BŁYSKAWICZNE PĄCZKI Z MASŁEM MIGDAŁOWYM I DŻEMEM Z DZIKIEJ RÓŻY

Zbliża się tłusty czwartek, a w mediach społecznościowych jesteśmy kuszeni zdjęciami wspaniałych wegańskich pączków. Można popaść w pą...

Zbliża się tłusty czwartek, a w mediach społecznościowych jesteśmy kuszeni zdjęciami wspaniałych wegańskich pączków. Można popaść w pączkową obsesję ;)  A co jeśli lokale oferujące wegańskie pączki jakoś nie po drodze, my nie mamy czasu na przygotowanie własnych pączków? Przecież wegański pączek na śniadanie, do pysznej kawy z roślinnym mlekiem, jest spełnieniem marzeń niejednego weganina i nie tylko ;)  Mamy pewne niezbyt poważne, lecz niezwykle smakowite, rozwiązanie.

Jeśli mamy lenia, czy cierpimy na brak czasu, z pomocą przychodzą na przepisy typu ciasto z kubka z mikrofali czyli mug cake. To kolejny przepis, który króluje na wegańskich forach ( jeśli korzystacie z Facebook'a zajrzyjcie tutaj - istne kubkowe szaleństwo ;) i z którego przez ostatnie lata korzystam w najróżniejszych formach,  najczęściej przygotowując jedną czy dwie porcje błyskawicznego brownie. 

To przepisy idealne na szybkie i kontrolowane zaspokojenie zachcianek. Jeśli tylko dysponujemy smakowitym dżemem z tak charakterystycznej dla pączków róży możemy, możemy wyczarować słodki wypiek nawiązujący do pączków w bardzo krótkim czasie. Może nie do końca są to pączki - do przygotowania ciasta nie wykorzystujemy przecież drożdży. Mocniej nawiązują do amerykańskich donuts'ów, a delikatną strukturą i dość dużą wilgotnością przypominają blondie. Jednak właśnie dzięki temu, że nie mają w składzie drożdży są szybkie do przygotowania i realne jest ich przygotowanie rano na śniadanie. 



Używając mikrofali pomijamy też smażenie, dzięki czemu znacznie obniżamy zawartość oleju i co za tym idzie kaloryczność ciastek. Olej w samym cieście zastąpiliśmy masłem migdałowym - doskonały i zdrowy dodatkiem smakowy. O migdałowym smaku ciasta decyduje tez dodatek ekstraktu migdałowego.  Dzięki temu ciasto jest smakowite, bez dużej ilości substancji słodzących.

Metoda przygotowywania ciast z kubka w mikrofali jest kontrowersyjna. Nie ma jednak chyba mocnego naukowego dowodu na to ze ekspozycja na mikrofale wpływa na nasze jedzenie w bardziej szkodliwy sposób nic gotowanie czy pieczenie. Znacie jakieś poważne badania na ten temat? Oczyścicie mikrofale powodują zmiany w strukturze pożywienia czy stabilności substancji odżywczych, ale nie udokumentowano powstawania szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Jeśli boicie się jednak promieniowania umieśćcie ciasto z przepisu w kokilce lub innym żaroodpornym naczynku, nagrzejcie piekarnik do 180 stopni i wstawcie ciasto na 25-30 minut, piekąc, aż ładnie zarumieni się. Wtedy jednak pączko-ciastka nie będą tak błyskawiczne ;)

Co jest jednak pewne. pozytywny wpływ na nasze zdrowie będzie miała dzika róża, a konkretnie konfitura, która została użyta jako dodatek do ciasta. Dzika róża (Rosa canina) jest krzewem niezwykle popularnym w naszym regionie, a konfitury z płatków i owoców są nieodzownym składnikiem wielu deserów. MI niezwykle silnie kojarzący się z paczkami. Pączki z konfitura są genialne, choć najczęściej spotykamy pączki nadziewane  aromatyzowanym dżemem jabłkowym.


Dzika róża jest też surowcem zielarskim, a jej prozdrowotne działanie opiera się przede wszystkim na wyjątkowo dużej zawartości witaminy C oraz znacznej prowitaminy A, B1, B2, E, K, kwasu foliowego, flawonoidów, garbników i kwasów organicznych.. Dzięki nim owoce róży mają działanie ogólnie wzmacniające, wspomagające układ immunologiczny oraz przeciwzapalne (są polecane pomocniczo w leczeniu chorób reumatoidalnych). Wykazują też działanie moczopędne, hepatoprotekcyjne i poprawiają trawienie.

Z nasion róży powstaje olej, który jest stosowany w kosmetyce jako środek o silnych właściwościach regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Czysty olej lub kosmetyki z jego udziałem polecane są kuracji skóry podrażnionej, dojrzałej i naczyniowej oraz jako środek gojący i redukujący blizny. Ale o tym przy innej okazji, przejdźmy do konsumpcji :)





BŁYSKAWICZNE PĄCZKI Z MASŁEM MIGDAŁOWYM i I DŻEMEM Z DZIKIEJ RÓŻY


Kategoria przepisu: śniadanie, deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje


SKŁADNIKI 


  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki  ryżowej
  • 1/2  szklanka mleka roślinnego (tutaj migdałowe domowej roboty)
  • 2 łyżeczki rązowego cukru lub ksylitolu
  • 1 czubata łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżeczka  ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • dżem Łowicz 100% z owoców  Dzika Róża
  • mielony kardamon do posypania

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki,  mieszamy do całkowitego połączenia.

Ciasto przekładamy do kubka lub innego naczynka o pojemności 250 lub 300 ml.

Wstawiamy do mikrofali i podgrzewamy 1 minutę na najwyższej mocy mikrofali.

Wyjmujemy z kuchenki i studzimy. Po wystudzeniu ciastko możemy wyjąc z kubka.

Na wierzch nakładamy dżem (1-2 łyżeczki lub wedle uznania) lub wydrążamy otwór w cieście i w nim  umieszczamy dżem.

Możemy posypać kardamonem lub cukrem pudrem.

Smacznego :)


NOTATKI

W przepisie podane są składniki na duże, śniadaniowe ciastko. Jeśli chcecie przyrządzić mały deser użyjcie 1/2 podanych porcji składników.

Zamiast mąki ryżowej i kukurydzianej można użyć 1/2 szklanki mąki pszennej.






Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Pączek z masłem migdałowym?! Biorę :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. te kasze maja gluten, wiej czemu w opisie jest "bezglutenowa"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani mąka ryżowa, ani kukurydziana nie zwierają glutenu z natury :)

      Usuń