Deser
Na śniadanie
Pudding
Ryż
WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
00:31:00
Dzień dobry w nowym tygodniu, choć przepis jest z poprzedniego. A w zeszłym tygodniu zapukał kurier z estetycznym pudełkiem i
bukietem róż. W pudełeczku znajdowały się trzy dżemy Łowicz z limitowanej serii
kwiatowej. Na razie spróbowałyśmy truskawki z kwiatami czarnego bzu, który jest
naprawdę przyjemny, z delikatnym i wyważonym posmakiem kwiatów. Nie jest też
zbyt słodki, co jest bardzo pozytywne.
Sam dżem zainspirował mnie do odtworzenia jednego ze smaków
dzieciństwa, waniliowego puddingu ryżowego. Postarałam się, aby ta wersja była
zbliżona do ryżu na mleku, takiego dostępnego komercyjnie w plastikowych
opakowaniach. Smakowity i kwiatowy truskawkowy dżem jest na dole, a musimy
przekopać się do niego przez delikatnie słodki, waniliowy pudding.
Sam ryż został przygotowany także na wzór tego ze sklepu,
dzięki ugotowaniu w dużej objętości mleka roślinnego, następnie dodaniu budyniu, a po ostudzeniu
zagęszczonego ryżu dodatkowej porcji mleka. W ten sposobów uzyskujemy aksamitnie miękki ryż,
skąpany w waniliowym, gęstym mleku. Dokładnie tak kremowy jak w ryżyku ze sklepu.
To kolejny powód aby nie tęsknić za tradycyjnym czy sklepowym nabiałem. To też kolejny po
wegańskich krówkach z masłem orzechowym i czekoladą przepis przewyższający
wartościami odżywczymi, a co najmniej dorównujący smakiem inspirację. Nie ukrywam, że jest to kolejny przepis "kryzysowy", wynikający z tego, że bardzo brakuje mi takich porządnych, niedrogich i gotowych deserów bez składników zwierzęcych w okolicznych sklepach. Takich, które zaspokoiły by nie tylko mały głód czegoś słodkiego, ale i zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Śni mi się, że schodzę do sklepu pod blogiem i kupuję sobie wegański ryż na mleku w cenie tego tradycyjnego, a w zamrażarce czekają na mnie wegańskie lody. Nie narzekam w sumie, moje odtwórcze przepisy są proste i w cale nie czasochłonne. A niedługo na blogu pojawi się przepis na lody wykorzystujący dżem wiśniowy z
różą. Pomysł jest, tylko pogoda nie nastraja do realizacji.
Dziś wstęp jak na ten blog krótki, ale w następnym wpisie pojawi się trochę informacji o ryżu. A dziś rozkoszujmy się po prostu delikatnym ryżem na
mleku.
WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
Kategoria przepisu: deser, śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 45 minut Czas
oczekiwania: 2 godziny
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 2 duże porcje lub 4 mniejsze
SKŁADNIKI
750 ml mleka roślinnego (3
szklanki) – tutaj sojowe lekko słodkie
220 g ryżu, najlepiej krótkoziarnistego (1 szklanka)
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
12 g oleju kokosowego (1 łyżka) - najlepiej rafinowanego
4 łyżki dżemu truskawkowego (tutaj truskawkowy z kwiatami bzu czarnego)
220 g ryżu, najlepiej krótkoziarnistego (1 szklanka)
40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
12 g oleju kokosowego (1 łyżka) - najlepiej rafinowanego
4 łyżki dżemu truskawkowego (tutaj truskawkowy z kwiatami bzu czarnego)
PRZYGOTOWANIE
Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami
mleka.
Gotujemy 35-40 minut na wolnym ogniu, nie mieszając, aż
będzie miękki.
Budyń rozpuszczamy w ½ szklanki zimnego mleka (na tym etapie można dodać słodzik według uznania), dodajemy do
ryżu, gotujemy mieszając jeszcze 1 minutę.
Zestawiamy z ognia, dodajemy olej kokosowy, mieszamy aż do całkowitego roztopienia i studzimy.
Do schłodzonego ryżu dodajemy ½ szklanki zimnego mleka i
mieszamy dokładnie.
Na dno pucharków lub innych naczyń wykładamy 1-2 łyżki dżemu
truskawkowego.
Następnie do pucharków przekładamy ostudzony ryż.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
Podajemy schłodzony.
Smacznego :)
NOTATKI
Jeśli nie używacie mleka sojowego słodkiego, możecie
dosłodzić na etapie dodawania budyniu 2-3 łyżkami ksylitu lub innego słodzika.
Pudding można przygotować wieczorem, schłodzić i rano rozkoszować się przepysznym śniadaniem.
4 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJest na prawdę pyszny :)
UsuńA kiedy dodajemy olej kokosowy? :)
OdpowiedzUsuńAch ta nieważność, już poprawiam przepis - olej dodajemy po zestawieniu z ognia, dodatkowo mieszając, żeby roztopił w jeszcze ciepłym ryżu :)
Usuń