NALEŚNIKI BUDYNIOWE Z SERKIEM Z KASZY JAGLANEJ I DŻEMEM Z ROKITNIKA

Gotowanie i smakowanie stało się w ostatnich latach super modne. Świat, ten realny i wirtualny, jest pełen kulinarnych inspiracji. Książki, ...

Gotowanie i smakowanie stało się w ostatnich latach super modne. Świat, ten realny i wirtualny, jest pełen kulinarnych inspiracji. Książki, blogi, fora internetowe, programy radiowe i telewizyjne, wizyty w restauracji lub przypadkowe spotkanie w potrawie składników w kuchni. Ogrom przepisów do wypróbowania działa czasami obezwładniająco, jak na osiołka przy żłobie (porównanie na miejscu w roślinnej kuchni ;). A są przecież sprawdzone przepisy, do których chce się po prostu wracać. W normalnym układzie, kiedy gotowanie nie jest naszym jedynym zajęciem, nigdy nie starczy czasu na przetestowanie wszystkich przepisów, a z nich znów tylko część znajdzie się na blogu (przygotowanie wpisu kosztuje na prawdę dużo czasu). Dlatego każda silniejsza motywacja do przygotowania potrawy i wpisu jest dobra. Tym razem jest to akcja kulinarna z przepisami na zdrowe śniadania wykorzystującymi prozdrowotne dżemy marki Łowicz.

Naszą propozycją na  zdrowe śniadanie są budyniowe, gryczano-kukurydziane naleśniki z karobem, wypełnione delikatnym nadzieniem z kaszy jaglanej i pasty tahini. Sama podstawa jest smakowita, głównie dzięki dodatkowi budyniu (można zastąpić go dowolną skrobią i ekstraktem z wanilii), karobowi (naleśniki smakują jak deser) i paście tahini, która nadaje nadzieniu wyjątkowy smak. Nie są to naleśniki idealne jeśli chodzi o oczekiwaną elastyczność, ale miękkie i dość delikatne, przy tym wyjątkowo smakowite. Naleśnikowa odstawa przepisu byłaby niepełna, gdyby nie kwaskowaty i odrobinę cierpki dżem z rokitnika (100% owoców z Rokitnik), który jest świetnym kontrapunktem dla smaku słodkiego.



Małe, żółte owoce rokitnika są źródłem witamin, minerałów i aktywnych fitozwiązków, o silnych właściwościach prozdrowotnych:

  • Rokitnik niezwykle bogaty w witaminę C, E, beta-karoten i prowitaminę D, które wspomagają nasz układ odpornościowy i chronią przed działaniem wolnych rodników. 
  • Także dzięki właściwościom immunostymulującym jest doskonały na przeziębienia. 
  • Zawiera też dużą ilość fitosteroli, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. 
  • W medycynie ludowej owoce były polecane do stosowania wewnętrznie w chorobach, wątroby, przewodu pokarmowego oraz zewnętrznie - w leczeniu trudno gojących się ran i wielu innych chorób dermatologicznych. We współczesnej fitoterapii zalecane użycie jest bardzo podobne, a badania laboratoryjne potwierdzają opisane wcześniej działania. 

BUDYNIOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM Z KASZY JAGLANEJ I DŻEMEM Z ROKITNIKA

Kategoria przepisu: śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 8  dość grubych naleśników smażonych 
na patelni o średnicy 20 cm


SKŁADNIKI 
Naleśniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie 40 g) 
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka + 1/2 szklanki mleka roślinnego  (tutaj kokosowe z puszki)
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-4 suszone daktyle
  • dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik
Dowolne owoce do podania.

PRZYGOTOWANIE


Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w dużej misce, mieszamy mikserem lub ręcznie, aż do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy więcej mleka i znów dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-10 minut, a przed smażeniem znów mieszamy.

Olej rozprowadzamy na patelni i mocno rozgrzewamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto, jednocześnie równomiernie rozprowadzając na powierzchni. 

Smażymy z dwóch stron, zdejmujemy z patelni. 

Kaszę zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku, płuczemy pod bieżąca wodą. Umieszczamy w garnku, wlewamy 1 szklankę mleka lub wody, wrzucamy daktyle, przykrywamy i gotujemy około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Możemy ją spokojnie rozgotować.

Przekładamy do kielicha blendera, dodajemy pastę tahini, kardamon, pół szklanki mleka i 1 łyżkę soku z cytryny. Miksujemy, aż do uzyskania bardzo gładkiej masy. 

Naleśniki wypełniamy 4 łyżkami kaszy jaglanej i 1 łyżką dżemu z rokitnika.

NOTATKI

Naleśniki możemy podać z dowolnymi owocami, tak aby zwiększyć jeszcze wartość odżywczą naszego śniadania.

Jaglany twarożek można przygotować dzień wcześniej, wtedy rano pozostanie nam  tylko usmażenie naleśników i dodanie nadzienia oraz dżemu. 

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!



You Might Also Like

5 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam budyniowych naleśników! Super patent :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są pyszne, choć twardsze niż bez dodatku skrobi :)

      Usuń
  2. Konopny syrop z Rokitnikiem jest bombą witaminową, którą mogą stosować dorośli kobiety w ciąży i dzieci. Zbawienne działanie konopi jest nam znane od setek lat i jest nadal stosowane w wielu krajach. Konopie posiadają wiele substancji odżywczych, witamin i kwasów nienasyconych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Naukowcy potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie, zawiera w sobie bowiem ponad 190 aktywnych biologicznie składników oraz praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Posiada 3 razy więcej witaminy A niż marchew, 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a witaminy E 4-krotnie więcej niż pestki słonecznika!  Syrop intensywnie wspiera system immunologiczny przez zwiększenie odporności na choroby, stres czy dodać energii po intensywnym wysiłku fizycznym. Nasz syrop jest słodzony koncentratem jabłkowym wysokiej jakości, dlatego jest w 100% Bio i mogą go stosować także weganie więcej na : https://konopiafarmacja.pl/wyroby-z-konopii/16-konopny-bio-syrop-z-rokitnikiem-270ml.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, uwielbiam takie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sprawa takie naleśniki, ładnie wyglądało

    OdpowiedzUsuń