WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Dzień dobry w nowym tygodniu, choć przepis jest z poprzedniego. A w  zeszłym tygodniu zapukał kurier z estetycznym pudełkiem i bukietem róż...

Dzień dobry w nowym tygodniu, choć przepis jest z poprzedniego. A w  zeszłym tygodniu zapukał kurier z estetycznym pudełkiem i bukietem róż. W pudełeczku znajdowały się trzy dżemy Łowicz z limitowanej serii kwiatowej. Na razie spróbowałyśmy truskawki z kwiatami czarnego bzu, który jest naprawdę przyjemny, z delikatnym i wyważonym posmakiem kwiatów. Nie jest też zbyt słodki, co jest bardzo pozytywne.

Sam dżem zainspirował mnie do odtworzenia jednego ze smaków dzieciństwa, waniliowego puddingu ryżowego. Postarałam się, aby ta wersja była zbliżona do ryżu na mleku, takiego dostępnego komercyjnie w plastikowych opakowaniach. Smakowity i kwiatowy truskawkowy dżem jest na dole, a musimy przekopać się do niego przez delikatnie słodki, waniliowy pudding.


Sam ryż został przygotowany także na wzór tego ze sklepu, dzięki ugotowaniu w dużej objętości mleka roślinnego, następnie dodaniu budyniu, a po ostudzeniu zagęszczonego ryżu dodatkowej porcji mleka. W ten sposobów uzyskujemy aksamitnie miękki ryż, skąpany w waniliowym, gęstym mleku. Dokładnie tak kremowy jak w ryżyku ze sklepu.

To kolejny powód aby nie tęsknić za tradycyjnym czy sklepowym nabiałem. To też kolejny po wegańskich krówkach z masłem orzechowym i czekoladą przepis przewyższający wartościami odżywczymi, a co najmniej dorównujący smakiem inspirację. Nie ukrywam, że jest to kolejny przepis "kryzysowy", wynikający z tego, że bardzo brakuje mi takich porządnych, niedrogich i gotowych deserów bez składników zwierzęcych w okolicznych sklepach. Takich, które zaspokoiły by nie tylko mały głód czegoś słodkiego, ale i zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Śni mi się, że schodzę do sklepu pod blogiem i kupuję sobie wegański ryż na mleku w cenie tego tradycyjnego, a w zamrażarce czekają na mnie wegańskie lody. Nie narzekam w sumie, moje odtwórcze przepisy są proste i w cale nie czasochłonne. A niedługo na blogu pojawi się przepis na lody wykorzystujący dżem wiśniowy z różą. Pomysł jest, tylko pogoda nie nastraja do realizacji. 

Dziś wstęp jak na ten blog krótki, ale w następnym wpisie pojawi się trochę informacji o ryżu.  A dziś rozkoszujmy się po prostu delikatnym ryżem na mleku.



WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Kategoria przepisu: deser, śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 45 minut Czas oczekiwania: 2 godziny
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 2 duże porcje lub 4 mniejsze


SKŁADNIKI 

750 ml mleka roślinnego (3  szklanki) – tutaj sojowe lekko słodkie
220 g ryżu, najlepiej krótkoziarnistego (1 szklanka)
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
12 g  oleju kokosowego (1 łyżka) - najlepiej rafinowanego
4 łyżki dżemu truskawkowego (tutaj truskawkowy z kwiatami bzu czarnego)


PRZYGOTOWANIE

Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami mleka.

Gotujemy 35-40 minut na wolnym ogniu, nie mieszając, aż będzie miękki.

Budyń rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka (na tym etapie można dodać słodzik według uznania), dodajemy do ryżu, gotujemy mieszając jeszcze 1 minutę.

Zestawiamy z ognia, dodajemy olej kokosowy, mieszamy aż do całkowitego roztopienia i studzimy.

Do schłodzonego ryżu dodajemy ½ szklanki zimnego mleka i mieszamy dokładnie.

Na dno pucharków lub innych naczyń wykładamy 1-2 łyżki dżemu truskawkowego.

Następnie do pucharków przekładamy ostudzony ryż.

Wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub dłużej.

Podajemy schłodzony.

Smacznego :)

NOTATKI


Jeśli nie używacie mleka sojowego słodkiego, możecie dosłodzić na etapie dodawania budyniu 2-3 łyżkami ksylitu lub innego słodzika.

Pudding można przygotować wieczorem, schłodzić i rano rozkoszować się przepysznym śniadaniem.




You Might Also Like

4 komentarze

  1. A kiedy dodajemy olej kokosowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach ta nieważność, już poprawiam przepis - olej dodajemy po zestawieniu z ognia, dodatkowo mieszając, żeby roztopił w jeszcze ciepłym ryżu :)

      Usuń