Budyń
Jaglanka
Kasza Jaglana
Na śniadanie
Rokitnik
KOKOSOWA JAGLANKA Z DŻEMEM Z ROKITNIKA
07:45:00
A dziś znów przepis na śniadanie. Znów z kaszą jaglaną i znów z dżemem z rokitnika. Dlaczego powtarzamy się? Proste, ugotowaliśmy nadmiar kaszy jaglanej :) Gotowanie dużych porcji składników posiłków lub samych potraw na kilka posiłków jest dobrą opcją, jeśli chodzi o racjonalne planowanie diety. Dzięki temu poświęcamy na czynności kuchenne mniej czasu i tworzymy podstawę wartościowego jadłospisu z wyprzedzeniem. Dzięki większej ilości ugotowanej kaszy jaglanej mieliśmy podstawę kolejnego śniadania, a żeby nie było nudno tym razem przygotowaliśmy kokosowy budyń jaglany.
Nie ukrywam, że gładka jaglanka, zwana także budyniem jaglany jest jednym z naszych ulubionych śniadań - szybkim, pożywnym, dostarczającym to co w kaszy jaglanej najcenniejsze w deserowej, otwartej na wszelkie modyfikacje formie. Na blogu był już chałwowy budyń jaglany z rabarbarem oraz budyń jaglany z jagodami. Dziś serwujemy nieco egzotyczną, mocno kokosową wersję jaglanki vel budyniu jaglanego.
Znów ważnym dopełnieniem smaków jest dżem z rokitnika. W tym przepisie, podobnie jak w budyniowych naleśnikach, dżem z rokitnika skomponował się świetnie w słodkim, delikatnie serowym smakiem kaszy jaglanej i koksową nutą pozostałych dodatków. Kwaskowaty dżem o obniżonej zawartości cukru na pewno na dłużej zagości w naszej kuchni A o prozdrowotnych właściwościach rokitnika możecie poczytać przy okazji wczorajszego przepisu.
KOKOSOWA JAGLANKA Z DŻEMEM Z ROKITNIKA
Kategoria przepisu: śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcjeSKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki (tutaj z zawartością tłuszczu około 15%)
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 suszone daktyle
- dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik
PRZYGOTOWANIE
Kaszę zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku, płuczemy pod bieżąca wodą. Umieszczamy w garnku, wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy daktyle i wiórki kokosowe, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy mleko kokosowe i 1 łyżkę soku z cytryny. Miksujemy, aż do uzyskania bardzo gładkiej masy.
Podajemy z 1 łyżką dżemu z rokitnika, kawałkami owoców np. gruszek i prażonymi migdałami.
Smacznego :)
Smacznego :)
NOTATKI
Kiedy już zjecie jedną łyżkę dżemu z rokitnika, dodajcie następną. Albo i następną ;)
W miarę stygnięcia budyń tężeje, ale nie wpływa to ja jego świetny smak :)
4 komentarze
pychota:)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste :)
UsuńKusi ten dżem ;) Nigdy nie jadłam rokietnika, a w jaglance musi być fajnym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jest pyszny, choć odrobinę cierpki, ale dzięki temu może fajnie sprawdzić się jakiś wytrawnych potrawach.
Usuń