Carrot Lox
Marchew
Przekąski
Wegański łosoś
WĘDZONY ŁOSOŚ Z MARCHEWKI CZYLI CARROT LOX PO POLSKU
01:45:00
Wegański łosoś chodził za mną od dawna. To jeden z tych szalonych przepisów, które dominują na wegańskich forach, takich jak What F.A.T Vegans Eat. To Facebook'owe forum kumuluje wszystkie najbardziej szalone bezmięsne przepisy, takie jak wegański bekon z papieru ryżowego czy imprezowy hummus z mikrofali. Jak pisałam gdzieś wcześniej lubię sposób w jaki ludzie z forum bawią się jedzeniem, między innymi tworząc podróbki mięsa. Wynika to za pewne z tęsknoty za ulubionymi smakami, które porzucili ze względów moralnych czy zdrowotnych.
Także ten przepis jest próbą powrotu do utraconych smaków. Tym razem smaku ryb, na którego przywołanie jest wiele sposobów, między innymi wszelkie selero- czy tofu-ryby, jak i pasty (bez)rybne (takie jak nasza beztuńczykowa pasta z ciecierzycy). Czy próbą udaną? Sama nie wiem, nie pamiętam jak smakował wędzony łosoś ;) Na pewno jest to doskonały dodatek o głębokim, wędzonym smaku, który tak jak i łosoś doskonale sprawdzi się w towarzystwie lekko kwaśnego sera, oliwek czy wegańskiego majonezu. Sos sojowy lub pasta miso doda mu pysznego smaku, a rozdrobione glony nori nadadzą marchewce morski posmak ryby. Ważnym składnikiem przepisu jest dym wędzarniczy z orzesznika, ale można pokusić się o zastąpienie go wędzoną papryką lub wędzoną solą.
Pieczenie pod przykryciem jest także bardzo ważne - jeśli marchewka będzie poddana bezpośredniemu oddziaływaniu gorącego powietrza zamieni się w chrupkie chipsy (smakowite zresztą, tak wyglądała nasza pierwsza próba nie uwieczniona na fotografii). Czy trymowana przy użyciu obieraczki w cienkie plastry czy też krojona nożem w około 2 mm paski w wyniku pieczenia staje się miękka i delikatnie przezroczysta. Ta delikatna struktura pieczonej marchewki na pewno przypomina trochę mięso łososia, jednak nie jest to podobieństwo na tyle duże, żeby oszukać do końca zmysły.
Pierwsza wersja, którą przygotowaliśmy to wegański łosoś z marchewki podawany w postaci kanapek na pszennej bułce z sałatą, czarnymi oliwkami, kaparami, czerwoną cebulą, szczypiorkiem i majonezem z awokado. Na majonez z awokado też znajdziecie przepis poniżej). Oczywiście można użyć sojonezu lub wyjątkowo smakowitego majonezu z wody po cieciorce, ale awokado jest najzdrowszym nośnikiem majonezowego smaku. Ten zestaw warzyw podawany na np. krążkach bagietki może być doskonałą przystawką na imprezy.
Kolejna wersja to wegański łosoś z lekko grudkowatym i gęstym twarożkiem z dodatkiem trawy cytrynowej, podawany na słodkiej bułce z makiem i posypany szczypiorkiem. To lekki i delikatny początek dnia lub przekąska. Na forach internetowych widziałam wegańskiego łososia serwowanego na bajglach, co jest opcją bez wątpnienia wartą rozważenia.
Ostatni sposób podania, który wypróbowaliśmy to małe kawałki wegańskiego łososia serwowane na słodkich w smaku pieczonych batatach z gładkim, bardziej kwaskowatym serkiem z nerkowców. Ważną przyprawą jest tu świeży koperek, który nadaje mini koreczkom nutę świeżości.
(tutaj podany na talerzu od projectorium.pl)
My mieliśmy bardzo dobrą zabawę z marchewką a'la łosoś. Was też zachęcamy do kulinarnych eksperymentów, zresztą jak zwykle ;) Poniżej znajdziecie wszystkie elementy naszej smakowitej układanki. Smacznego :)
WĘDZONY ŁOSOŚ Z MARCHEWKI - CARROT LOX - PRZEPIS
Kategoria przepisu: przekąski
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 40 minut
=SKŁADNIKI
- 3 duże marchewki
- 1 łyżka sosu sojowego lub pasty miso
- 2 łyżeczka syropu klonowego lub innego słodzika
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego z orzesznika lub wędzonej soli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki drobno zmielonych glonów nori
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę kroimy nożem lub przy użyciu obieraczki do warzyw (jak na tym zdjęciu na Instagramie) na plastry.
Umieszczamy w misce lub głębszym naczyniu, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy aż do dokładnego wymieszania marynaty i marchewki. Pozostawiamy na 10-15 minut.
Plastry marchewki umieszczamy na blaszce do pieczenia pokrytej folią aluminiową lub w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy kolejną warstwą foli lub pokrywką naczynia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20-25 minut, aż marchewka zmięknie.
Podajemy z warzywami na kromkach bagietki lub na pieczonych batatach, z wegańskim majonezem lub serkiem z nerkowców. Na liściu sałaty, plasterkach pomidora. Bardzo dobrymi dodatkami są czarne oliwki i kapary oraz szczypiorek. Przepisy na poszczególne produkty znajdziecie poniżej.
MAJONEZ Z AWOKADO - PRZEPIS
Kategoria przepisu: dodatki
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 5 minut
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera lub malakserze i miksujemy na gładką masę.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
WEGAŃSKI TWAROŻEK Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ - PRZEPIS
Kategoria przepisu: dodatki
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 4 godziny oczekiwania +10 minut
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 5 cm trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Orzechy zalewamy nadmiarem gorącej wody, zostawiamy na noc lub co najmniej 4 godziny.
Odsączamy umieszczamy wraz z trawą cytrynową i sokiem z cytryny w kielichu blendera lub malakserze i miksujemy na grudkowatą masę.
Odsączamy umieszczamy wraz z trawą cytrynową i sokiem z cytryny w kielichu blendera lub malakserze i miksujemy na grudkowatą masę.
GŁADKI SEREK Z NERKOWCÓW - PRZEPIS
Kategoria przepisu: dodatki
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 6 godzin oczekiwania +10 minut
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Orzechy zalewamy nadmiarem gorącej wody, zostawiamy na noc lub co najmniej 6 godzin.
Odsączamy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub malakserze i miksujemy na gładką masę.
Odsączamy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera lub malakserze i miksujemy na gładką masę.
PIECZONE BATATY - PRZEPIS
Kategoria przepisu: dodatki
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 25 minut
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 2 średnie podłużne bataty
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE
Bataty obieramy, nacieramy olejem i umieszczamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut, aż bataty zmiękną.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut, aż bataty zmiękną.
0 komentarze