej witaminy A niż marchew, 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a witaminy E 4-krotnie więcej niż pestki słonecznika! Syrop intensywnie wspiera system immunologiczny przez zwiększenie odporności na choroby, stres czy dodać energii po intensywnym wysiłku fizycznym. Nasz syrop jest słodzony koncentratem jabłkowym wysokiej jakości, dlatego jest w 100% Bio i mogą go stosować także weganie więcej na : https://konopiafarmacja.pl/wyroby-z-konopii/16-konopny-bio-syrop-z-rokitnikiem-270ml.html
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam takie naleśniki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa takie naleśniki, ładnie wyglądało
OdpowiedzUsuń